Maribor, ki se je jeseni v osmini finala proti Bravu in v četrtfinalu proti Domžalam pred izpadom rešil tik pred koncem tekme, je tokrat lažje dočakal končnico srečanja. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor, ki se je jeseni v osmini finala proti Bravu in v četrtfinalu proti Domžalam pred izpadom rešil tik pred koncem tekme, je tokrat lažje dočakal končnico srečanja. Foto: www.alesfevzer.com

"Storili smo manjšo taktično napako. Pripravljali smo se na te stvari in si tega nismo želeli. Potem se je po evrogolu potek tekme drastično spremenil. Škoda, Maribor se je uvrstil naprej z dvema evrogoloma, kar pomeni, da je odločila kakovost posameznikov. Sicer pa mislim, da smo bili dokaj enakovredni, Maribor se je moral na teh dveh tekmah kar namučiti. Marsikdo je pričakoval, da bo Maribor napredoval lažje, kot je," je trener Mure opisal dvoboj proti vijoličastim in dogodek iz 49. minute povratne polfinalne tekme Pokala Slovenije, ko je Amir Dervišević daleč v sredino igrišča vrgel žogo iz avta, Dare Vršič pa je fenomenalno zadel iz voleja z levico.

Pri 1:0 je bilo tako rekoč konec upov murašev na preboj v prvi finale po letu 1995, saj bi morali do konca srečanja zadeti še trikrat.

Šimundža: Želeli smo zadeti čim prej
Potem ko je pred tremi tedni v Ljudskem vrtu izgubila z 1:0, se je v prvem polčasu zdelo, da se je Mura odločila za previdno čakanje in nato morebiten nalet v končnici, če bi ostalo 0:0. Toda Šimundža se po končnem remiju z 1:1 s to ugotovitvijo ni strinjal: "Želeli smo si zadeti čim prej, hkrati pa ne prejeti zadetka, saj smo se zavedali, kaj nas čaka v tem primeru. V prvem polčasu smo premalo igrali naprej, v napadu nismo bili dovolj konkretni, kar se tiče osvajanja prostora, da bi Maribor obremenili v obrambi. Ko smo to naredili, smo prišli do nekaj dobrih položajev, Maribor se je dvakrat ali trikrat dobro ubranil. Na drugi strani so tudi oni prišli do dveh, treh dobrih udarcev, predvsem ko je v medprostore utekel Mešanović. Obradović je bil na mestu. V drugem polčasu smo igrali konkretneje. Resda že zaradi prejetega zadetka, ampak že naša osnovna ideja je bila, da bi igrali na tak način. Zelo všeč mi je bil karakter fantov, da si niso želeli izgubiti in da so želeli zadeti. To nam je na koncu tudi uspelo."

Maribor po remiju na Fazaneriji v finalu pokala
Sorodna novica Po 20 letih spet sanjski pokalni finale Maribor - Olimpija
Navijači Mure so kljub neuvrstitvi v finale zaploskali svojim ljubljencem. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači Mure so kljub neuvrstitvi v finale zaploskali svojim ljubljencem. Foto: www.alesfevzer.com

Darko Milanič je na klopi pustil najboljša strelca Jana Mlakarja in Luko Zahovića, na igrišče pa poslal izkušenejše može: "Igralci, ki smo jih postavili v vezno vrsto in napad, se znajo gibati v medprostorih, ki ti jih tekmec ponudi. Oziroma ne gredo tja, kjer prostora ni. Zadeli smo s to idejo in imeli večji del tekme vse v svojih rokah. V prvem polčasu smo imeli kar nekaj poskusov in popolni nadzor, malo pa nam je manjkalo natančnosti v napadu. Drugi polčas so oni začeli z bolj živo in agresivno igro ter s pritiskom na našo zadnjo vrsto, toda hitro nam je uspelo doseči evrogol, s čimer se nam je na široko odprla možnost napredovanja v finale. Zadovoljni smo, fantje so odigrali zelo dobro proti tekmecu, ki je zahteven. Ne samo taktično dobro, ampak so bili tudi z glavo pri stvari. Takšne jih želim videti tudi na nedeljski tekmi. Ta je zdaj v prvem planu, o finalu pokala bomo imeli še čas razmišljati."

