Iker Casillas je takole ubranil enajstmetrovko Antonia Di Nataleja. Foto: EPA
Iker Casillas je takole ubranil enajstmetrovko Antonia Di Nataleja. Foto: EPA
Cesc Fabregas
21-letni Fabregas je ohranil mirne živce in polepšal soigralcem ter rojakom nedeljski večer. Foto: Reuters
Špansko veselje
Po strelu Fabregasa so Španci eksplodirali, premagali so tako Italijo kot prekinili neugodno tradicijo. Foto: EPA
Iker Casillas
Kapetan Španije je bil blizu uspeha prav pri vseh štirih strelih Italije. Foto: Reuters
Žalost Italijanov
Svetovni prvaki se poslavljajo od prvenstva stare celine, pokopala jih je premajhna ambicioznost v napadu. Foto: Reuters
Vratnica rešila Buffona
Buffon si je privoščil veliko napako. Žoga mu je na njegovo srečo ušla v vratnico. Foto: EPA
Iker Casillas rešuje furio
Iker Casillas je mojstrsko rešil svojo mrežo in na edini pravi način popravil napako ob nepremišljenem izletu. Foto: Reuters
Italijanski selektor Roberto Donadoni je tekmo spremljal bolj mirno kot njegov kolega na Luis Aragones na španski klopi. Foto: Reuters

Redni del se je končal z 0:0, sledili so še "neplodni" podaljški. Pri izvajanju enajstmetrovk so bili bolj zbrani Španci, še posebej njihov čuvaj mreže, ki je zaustavil strela Danieleja De Rossija in Antonia Di Nataleja. Gigi Buffon je ubranil le poskus Danija Güize, Cesc Fabregas pa je nato potrdil prvo špansko uvrstitev v polfinale velikega tekmovanja po 24 letih. Na Euru 1984 je "furia roja" izgubila šele v finalu s Platinijevo Francijo.

Zgodovina se spreminja
Hkrati je španska izbrana vrsta prekinila že skorajda neverjetno "numerološko" tradicijo. Pred dunajskim večerom so na velikem odru 22. junija že trikrat izgubili v četrtfinalih, vsakokrat so bili nasprotniki boljši po izvajanju strelov z bele točke (Belgija leta 1986, Anglija leta 1996 in Južna Koreja leta 2002). Za nameček pa so po dolgih, dolgih 88 letih ugnali Italijo tudi na velikem tekmovanju; nazadnje so jih premagali na olimpijskih igrah leta 1920 (takrat je to bil še najpomembnejši nogometni turnir).

Aragones: Bili smo nagrajeni za pogumnejšo igro
"To je najpomembnejša zmaga španskega nogometa po letu 1920. Uspel nam je zgodovinski rezultat. Moja ekipa si je zaslužila zmago, ker si je bolj želela zadetka. Na koncu je bila nagrajena," je bil po zmagi navdušen španski selektor Luis Aragones.

Donadoni: Domov z dvignjeno glavo
"Izpasti po 11-metrovkah ni prijetno. Fantje so razočarani, ker so dali vse od sebe. Lahko so ponosni. V slačilnici sem jim rekel, naj odidejo domov z dvignjeno glavo," je povedal italijanski selektor Roberto Donadoni, ki za izpad ni hotel okriviti svojih neučinkovitih napadalcev. Na prvenstvu niso zadeli niti enkrat!

Perrotti prvi strel
Moštvi sta po pričakovanjih pazljivo začeli četrtfinalni obračun. Prvi so resneje zagrozili Španci; prodrl je David Silva, njegov delno blokirani strel pa je Buffon z lahkoto ujel. Kljub rahli pobudi "furie roje" so v 19. minuti prvi strel v okvir vrat sprožili slovenski zahodni sosedje. Po vtekanju v kazenski prostor je z glavo poskušal Simone Perrotta, a je bil Iker Casillas zbran.

Razpoložena Villa in Buffon
Po neizkoriščeni grobi napaki Sergia Ramosa je na drugi strani pet minut pozneje odgovoril David Villa. Napadalec Valencie je močno ustrelil s prostega udarca v vratarjev kot, kar pa je bilo za italijanskega kapetana lahek zalogaj. Villa je znova poskusil v 32. minuti, ko je po preigravanju ustrelil z roba 16-metrskega prostora, a je bil vratar Juventusa na mestu.

