Tim Matavž je dosegel polovico od 8 golov Vitessa v nizozemskem prvenstvu, ob tem je še dvakrat zatresel mreže v kvalifikacijah za Evropsko ligo, kjer so Arnhemčani izpadli proti Baslu. Na 9 tekmah je 29-letni Šempetrc dosegel 6 golov, lani je v rumeno-črnem dresu na 41 tekmah zbral 17 zadetkov. Foto: Reuters
Tim Matavž je dosegel polovico od 8 golov Vitessa v nizozemskem prvenstvu, ob tem je še dvakrat zatresel mreže v kvalifikacijah za Evropsko ligo, kjer so Arnhemčani izpadli proti Baslu. Na 9 tekmah je 29-letni Šempetrc dosegel 6 golov, lani je v rumeno-črnem dresu na 41 tekmah zbral 17 zadetkov. Foto: Reuters
Tim Matavž in Plamen Ilijev
Matavž je na septembrskih tekmah Slovenije dočakal le 17 minut igre proti Bolgariji, pri čemer je z glavo preusmeril Kurtićev strel, enkrat zgrešil okvir vrat, bolgarski vratar pa mu je s posredovanjem v slogu branilca preprečil še solo prodor. Foto: Reuters
Jan Oblak (Atletico Madrid)
Za reprezentanco poškodovani Jan Oblak je v novi sezoni 2018/19 sicer branil na vseh 5 uradnih tekmah Atletica Madrida, nepremagan je ostal le enkrat, prejel pa je 6 golov, od tega 4 v 4 krogih La Lige, kjer brani zadnji dve lovoriki zamora. Foto: Reuters

Na Nizozemskem je Tim Matavž dosegel oba gola za zmago Vitessa pri PEC Zwolleju, s čimer so gostje napredovali na 6. mesto Eredivisie, 29-letni Šempetrc pa si zdaj s štirimi ligaškimi goli deli 5. mesto na lestvici strelcev. Oba Matavževa zadetka sta bila iz dveh rahlih dotikov, prvi z glavo, drugi z desno nogo, kot se spodobi za predatorja v kazenskem prostoru. OptaJohan je po tekmi navedel, da je slovenski napadalec zadnjih 51 golov v Eredivisie dosegel znotraj kazenskega prostora, kot se za pravega plenilca v konici napada tudi spodobi. V najmočnejši nizozemski ligi je Matavž sicer pri 76 golih na 189 ligaških tekmah v dresu Groningena, PSV-ja in zdaj Vitessa.

VAR za prvi gol: "Lepo, da nekdo vse opazuje"
"Seveda sem zadovoljen z goloma. Pri prvem sem videl, da Navarone strelja in sem si malce obril glavo. Pri drugem sem malo tvegal, saj je bilo igrišče slabo, pomislil sem, da branilec ne bo mogel dobro podati vratarju in ravno to se je zgodilo, zaradi česar sem zadel,"
je strelski oportunizem opisal junak Vitessa, ki pa so mu prvi gol sodniki sprva razveljavili zaradi domnevnega prepovedanega položaja, a na pomoč je prišel videosodniški sistem VAR.

"Čudno je bilo, da ga niso takoj priznali, a je lepo, da nekdo vse opazuje," je bil z razpletom videopregleda zadovoljen Matavž, ki je bil konec tedna najvišje ocenjeni slovenski reprezentant – edini igralec tekme in edini z oceno več kot 8 po logaritmu WhoScored in SofaScore.

Načrtuje še vsaj 13 golov v Eredivisie
"Upam, da bom nadaljeval z doseganjem golov. Vsako leto želim biti boljši – tako, da si želim zabiti več golov kot lani. Ne bom napovedal, koliko jih bom dosegel, samo več kot v lanski sezoni,"
je Matavž poudaril osebni cilj, da preseže lanskih 16 ligaških golov (14 v rednem delu in še 2 v dodatnih kvalifikacijah za Evropsko ligo).