Čez tri dni še šestič v tej sezoni
Kot je znano, se bosta Mura in Maribor v nedeljo ob 16.00 pomerila še v državnem prvenstvu, prenos bo na TV Slovenija 2 in MMC-ju. "Zdaj smo v kratkem času med sabo igrali trikrat, tako da se res dobro poznamo. Vemo, kaj lahko pričakujemo. Bo pa nekoliko drugačna tekma, saj vanjo ne bomo šli s prednostjo, kot smo šli v pokalu, ko smo si predvsem želeli imeti neki nadzor," je poudaril Milanič.

Obradović je zelo pomemben člen in zelo pomemben igralec, ki je prinesel nekaj novega v ta klub, kar se tiče razmišljanja in profesionalnosti. Tudi z današnjimi obrambami je pokazal, da je z razlogom eden izmed najboljših vratarjev v Sloveniji, če ne najboljši. Veseli smo, da je ostal, zelo sem zadovoljen.

Ante Šimundža o podaljšanju pogodbe vratarja Matka Obradovića do konca junija 2022

Šimundža tekme proti Mariboru jemlje kot dobro šolo za svoje varovance: "To bo že šesta medsebojna tekma v tej sezoni. Vsa srečanja so imela evropski pridih. Maribor je bil dominanten le takrat poleti na prvi tekmi v Ljudskem vrtu v 2. krogu prvenstva. Mi na takšnih tekmah izredno rastemo in napredujemo."

Šele drugi gol Vršiča v sezoni 2018/19
34-letni Vršič, v mlajših kategorijah in pozneje tudi na začetku članske poti član Mure, na zadnjih tekmah dobiva več priložnosti za dokazovanje. Že pred desetimi dnevi proti Domžalam je v drugem polčasu preobrnil potek tekme in bil najboljši na igrišču.

Potem ko je po koncu sezone 2016/17 zavrnil podaljšanje pogodbe, a nato vseeno ostal v klubu, mu zaradi majhne minutaže ni bilo lahko. Zdaj nanj nekoliko drugače gleda tudi Milanič: "Dareta vidim v dobri formi. V tem trenutku je točno tisti igralec, ki ga tam potrebujemo, tako da ga izkoriščamo na najboljši mogoč način. Upam, da se bo o tem zadetku dolgo govorilo. Po navadi je takšne gole užitek pogledati večkrat."

Nogometašu iz Apač, ki je sinoči zadel šele drugič v tej sezoni, sicer poleti poteče pogodba in zanimivo bo videti, kakšna bo njegova usoda. "Dosegli smo dva evrogola, zasluženo gremo dalje in naskakujemo pokalno zvezdico. Ne bi rekel, da smo se proti Muri zanašali na individualno kakovost. V tekmo smo šli z željo, da jo taktično oddelamo tako, kot moramo. Muri z izjemo zadnjih nekaj trenutkov, ko je imela nekaj priložnosti in polpriložnosti, nismo dali veliko. Sami smo imeli kar nekaj dobrih situacij, veliko bi jih lahko še bolje rešili. Bilo je lepo znova igrati na Fazaneriji. Zaradi žarometov je bil ambient še boljši, po navadi žge sonce, če je tekma ob 15.00 ali 16.00. Ker gremo dalje, je občutek še boljši," je svoje vtise strnil nekdanji reprezentant, ki je v sezoni 2011/12 velik pečat pustil tudi v Ljubljani.

7. julija 2013 v superpokalu v Celju 3:0 za Maribor
30. maja se bosta v Celju Maribor in Olimpija v finalu pokala srečala prvič po 20 letih. Bolj svež spomin je na njuno merjenje v superpokalu, leta 2012 in 2013 sta se za to zdaj "zamrznjeno" lovoriko udarila dvakrat zapored. Nazadnje pred šestimi leti ravno na drugem največjem stadionu v Sloveniji, ko je Maribor zmagal z visokih 3:0.