Predsednik Uefe Aleksander Čeferin poudarja, da nacionalna prvenstva predstavljajo temelj za vse klube, tako igralsko kot finančno, in vpliv krize zaradi pandemije bo veliko manj hud, če jim uspe dokončati domače lige. Zaradi tega bodo tudi zrahljana pravila finančnega ferpleja, ob tem pa tudi pričakuje prilagodljivost glede pogodb, ki se iztekajo 30. junija in začenjajo 1. julija. Foto: EPA
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin poudarja, da nacionalna prvenstva predstavljajo temelj za vse klube, tako igralsko kot finančno, in vpliv krize zaradi pandemije bo veliko manj hud, če jim uspe dokončati domače lige. Zaradi tega bodo tudi zrahljana pravila finančnega ferpleja, ob tem pa tudi pričakuje prilagodljivost glede pogodb, ki se iztekajo 30. junija in začenjajo 1. julija. Foto: EPA

Stanje v različnih ligah je zaradi pandemije novega koronavirusa zelo različno, zato Uefa predlaga, da lige prvenstvo končajo po obstoječem formatu. Če bo to nujno, pa lahko lige tudi spreminjajo format tekmovanj. Uefa je zato pripravljena odločati tudi o posamičnih izjemah, kot je dodelitev mest v evropskih pokalih, če se bodo zgodile posamične odpovedi.

Uefa: Cilj je, da prvake dobimo na zelenici

O evropskih in reprezentančnih tekmovanjih v četrtek
Ena glavnih tem sestanka je bila tudi časovnica evropskih klubskih in reprezentančnih tekmovanj. Za zdaj Uefa daje prednost nacionalnim tekmovanjem, o mednarodnih pa bo naslednjič razpravljala že na četrtkovi videokonferenci izvršnega odbora.

Omenjale so se že nekatere možnosti za igranje tekem dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Uefa datume išče v obdobju med septembrom in novembrom letos. Končna odločitev o tem bo znana na majskem posvetu IO.

Čeferin se je že pred sestankoma ta teden razgovoril za italijanski dnevnik Corriere della Sera. Slovenec na čelu evropskega nogometa je poudaril, da za zdaj zadnjega roka za konec sezone 2019/20 pri Uefi niso določili, vendar pa dvomi, da bi lahko trenutno prekinjeno sezono igrali jeseni, septembra in oktobra, ker bi to močno vplivalo na koledar sezone 2020/21.

Najprej nadaljevanje domačih prvenstev, avgusta pa še zaključni boji evropskih tekmovanj, takšna je trenutna ideja Uefe, kako končati nogometno sezono 2019/20. Foto: EPA
Najprej nadaljevanje domačih prvenstev, avgusta pa še zaključni boji evropskih tekmovanj, takšna je trenutna ideja Uefe, kako končati nogometno sezono 2019/20. Foto: EPA

Trenutno brez roka, do kdaj končati prvenstva
"Glavna prioriteta je zdravje navijačev, igralcev in klubskega osebja, tako da sem nekako optimističen, da bi lahko znova začeli nekatera domača prvenstva v ne tako oddaljeni prihodnosti. Zelo verjetno je, da bodo tekme potekale za zaprtimi vrati, a pomembno je, da se tekme začnejo igrati. V teh težkih časih bodo morali navijači spremljati tekme na televiziji. A trenutno čakamo na navodila zdravstvenih oblasti,"
je osnovno izhodišče za dokončanje sezone 2019/20 povzel Čeferin.

"Za zdaj ni nobenega roka, do kdaj se morata Liga prvakov in Evropska liga končati. Reprezentančni nogomet bi se lahko vrnil septembra," je še dejal 52-letni Grosupeljčan, ki bo vodil obe zasedanji s svojega doma.