Šporar pri Slovanu v ritmu gol na tekmo
Strelsko plodovitejšo sezono ima Andraž Šporar v sicer veliko nižje rangiranem slovaškem prvenstvu. Nizozemska Eredivisie je 11. na Uefini lestvici, slovenska Prva liga na 30. mestu, slovaška Super liga pa mesto za njo, na 31. mestu. Na 13. klubski tekmi sezone je 24-letni Ljubljančan prišel do 12. in 13. gola, ki sta se izkazala kot ključna za zmago Slovana nad DAC-om (3:2) v nenavadnem prvenstvenem derbiju. Vodilni Bratislavčani so namreč vodili že s 3:0, pri čemer je Šporarju gol po suverenem branilskem izletu podaril nasprotni vratar Martin Jedlička, ki je žogo podal naravnost Slovencu v noge, Špoki se je ozrl in s 35 m drugič zatresel. Na koncu so sicer gostje prišli nevarno blizu izenačenju.

Štulac ubežal izključitvi in ogrel dlan rojaka
V Italiji, kjer igra zajeten delež slovenske reprezentance (7 od 26 vpoklicanih), se je v soboto odvil obračun Inter – Parma, kjer sta oba Slovenca poskrbela za nekaj potez, ki še odmevajo. Potem ko je zablestel proti Juventusu in je stresel prečko, je tudi proti Interju osrednji vezist Leo Štulac prikazal odgovorno in drzno igro, pri tem je imel tudi srečo, da ni bil zaradi naleta s čevljem izključen sredi 1. polčasa, ampak je prejel le rumeni karton. Analitiki po tekmi so omenjali, da bi s pomočjo VAR-a morali izključiti 23-letnega Koprčana.

Handanović okrcal VAR, saj je bil pokrit ob usodnem golu
V nadaljevanju je Štulac na začetku 2. polčasa silovito sprožil z razdalje, a je z enoročno refleksno parado zablestel Samir Handanović. A reprezentančno upokojeni čuvaj mreže je imel smolo ob usodnem Parminem evrogolu Federica Dimarca, zaradi česar se po tekmi ni zadrževal. "Strela nisem videl, ker je bil Parmin igralec pred menoj (v prepovedanem položaju). Gol zaradi tega ni bil regularen. Nočem več kaj za dodati, ne iščemo izgovora, a odgovorni pri VAR-u bi to morali videti. Bila je tudi očitna najstrožja kazen za nas," je bil poparjen Handanović, ki ga v torek čaka težko pričakovani krst v Ligi prvakov, ko bo z Interjem na San Siru gostil Tottenham: "Potrebujemo ogenj v sebi, začenši s torkom in Ligo prvakov."

VAR potrdil prvi Matavžev gol v Zwolleju

Matavž z dotikom podajo branilca vratarju spremenil v gol

Vratar podaril Šporarju 13. gol v sezoni (prvi gol od 1:18 dalje)

Birsa pometel pajčevino iz vrat Rome

Reprezentančno upokojeni Šempetrc Valter Birsa je spomnil na svoje najboljše poteze, ko je s tem izrednim zavrtinčenim strelom v levi zgornji kot začel vrnitev Chieva pri Romi, kjer so leteči oslički po zaostanku z 0:2 iztržili presenetljivo točko za 2:2. "Dobro se je izšlo, našel sem pravi prostor, imel pa sem tudi nekaj sreče," je o udarcu za gol, vrednem večkratnega ogleda, priznal 32-letnik, ki je v lanski sezoni dosegel v Serii A 3 gole za Chievo.

