Celtic je v Mariboru dosegel, kar je želel - ugoden izid in gol v gosteh. Foto: Aleš Fevžer
Celtic je v Mariboru dosegel, kar je želel - ugoden izid in gol v gosteh. Foto: Aleš Fevžer
Ronny Deila
38-letni Norvežan Ronny Deila je letos prevzel Celtic. Zamenjal je ljubljenca navijačev Neila Lennona. Deila je nazadnje vodil Stromsgodset in lani z njim osvojil norveško prvenstvo. Foto: BoBo

Prikazali smo dobro predstavo in dosegli, po kar smo prišli sem. Ugoden izid nam daje dobro izhodišče pred povratno tekmo. Ni bilo lahko. Maribor je odlična ekipa, a nam je zgodaj uspelo zadeti in priti do dobre popotnice. Lahko bi sicer povišali prednost še v prvem polčasu, a je 1:1 dober izid, kajti Maribor je zahteven nasprotnik, kar je tudi dokazal v drugem polčasu. Maribor je zelo disciplinirana ekipa. Zdaj se moramo osredotočiti na povratno tekmo, kjer bomo poskušali že na začetku napasti.

Callum McGregor
Navijači Celtica
Navijači Celtica so bili navdušeni nad Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Maribor zadržal Celtic z remijem

eleno-belem tako z optimizmom pričakujejo povratno srečanje na Celtic Parku.

Maribor ima sicer lepe spomine na gostovanje v Glasgowu, toda pred tremi leti se je na Škotsko podal z ugodnejšim izidom iz Ljudskega vrta (2:1), tedaj pa si je vstopnico za Evropsko ligo priigral proti velikemu tekmecu Celtica Rangersom na Ibrox Parku. Rangersi, ki se po finančnih težavah prebijajo počasi proti prvi ligi, so sicer s 54 državnimi naslovi najuspešnejši, Celtic pa jih ima 45. Rivalstvo med kluboma je eno najbolj gorečih v Evropi, kulten je tudi derbi Old Firm, toda škotski nogomet je daleč od stare slave. Celtic je leta 1967 – tri leta pozneje je igral v finalu in klonil pred Feyenoordom – kot prvi klub z Otoka postal evropski prvak. Klub je vodil John Stein, glavni nosilec igre pa je bil skupaj z Bobbyjem Murdochom legendarni Jimmy Johnstone. Nepozabnega leta 1967 in lizbonskih levov se navijači še danes pogosto spominjajo v svojih pesmih.

Stadion škotskega prvaka, ki mu navijači – gre za ene najbolj prepoznavnih in najzvestejših v Evropi – pravijo kar Paradise, je eden izmed najglasnejših v Evropi, vedno pa v Glasgowu 60.000 navijačev pričara izjemno vzdušje. Na kultnem stadionu je vedno težko gostovanje in mučili so se tudi največji evropski klubi. Navsezadnje je dve leti nazaj, ko je sicer Celtic imel močnejšo zasedbo, kot jo ima letos, v Glasgowu klonila Barcelona. Nazadnje je Celtic igral na nekoliko večjem Murrayfieldu – sicer namenjenem ragbiju - v Edinburgu, tako da tudi nogometaši že z veseljem pričakujejo evropsko tekmo na svojem stadionu. "Podpora na Celtic Parku je izjemna. Neverjetno je igrati tam. Nazadnje nismo igrali na Celtic Parku, ampak na Murrayfieldu. Celtic Park bo dodatna spodbuda. Vzdušje nam da dodatnega zagona in zagotovo bo Celtic doma še boljši," je o domačem stadionu povedal Anthony Stokes.

Obračuna z Legio dobra lekcija
Irski napadalec je bil edini, ki je v Ljudskem vrtu igral povsem v konici napada, ob vodilnem zadetku gostov pa je prav Stokes najprej streljal: "Mislim, da smo lahko zadovoljni s predstavo. Dobro smo stali predvsem v obrambi in nismo dopustili Mariborčanom veliko zrelih priložnosti. Sami smo si priigrali kar nekaj priložnosti. Domov gremo z remijem in se že veselimo povratnega obračuna. Dobro smo začeli tekmo in jo nadzirali. V drugem polčasu je Maribor nekoliko povečal ritem. To je bilo tudi pričakovati, da naredi domače moštvo na krilih občinstva. Toda bili smo dobri v obrambi in niso nas velikokrat prebili."

Celtic se je v sicer zadnji krog prebil za zeleno mizo, saj je klonil pred Legio, ki pa je na igrišče poslala igralca, ki ni imel pravice nastopa in tako so napredovali bhoysi. Pred sezono je zelo uspešnega nekdanjega kapetana Neila Lennona na trenerskem mestu zamenjal Ronny Deila. Stokes je tudi prilagajanje novemu trenerju izpostavil kot razlog za slabe predstave na začetku avgusta, a pravi, da počasi stopnjujejo ritem: "Imamo novega trenerja. Tisti dve tekmi z Legio sta bili še na začetku sezone in bili smo v začetni fazi. Nismo ujeli ritma. Nekako smo poskušali spremeniti sistem naše igre, ki se ni obnesel. Zdaj počasi vsi razumemo, kaj trener želi, in stvari se postavljajo na pravo mesto. Bomo samo še napredovali."

