Chelseajevi navijači so v zadnjih letih dvakrat prepevali protijudovske verze, obakrat na pokalnih obračunih z mestnim tekmecem Tottenhamom na nevtralnih stadionih. Foto: AP
Chelseajevi navijači so v zadnjih letih dvakrat prepevali protijudovske verze, obakrat na pokalnih obračunih z mestnim tekmecem Tottenhamom na nevtralnih stadionih. Foto: AP
V 15 letih lastništva Romana Abramoviča je Chelsea pošteno spremenil značaj kluba in predvsem osvojil 17 lovorik v Angliji in Evropi. A vse več je znamenj, da se ruski milijarder judovskih korenin poslavlja od modrih. Foto: Reuters

več nezaželeni na Stamford Bridgeu, a pred vrnitvijo na domači stadion londonskih modrih se bodo morali udeležiti osebnega izobraževanja z možnostjo obiska Auschwitza.

"Če samo prepovemo vstop ljudem na nogometni stadion, s tem ne bomo nikoli spremenili njihovega vedenja. Sprejeta politika jim ponuja priložnost, da spoznajo, kaj so storili, in tako popravijo svoje vedenje," je predsednik Chelseaja Bruce Buck za Sun pojasnil nova pravila, ki jih je sprejel omenjeni angleški nogometni klub in bodo začela veljati z novim letom 2019.

Nova klubska shema Recite ne antisemitizmu bo obsojenim navijačem ponudila možnost rehabilitacije z izobraževalnim obiskom zloglasne nacistične tovarne smrti Auschwitz, kjer je med 2. svetovno vojno takratna Nemčija organizirala in izvedla genocid Judov in Romov ter poboj Poljakov, zajetih vojakov Sovjetske zveze in političnih nasprotnikov iz vse Evrope. V koncentracijskem taboriščnem sistemu Auschwitz-Birkenau je bilo zaprtih 2.346 Slovencev, od katerih jih je bilo pomorjenih več kot 1.300. Po splošno sprejetih zgodovinskih ocenah je bilo v Auschwitzu skupno pomorjenih 1,1 milijona ljudi, od tega milijon Judov.

Slab sloves iz preteklosti
Chelsea je v preteklosti slovel kot klub z navijači, med katerimi je bil veliko antisemitizma in rasizma. Zloglasna je bila huliganska skupina Chelsea Headhunters, ki je bila povezana z neonacistično skupino Combat 18 in severnoirskimi – ulstrskimi paravojaškimi organizacijami, kar je v BBC-jevem dokumentarcu leta 1999 razkril novinar Donal MacIntyre.

Dva incidenta ob derbijih s Tottenhamom
Leta 2003 je klub iz zahodnega, bogatejšega dela Londona kupil ruski tajkun judovskega rodu Roman Abramovič. Z ruskim denarjem se je začel pohod Chelseaja med nogometne velikane, sočasno se je začelo tudi popravljanje javne podobe in incidentov je bilo vse manj. Vseeno sta se v zadnjih dveh letih zgodila dva protijudovska dogodka, ki sta vznemirila klub. Obakrat je prišlo do prepevanja antisemitskih verzov na potovanjih na nevtralna igrišča v okviru angleškega FA-pokala, ko se je Chelsea pomeril z mestnim tekmecem Tottenhamom, ki se ponaša z vidno podporo judovske skupnosti v Londonu.

Nič več prepoved vstopa, a pod pogojem
Na podlagi posnetkov ob prepevanju spornih verzov na podzemni železnici leta 2016 in ob slavljenju zmagovitega gola Alvara Morate v Leicestru leta 2017 so v klubu dosmrtno prepovedali vstop na stadion Stamford Bridge več desetim navijačem, ki so bili zaradi antisemitizma obsojeni pred sodiščem.

Ravno omenjena incidenta sta vodstvo kluba spodbudila, da so letos junija povabili na obisk Auschwitza 150 zaposlenih v klubu in nekatere navijače. Po potovanju se je rodila ideja, da klub obsojenim zaradi antisemitizma ne bi več za vedno zaprl vrata, temveč jim ponudil možnost rehabilitacije v obliki obiska Auschwitza in osebnega izobraževanja o problematiki, zaradi česar so prišli navzkriž z zakonom in klubom, za katerega naj bi navijali.