Sorodna novica Znani scenariji za nadaljevanje Prve lige, prvi mogoči termin že 23. maja

Konec sezone do polovice julija?
V nekaterih državah ‒ tudi v Sloveniji s Prvo ligo ‒ se načrtuje nadaljevanje prvenstva konec maja, s pospešenim ritmom pa bi lahko sezono dokončali že do polovice julija. A Uefo skrbi, da vse države ne bi mogle tako hitro nadaljevati igranja elitnih prvenstev, zato tudi Čeferin v pogovoru za Corriere della Serra ni izključil sočasnega igranja lig in evropskih tekmovanj v avgustu. Realno pa se sezona 2019/20 ne bi mogla zavleči globoko v jesen, ker bi to prizadelo naslednjo sezono, ki se konča z na poletje 2021 prestavljenim evropskim prvenstvom.

V Italiji klubi enotni, v sredo sestanek z ministrom

Vseh 20 klubov se je na torkovem sestanku izreklo za dokončanje Serie A, "če bodo to dopuščale varnostne in zdravstvene razmere v državi". V sredo bodo vodilni nogometni delavci opravili pogovore z ministrom za šport Vincenzom Spadaforo. Želja italijanske zveze je, da igralci začnejo treninge 4. maja. Nogometaši bi prvenstvo nato nadaljevali tri tedne pozneje, brez občinstva in pod strogim zdravstvenim nadzorom.

Vlada v Rimu je do te zahteve še zadržana. "Sem velik ljubitelj nogometa, a z več kot 400 smrtnimi žrtvami na dan je to trenutno naš zadnji problem," je zahtevo nogometašev v radijskem intervjuju pokomentiral minister za zdravstvo Roberto Speranza.

Bundesliga pripravljena na vrnitev že 9. maja?

V Nemčiji prvoligaši že dva tedna trenirajo v majhnih skupinah po pet igralcev, v ponedeljek pa so te skupine povečali na sedem, pri čemer pa se ohranja medsebojna razdalja, dvobojev na treningih pa ni. V ponedeljek sta premierja ključnih zveznih držav Bavarske in Severno Porenje - Vestfalije nakazala, da bi se lahko nogomet za zaprtimi vrati počasi res vrnil, poroča Deutsche Welle.

"Mogoče bi lahko z 9. majem začeli tako imenovane tekme duhov. Konec tedna z nogometom je veliko znosnejši kot konec tedna brez nogometa," je dejal bavarski premier Markus Söder, zelo podobnih misli je tudi Armin Laschet iz Severnega Porenja, kjer živi največ Nemcev in prvoligaških klubov, ki pa je opozoril na strogo spoštovanje zdravstvenih in varnostnih ukrepov. Bundesliga je že prej poudarila, da bo spoštovala nasvete in odločitve Inštituta Roberta Kocha, ki vodi strokovna prizadevanja v boju proti pandemiji novega koronavirusa.

Finale Evropske lige in Lige prvakov konec avgusta?
Uefa je za čas, ko bo po Evropi znova mogoče igrati nogomet, na prvo mesto postavila dokončanje nacionalnih prvenstev in pokalnih tekmovanj, ki odločajo o potnikih za naslednjo evropsko sezono. Po trenutni različici bi Ligo prvakov in Evropsko ligo po pospešenem sistemu izločilnih bojev odigrali avgusta, finala v Gdansku in Carigradu sta zamišljena za 26. in 29. avgust.

Belgijci bodo odločali v ponedeljek

Potem ko je belgijska nogometna liga kot prva v Evropi že 25. marca napovedala možnost, da bi predčasno končala tekmovanje, čemur krovna zveza Uefa sicer nasprotuje, so zdaj dokončno odločitev prestavili. Skupščina belgijske elitne lige Pro league bo po novem v ponedeljek, ko naj bi bila tudi znana odločitev o tem, ali se bo belgijsko prvenstvo končalo ali ne.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je tistim državam, kjer bi predčasno končali sezono, "namignil", da jih zaradi tega morda ne bo v evropskih tekmovanjih v prihodnji sezoni.