David Villa je s štirimi zadetki prvi strelec 13. evropskega prvenstva. Foto: Reuters
David Villa je s štirimi zadetki prvi strelec 13. evropskega prvenstva. Foto: Reuters
Andrea Pirlo
Andrea Pirlo, ustvarjalec italijanske igre, bo počival zaradi parnega rumenega kartona. Njegovo usodo deli tudi Ivan Grozni - Gennaro Gattuso. Foto: Reuters
Luca Toni
Se bo najboljšemu strelcu Bundeslige le odprlo? Foto: EPA

Udarna španska vrsta (Cesc Fabregas bo znova čakal priložnost na klopi) brez težav pričakuje obračun z "latinskimi" bratranci, katerih na velikih tekmovanjih niso premagali že od OI-ja leta 1920 (!), v polfinalu eura ali mundiala pa niso bili že od leta 1984. V tem času pa so kar sedemkrat obstali v osmini finala ali četrtfinalu, zato se jih je prijel sloves zmagovalcev kvalifikacij, ki pa ne znajo udejaniti svojega velikega potenciala.

Brez ideologa in razdiralca
Italijani, pri katerih bosta Mauro Camoranesi in Massimo Ambrosini nadomestila kaznovanega Gennara Gattusa in Andreo Pirla, stavijo na izkušnje in sistem 4-3-1-2, katerega se je po začetnem neuspešnem poskusu z Nizozemsko (0:3) in 4-3-3 oprijel selektor Roberto Donadoni. Šibka točka Špancev je nizka obramba, kar bo poskušal izrabiti za zdaj sicer neučinkoviti Luca Toni, kateremu bo v napadu pomagal še Antonio Cassano.

V Nemčiji še premladi
"Pred dvema letoma smo bili še mladi. Na svetovnem prvenstvu smo se veliko naučili, hkrati pa se tudi ne obremenjujemo s tradicijo," je rezervist Xabi Alonso izrazil prepričanje, da se ne ponovila Nemčija, kjer so Španci po odličnem skupinskem delu nato gladko izgubili s Francijo (1:3).

Italija brez krča
"Začenja se novo tekmovanje, izločilni boji so nam poznani in vemo, kako v njih igrati," je Christian Panucci, najstarejši v italijanski zbrani vrsti, opozoril nasprotnike pred največjo prednostjo svetovnih prvakov. Številni strokovnjaki se strinjajo, da po težavnem preboju iz skupine za Italijane ni več nepremostljivih preprek.

Črni španski 22. juniji
Španija je spomladi v prijateljski tekmi v Elcheju z 1:0 premagala Italijo, na preostalih treh srečanjih po letu 1994, ko je v ZDA "furia roja" izgubila v četrtfinalu, pa sta se tekmeca razšla z neodločenimi izidi. Španija je v preteklosti 22. junija že kar trikrat končala velika tekmovanja, nasprotniki pa so vedno slavili po izvajanju enajstmetrovk. Bo torej zadnjega finalista dala nogometna "loterija"?

Četrtfinale, Dunaj                     
                                       
Nedelja ob 20.45:                      
ŠPANIJA                         ITALIJA
---------- verjetni postavi: ----------
 1 Casillas          1 Buffon          
15 Ramos            19 Zambrotta       
 5 Puyol             2 Panucci         
 4 Marchena          4 Chiellini       
11 Capdevilla        3 Grosso          
19 Senna            13 Ambrosini       
 6 Iniesta          10 De Rossi        
 8 Xavi             20 Perrotta        
21 Silva            16 Camoranesi      
 7 Villa            18 Cassano         
 9 Torres            9 Toni            
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Herbert FANDEL (Nemčija)       

T. G.