Handanovićeva enoročna parada preprečila gol Lea Štulca


Djermanović v Estoniji debitiral z "dvojčkom" in zrežiral zmagoviti preobrat

Za konec skok v Estonijo, kjer si je že peti klub po odhodu iz Olimpije pred tremi leti našel napadalec Dejan Djermanović. Podpisal je za Paide Linnameeskond, za katerega je debitiral na sobotnem gostovanju pri Kalevu v Tallinnu. Vstopil je na začetku 2. polčasa, nato pa ob zaostanku 0:1 postal junak tekme z dvema goloma v razmiku petih minut. Klub 30-letnega Ljubljančana je po 3/4 prvenstva skočil na 5. mesto 10-članske lige.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Tomaža Kavčiča za Bolgarijo in Ciper (26)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (WhoScored; SofaScore)Igralni učinek
VRATARJI (3)
Vid BelecSampdoria (ITA)Frosinone - Sampdoria 0:5/na klopi, še čaka prvo klubsko tekmo sezone
Aljaž IvačičOlimpijaMura - Olimpija 0:2

vso tekmo

6. nepremagan, 5 obramb
Matic KotnikPanionios (GRČ)AEK - Panionios 4:0/na klopi, prvič v sezoni v postavi
BRANILCI (9)
Jure BalkovecVerona (ITA II)Verona - Carpi 4:1 84'drugič zaigral za Verono
Miha BlažičFerencvarosHonved - Ferencvaros 0:1vso tekmozmaga na prvenstvenem derbiju
Bojan Jokić (c)Ufa (RUS)

Ufa - CSKA 0:3

/

kazen zaradi

Luka KrajncFrosinone (ITA)Frosinone - Sampdoria 0:5vso tekmo
(5,5; 6,0)
2 posredovanji, podaje 42/45
Miha MevljaZenit (RUS)

Orenburg - Zenit 1:2

/

na klopi, tretjič zapored v prvenstvu

Nemanja MitrovićJagiellonia Bialystok (POL)

Jagiellonia - Cracovia 3:1

vso tekmo
/
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)

Konyaspor - Fenerbahce 0:1

vso tekmo
(6,1; 6,8)
strel, podaje 23/33
Petar Stojanović)Dinamo Zagreb (HRV)Gorica - Dinamo 0:165' v 59', v 65'
Aljaž StrunaPalermo (ITA II)Foggia - Palermo 1:2/poškodovan, še brez nastopa v klubu
VEZISTI (9)
Domen ČrnigojLugano (ŠVI)Azzurri '90 - Lugano 0:1 (P)

45'

napredovanje v osmino pokala
Amir DerviševićMariborKrško - Maribor 0:2vso tekmo v 50' (4. rumeni karton)
Kevin KamplRB Leipzig (NEM)

RB Leipzig - Hannover 3:2

vso tekmo
(6,5; 6,7)

v 74' (1. karton), 2 ključni podaji, preigravanje, posredovanje, podaje 35/42

Rene KrhinNantes (FRA)Nantes - Reims 0:0 vso tekmo (7,5; 7,3)strel, 5 skokov, posredovanje, izgubljena žoga, podaje 62/70
Jasmin KurtićSPAL (ITA)SPAL - Atalanta 2:0vso tekmo
(7,2; 6,8)
3 streli, 5 skokov, 2 posredovanji, podaje 37/41
Rudi Požeg-VancašCeljeRudar - Celje 0:1vso tekmo v 72' zapravil 11-m
Leo ŠtulacParma (ITA)Inter - Parma 0:1vso tekmo
(7,3; 7,5)
v 23' (2.), strel, preigravanje, 2 posredovanji, podaje 22/28
Benjamin VerbičDinamo Kijev (UKR)

Zorja - Dinamo 1:1

vso tekmo

/

Miha ZajcEmpoli (ITA)Empoli - Lazio 0:1

60'
(6,1; 6,4)

2 strela, 2 skoka, podaje 11/19
NAPADALCI (5)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)PSG - St. Etienne 4:0 81'
(5,9; 6,6)

strel, podaji 2/2, 3. vstopil s klopi

Roman BezjakJagiellonia Bialystok (POL)

