Kroglice so iz bobnov vlekli nekdanji vrhunski vratarji, med njimi tudi Danec Peter Schmeichel. Foto: EPA
Kroglice so iz bobnov vlekli nekdanji vrhunski vratarji, med njimi tudi Danec Peter Schmeichel. Foto: EPA
Iz prvega bobna, v katerem so bile najmočnejše reprezentance (prvič tudi BiH), je Slovenija dobila Anglijo. Foto: Reuters
Ruud Gullit in Bixente Lizarazu
Žreb sta vodila nekdanja zvezdnika z nogometnih igrišč, Nizozemec Ruud Gullit in Francoz Bixente Lizarazu. Foto: EPA
Roy Hodgson
Angleški selektor Roy Hodgson ... Foto: Reuters
Vladimir Petković
... in njegov kolega Vladimir Petković, ki bo po svetovnem prvenstvu na klopi Švice zamenjal Ottmarja Hitzfelda. Foto: EPA
Pokal za zmagovalca evropskega prvenstva
Pokal, ki ga prejme zmagovalec evropskega prvenstva. Foto: EPA
Tekmi z Anglijo izjemna promocija z Slovenijo
S skupino zadovoljni tudi Angleži in Švicarji
Slovenija v skupini z Anglijo in Švico

Z Anglijo je Slovenija igrala na svetovnem prvenstvu 2010 v Južni Afriki in izgubila z 1:0. Nekaj mesecev prej, septembra 2009, se je z njo na prijateljski tekmi pomerila na Wembleyju, kjer so Angleži slavili zmago z 2:1. Zelo neugodna bo tudi Švica, ki je v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo dvakrat premagala Slovenijo (0:2, 1:0), tekmec slovenskih nogometašev pa je bila tudi v kvalifikacijah za SP 2002 in na treh prijateljskih srečanjih.
Proti Estoniji tako kot proti Švici že sedemkrat
Tudi Estonija je že sedemkrat stala nasproti Slovencem, štiri tekme so bile odigrane v kvalifikacijah. V boju za EP 1996 je Slovenija dvakrat zmagala (3:0, 1:3), bolj boleč pa je spomin na kvalifikacije za EP 2012, ko so Estonci s presenetljivim slavjem v Stožicah z 1:2 preprečili varovancem Matjaža Keka nastop v dodatnih kvalifikacijah. V Talinu so bili leto prej Slovenci uspešnejši in odnesli so tri točke (0:1). Z Litvo se je Slovenija pomerila v kvalifikacijah za EP 1996 (dva poraza z 1:2), s San Marinom pa v boju za SP 2010, ko je dvakrat gladko zmagala (5:0, 0:3).

Na žrebu skupin v Nici je bilo 53 reprezentanc razvrščenih v šest kakovostnih bobnov. Slovenija je bila v tretjem bobnu.

Logistika ne bo težava
"Lahko smo zadovoljni, če si s kakšnim žrebom sploh lahko zadovoljen. Ko sem šel po žrebu pozdravit predsednika Uefe Michela Platinija, sem mu rekel, da sem zadovoljen. On pa mi je odvrnil, naj pazim, ker moram tekme še odigrati. Rekel je, ne bodi preveč zadovoljen, saj odloča igrišče. Res je, lahko je kdo zadovoljen z žrebom, a se lahko opeče in ti je potem veliko bolj žal, kot bi ti lahko bilo," je po žrebu povedal selektor Slovenije Srečko Katanec.

"Nekatere druge skupine so na papirju težje. Tudi logistično je v redu, lažje je iti v Anglijo in Švico kot pa, denimo, v Kazahstan. Lahko bi dobili težje tekmece. Nam bolj ustreza igrati proti Angliji, kot na primer proti Nizozemski, Španiji, Portugalski ..."
je še dodal Katanec.