Deila pohvalil Johansena in McGregorja
S predstavo svojih varovancev je bil zadovoljen tudi Deila, ki je nekoliko premešal začetno postavo, na klopi pa pustil tudi lani najboljšega strelca kluba Krisa Commonsa: "Dobro smo se pripravili na to tekmo in fantje so vseh 90 minut igrali odlično. Na igrišču smo dobro stali, igrali kot ekipa in si priigrali kar nekaj priložnosti. Prišli smo do dobrega izida, a lahko bi tudi zmagali. Vseeno smo lahko bolj zadovoljni kot Mariborčani, saj smo dosegli zadetek v gosteh. Obračuna proti Legii sta bila dobra lekcija. To je bilo povsem na začetku sezone in poskušali smo nove zamisli. Ni kriv sistem, ampak preprosto nismo bili še pravi. Zdaj gre ves čas na bolje. Maribor je zelo dobra ekipa, ki je nevarna v protinapadih. Dobro je organizirana in zelo disciplinirana. Mislim, da bodo v gosteh še nevarnejši, toda mi imamo prednost Celtic Parka, kjer moramo igrati v pravem ritmu in jih takoj napasti."

Norveški strokovnjak je v šali spregovoril tudi o Stefanu Johansenu, ki je po strelu Virgila van Dijka na črti preprečil vodstvo Celtica: "Bil je najboljši branilec na igrišču. To je bila fantastična obramba." Johansen je bil tragični junak tekme, saj je poleg "obrambe" van Dijku zapravil tudi najlepšo priložnost na tekmi, ko se je sam znašel pred mariborskimi vrati, a se je obotavljal. Ni ne streljal ne podal samemu Stokesu in Jasmin Handanović je lahko pravočasno posredoval, toda Deila je bil vseeno zadovoljen z igro rojaka, kakor tudi s predstavo nadarjenega Calluma McGregorja, ki je zatresel domačo mrežo: "Odigral je zelo dobro tekmo. Ves čas je trdo garal, je pravi vodja na igrišču in odlično napreduje. McGregor pa je izjemen igralec. Ni le dober v napadu, ampak ogromno dela opravi v obrambi. Zelo dober je z žogo. Lahko smo ponosni, da je produkt Celticove šole. Če bi vsako leto dobili enega takega, bi potrebovali bistveno manj nakupov."

Želja navijačev je Premier liga
Nekaj posebnega so tudi zvesti navijači, ki Celtic spremljajo v velikem številu po vsej Evropi. Na finale pokala Uefa leta 2003 jih je na primer v Sevillo potovalo več kot 80.000, tudi na manj pomembnih gostovanjih po stari celini pa se jih je že zbralo po nekaj tisoč. Uradno ima klub več kot devet milijonov registriranih navijačev po svetu. Zaščitni znak so zeleno-bele oprave, irske zastave (gre za klub irskih priseljencev na Škotskem), deteljice, glasno petje in jasno kozarec piva. Približno 300 jih je prišlo tudi v Maribor. Pripotovali so na ljubljansko ali zagrebško letališče, nato pa s taksiji do Maribora.

Med njimi so bili številni navijači, ki spremljajo svoje bhoyse tako rekoč na vsakem gostovanju. Nad Slovenijo in prijaznostjo ljudi (ter cenami piva) so bili navdušeni. V Ljudski vrt je prišel tudi navijač, ki sicer prebiva v Angliji in že nekaj let ni izpustil gostovanja Celtica. Na domače tekme sicer ne hodi tako pogosto, zato pa nobene tekme na Celtic Parku ne izpusti njegova mama, ki ima sicer že 75 let. Zaradi slabe konkurence v škotski ligi si navijači močno želijo, da bi po vzoru valižanskih klubov Celtic zaigral v Premier ligi. Pravijo, da so pripravljeni začeti tudi v najnižjem rangu angleških tekmovanj. Klub bi spremljali povsod, na Celtic Parku pa so tako ali tako vsi angleški klubi imeli ogromno težav.

Prikazali smo dobro predstavo in dosegli, po kar smo prišli sem. Ugoden izid nam daje dobro izhodišče pred povratno tekmo. Ni bilo lahko. Maribor je odlična ekipa, a nam je zgodaj uspelo zadeti in priti do dobre popotnice. Lahko bi sicer povišali prednost še v prvem polčasu, a je 1:1 dober izid, kajti Maribor je zahteven nasprotnik, kar je tudi dokazal v drugem polčasu. Maribor je zelo disciplinirana ekipa. Zdaj se moramo osredotočiti na povratno tekmo, kjer bomo poskušali že na začetku napasti.

Callum McGregor
Maribor zadržal Celtic z remijem