Jagiellonia - Cracovia 3:1

88' v 28' (1. rumeni karton)
Tim MatavžVitesse (NIZ)PEC Zwolle - Vitesse 0:276
(8,3; 8,1)
v 26' in 44' za končnih 0:2 = 3. in 4. gol, 3 streli, 2 skoka, igralec tekme
Andraž ŠporarSlovan Bratislava (SVK)

Slovan - DAC 3:2

vso tekmo v 19' za 2:0 in 74' za 3:0 = 12. in 13. gol sezone
Luka ZahovićMariborKrško - Maribor 0:2vso tekmo v 56' in 59' za prvi podaji v sezoni, v 91' (3.)
gol, podaja, nepremagan/zapravljena 11-m, rdeči karton, rumeni karton, menjava

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored in SofaScore.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče znaša 6,0. Ocene nad 7 so dobre, nad 8 pa odlične. Okrepljena je višja ocena.

Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni), podatke prispeva Opta statistika, a portala uporabljata nekoliko različna algoritma. Povprečna ocena pri SofaScore je 6,86, največkrat podeljena ocena pa 6,6. V primerjavi z WhoScored so ocene običajno za nekaj desetink višje; v tabeli so 4 Slovenci dobili višjo oceno po WhoScored, kar 12 pa po SofaScore.


"Ladje" na obzorju (v odhodu, prihodu, mimobežnice)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (WhoScored; SofaScore)Igralni učinek
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInter (ITA)Inter - Parma 0:1vso tekmo
(7,0; 7,1)
4 obrambe, skok, podaje 18/19
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Eibar 1:1

vso tekmo
(6,4; 6,6)

2 obrambi, podaje 13/26
Rok VodišekGenoa (ITA)Genoa - Bologna 1:0/na klopi, drugič rezervist v Serii A
BRANILCI (5)
Jaka BijolCSKA Moskva (RUS)Ufa - CSKA 0:4/na klopi
Gregor BalažicUral Jekaterinburg (RUS)PON: Ural - Rostov?tekma v ponedeljek
Matic FinkRizespor (TUR)Rizespor - Bursaspor 1:1vso tekmo
(7,3; 6,9)
4 preigravanja, 2 posredovanji, skok, podaje 19/27
Antonio Mlinar DelameaNew England Revolution (MLS/ZDA)Los Angeles - New England 1:1vso tekmo
(7,1; 7,2)

7 razčiščenih žog, 3 skoki, posredovanje, podaje 25/28

Miral SamardžićKrilja Sovjetov Samara (RUS)Arsenal - Samara 4:0vso tekmo
(6,2; 6,4)
strel, 2 posredovanji, 2 bloka, skok, podaje 31/37
VEZISTI (4)
Valter BirsaChievo (ITA)Roma - Chievo 2:281'
(7,1; 6,7)
v 52' za 2:1 in 1. gol sezone, 3 streli, preigravanje, 2 izgubljeni žogi, podaje 43/48
Josip IličićAtalanta (ITA)SPAL - Atalanta 2:0 38'
(6,2; 6,9)
vrnitev po daljši bolezni - prva tekma sezone! v 93', 3 streli, 2 preigravanji
Denis PopovićOrenburg (RUS)

Orenburg - Zenit 1:2

71'
(6,5; 6,9)

3 streli, 2 preigravanji, 2 izgubljeni žogi, 5 kotov, podaje 35/41

Rajko RotmanKayserispor (TUR)Gotzepe - Kayseri. 2:0vso tekmo
(6,1; 6,8)
v 89'= 2. karton, 2 strela, skok, podaje 59/67
NAPADALCI (2)
Lovro BizjakUfa (RUS)Ufa - CSKA 0:359'
(6,0; 6,7)

2 strela, skok, posredovanje, podaje 8/11

Dejan DjermanovićPaide (EST)Kalev - Paide 1:2 46' v 69' za 1:1 in v 74' za 1:2 = debi in prva gola
gol, podaja, nepremagan/zapravljena 11-m, rdeči karton, rumeni karton, menjava