O Švici je razmišljal takole: "Mislim, da je lažje igrati proti njim kot proti Hrvaški, Romuniji, Ukrajini, saj poznam njihovo kakovost. Želel sem si realen boj za vsaj dodatne kvalifikacije, to se je zgodilo. Fantje imajo lepo priložnost, ampak že danes se morajo na to začeti pripravljati. Smo pa realisti, odigrali smo nekaj korektnih tekem, ampak morajo fantje še več delati in napredovati ... Nič ne pride samo po sebi."
Tudi Hodgson se bo vrnil v Švico
Angleški selektor Roy Hodgson je prav tako vesel zapuščal prizorišče žreba. "Zelo sem vesel žreba, posebej za navijače. V zadnjih letih smo imeli kar nekaj težkih gostovanj, zdaj pa bomo potovali tja, kamor se precej lažje pride in kjer so kraji lepši. Švica mi vedno prinese nasmeh na ustnice, saj sem tam preživel lepa štiri leta. Švica je dobra ekipa in zelo lepo je igrati tam," je dejal Hodgson, ki pa se (še) ni konkretno dotaknil Slovenije.
Evropski prvaki Španci bodo igrali z Ukrajino, Slovaško, Belorusijo, Makedonijo in Luksemburgom. "Ni tako lahka skupina, kot je videti. Pomemben dejavnik utegne biti mraz, saj bo veliko gostovanj na vzhodu Evrope," je previden selektor Vicente del Bosque, čeprav Španija z nobeno reprezentanco v skupini C ne pozna poraza.

Tekme od četrtka do torka
Na sklepni turnir v Francijo se bo uvrstilo kar 24 reprezentanc - po dve najbolje uvrščeni iz devetih kvalifikacijskih skupin ter najboljša tretjeuvrščena. Preostalih osem tretjeuvrščenih ekip se bo za preostala štiri mesta pomerilo v dodatnih kvalifikacijah. Francija je kot gostiteljica prvenstva neposredno uvrščena na evropsko prvenstvo.
Kvalifikacijske tekme bodo po novem igrali od četrtka do torka. Med tednom bodo tekme ob 20.45, ob koncih tedna pa ob 18.00 in 20.45.


Skupina A: Nizozemska, Češka, Turčija, Latvija, Islandija, Kazahstan.

Skupina B: Bosna in Hercegovina, Belgija, Izrael, Wales, Ciper, Andora.

Skupina C: Španija, Ukrajina, Slovaška, Belorusija, Makedonija, Luksemburg.

Skupina D: Nemčija, Irska, Poljska, Škotska, Gruzija, Gibraltar.

Skupina E: Anglija, Švica, Slovenija, Estonija, Litva, San Marino.

Skupina F: Grčija, Madžarska, Romunija, Finska, Severna Irska, Ferski otoki.

Skupina G: Rusija, Švedska, Avstrija, Črna gora, Moldavija, Liechtenstein.

Skupina H: Italija, Hrvaška, Norveška, Bolgarija, Azerbajdžan, Malta.

Skupina I: Portugalska, Danska, Srbija, Albanija, Armenija.


Skupina E, spored tekem Slovenije

Ponedeljek, 8. septembra 2014:
ESTONIJA - SLOVENIJA

Četrtek, 9. oktobra 2014:

SLOVENIJA - ŠVICA

Nedelja, 12. oktobra 2014:

LITVA - SLOVENIJA

Sobota, 15. novembra 2014:

ANGLIJA - SLOVENIJA

Petek, 27. marca 2015:

SLOVENIJA - SAN MARINO

Nedelja, 14. junija 2015:

SLOVENIJA - ANGLIJA

Sobota, 5. septembra 2015:

ŠVICA - SLOVENIJA

Torek, 8. septembra 2015:

SLOVENIJA - ESTONIJA

Petek, 9. oktobra 2015:

SLOVENIJA - LITVA

Ponedeljek, 12. oktobra 2015:

SAN MARINO - SLOVENIJA

Tekmi z Anglijo izjemna promocija z Slovenijo
S skupino zadovoljni tudi Angleži in Švicarji
Slovenija v skupini z Anglijo in Švico