Pobuda na strani "furie"
Štiri minute pozneje je Antonio Cassano lepo našel Luco Tonija, ki je neovirano streljal z glavo, a pri tem zadel Carlosa Marcheno. Tempo je še bolj dvignil do tega trenutka nevidni Fernando Torres, dve preigravanji in blokirani strel je bil njegov izkupiček; do odbite žoge je prišel Silva, ki je streljal v daljši Buffonov kot, a je žoga za kakšen decimeter zgrešila okvir vrat.

Premalo odločni rdeči
Odmor ni spremenil razmerja moči, po "biljardu" pred italijanskimi vrati se je za trenutek ponudila priložnost Silvi, ki pa je malce preveč okleval s strelom. V 55. minuti je Christian Panucci ob Torresu izgubil žogo ob golavt črti, a je napadalec Liverpoola preslabo podal do kolega v napadu, na pravem mestu je bil zanesljivi Giorgio Chiellini.

Camoranesi ni kaznoval španske zmede
Po dvojni španski menjavi (Cazorla in Fabregas namesto Inieste in Xavija) v 60. minuti se je Italiji ponudila priložnost srečanja. Daniele De Rossi je poslal predložek pred nasprotna vrata, sveži Mauro Camoranesi je podaljšal do Tonija, ki je nekako med Casillasom in branilci vrnil žogo do argentinskega Italijana. Camoranesi je streljal s šestih metrov, a se je vratar Real Madrida že vrnil na črto in z izjemnim nožnim refleksom ubranil izid 0:0. Deset minut pozneje je z glavo vnovič poskušal Toni - varovanci Roberta Donadonija so postajali vse nevarnejši.

Gigija in "azzurre" rešila vratnica
V 80. minuti je na igrišče stopil Marcos Senna, najprej je poskusil s prostega strela, nato pa pol minute pozneje še s 25 metrov. Strel je šel posredi gola, kjer je bil Gianluigi Buffon, ki pa mu je žoga ušla iz naročja. Zavrtinčena žoga se je prav počasi odkotalila v vratnico, nato pa jo je eden najboljših vratarjev le ujel. Štiri minute zatem je Antonio Di Natale poslal predložek na Tonija, za njim je vtekel osamljeni Fabio Grosso, a ga napadalec Bayerna ni opazil. V zadnjih sekundah sodnikovega podaljška je Gianluca Zambrotta v zadnjem hipu ukradel strel Davidu Villi.

Buren začetek podaljška
V tretji minuti podaljška so Španci spletli nevarno akcijo, žoga je prišla do Davida Silve, ki je sprožil pravo "bombo", a tudi tokrat je zgrešil cilj le za nekaj centimetrov. Odgovoril je Di Natale, a je njegov strel z glavo pod prečko prisebni Casillas odbil v kot. Enajstmetrovke so se prikradle v misli in ritem je sunkovito upadel. V 110. minuti srečanja se je Villa sam znašel pred Buffonom, ki mu je odlično zaprl prostor, za povrhu pa je Španec še slabo streljal. V zadnjih sekundah je Santi Cazorla streljal, namesto da bi podal na drugo vratnico, kjer je bil sam Villa. Zmagovalca so tako dale enajstmetrovke, kjer se je proslavil Iker Casillas.

Četrtfinale, Dunaj, danes ob 20.45:

Streljanje enajstmetrovk:              
ŠPANIJA          4 - 2          Italija
                                       
Villa                Grosso            
Cazorla              De Rossi          
                     (Casillas brani)  
Senna                Camoranesi        
Güiza                Di Natale         
(Buffon brani)       (Casillas brani)  
Fabregas                               

 
 


ŠPANIJA 0 - 0 ITALIJA --------------------------------------- 1 Casillas 1 Buffon 15 Ramos 19 Zambrotta 5 Puyol 2 Panucci 4 Marchena 4 Chiellini 11 Capdevilla 3 Grosso 19 Senna 22 Aquilani *** 6 Iniesta 10 De Rossi 8 Xavi 13 Ambrosini 21 Silva 20 Perrotta 7 Villa 18 Cassano 9 Torres 9 Toni --------------------------------------- * 59./Cazorla * 58./Camoranesi
** 60./Fabregas ** 75./Di Natale
*** 85./Guiza *** 108./Del Piero


Sodnik: Herbert FANDEL (Nemčija)

T. G.