Samir Handanovič je branil vrhunsko, zlasti pa se je izkazal v 30. minuti, ko je ubranil natančna angleška strela. Foto: Reuters
Samir Handanovič je branil vrhunsko, zlasti pa se je izkazal v 30. minuti, ko je ubranil natančna angleška strela. Foto: Reuters
Obupani pogledi slovenskih nogometašev, ko so izvedeli, da so Američani zadeli proti Alžiriji. Foto: Reuters
Jermain Defoe
Jermaine Defoe je Angleže popeljal v vodstvo, pri njegovem strelu je šla hitra žoga med rokama Samirja Handanoviča. Foto: Reuters
Fabio Capello in Matjaž Kek
Selektor Fabio Capello si je rešil kožo. Anglija je pokazala povsem drugačen obraz kot na prvih dveh tekmah. Če smo najprej mislili, da je za Slovenijo ugodno, ker z Anglijo igra na koncu predtekmovanja, se zdi, da to vendarle ni bilo najbolje. Foto: Reuters

V trenutku, ko se je končala tekma Slovenija - Anglija v Port Elizabethu - odločil jo je zadetek Jermaina Defoeja v 23. minuti - je v Pretorii v sodnikovem podaljšku za ZDA zadel Landon Donovan, kar pomeni, da v osmino finala iz skupine C s po petimi točkami napredujejo Angleži in Američani, moralni zmagovalci skupine pa so Slovenci. "Naj gre vse skupaj k vragu," je bil jezen selektor Matjaž Kek, ki tokrat ni dočakal znamenitega "poljuba sreče". Slovenija joka, toda hkrati ugotavlja: fantje, glavo gor. Zaradi vas ne bomo nikoli pozabili poletja 2010!

Birsa ogrel Jamesa
Slovenci so spodbudno začeli obračun proti favoriziranim in zadnje dni močno kritiziranim Angležem. V 7. minuti je od daleč poskušal Valter Birsa in ogrel Davida Jamesa. Toda Angleži so prevzemali pobudo. Po njihovem nevarnem napadu je v kazenskem prostoru pravi trenutek razčistil Bojan Jokič, v 14. minuti pa je Lampardov prosti strel z velike razdalje lepo ukrotil Samir Handanovič.

Terry ustavil Ljubijankičev strel
Kmalu je prvič prišel do strela Wayne Rooney, sledil pa je še en neugoden poskus (Glen Johnson) od daleč. Po 20 minutah igre je bilo vroče pred angleškimi vrati. Zlatan Ljubijankič se je znašel v lepem položaju, toda njegov strel je John Terry ustavil, obetavna pa je bila tudi naslednja akcija s kota.


Defoe ušel Šulerju

Terensko premoč je Anglija potrdila v 22. minuti. Po podaji razpoloženega Jamesa Milnerja z desnega krila je pred gol pritekel Jermain Defoe, ušel Marku Šulerju in premagal Handanoviča. Sloveniji nikakor ni uspelo sestaviti prave akcije, žogo je prehitro izgubljala. Po pol ure je sledila serija mini srčnih kapi za slovenske navijače: Defoe je spet natančno meril, vendar je Handanovič imenitno branil, v naslednji akciji pa se je znova izkazal ob poskusu Gerrarda.

Rooneyjev zadetek razveljavljen
Drugi polčas se je začel zelo živahno, Defoe pa je zamudil novo priložnost. Kot je izvajal Rooney, napadalec Tottenhama je žogo z glavo poslal tik mimo vratnice. V 49. minuti je Rooney zatresel mrežo, toda bil je v prepovedanem položaju. Serijo angleških napadov je za hip prekinil Birsa, ki je podal Novakoviču pred gol, toda naš napadalec je bil malce prekratek. Birsa je dvakrat izvedel tudi prosti strel, ki pa je zanesljivo končal v Jamesovem naročju.

Igralec tekme po MMC-jevem glasovanju je bil Samir Handanovič (89 %).

Podoživite tekmo Slovenija - Anglija še enkrat: 1. polčas in 2. polčas.


Trije streli zapored v kazenskem prostoru
Angleži so silovito napadli, Handanovič si kar ni mogel oddahniti. V 57. minuti je po podaji s kota z glavo v okvir vrat meril Terry, minuto pozneje je selektor Fabio Capello že skoraj dvignil roke v zrak, toda Rooneyjev strel je s skrajnimi močmi Handanovič odbil v vratnico. Slovenci so končno lahko zadihali in bili v 67. minuti blizu izenačenju. V kazenskem prostoru je najprej streljal Novakovič, nato je Johnson ustavil strel Dediča, ki je šel v mrežo, na koncu pa je Birsa jabulani poslal mimo gola.

Rooney tudi na tretji tekmi brez zadetka
Angleži so se vendarle upehali ali pa zadovoljili z vodstvom. Igra se je umirila, Capello je iz igre presenetljivo vzel napadalca Wayna Rooneyja, ki na tem prvenstvu ostaja brez zadetka, vendar je bila tokrat njegova igra dobra. Matjaž Kek je v 79. minuti v igro poslal še četrtega napadalca, 21-letnega Tima Matavža. Slovenija je še zadnjič zapretila ob izteku rednega dela, vendar je Upson ustavil strel Zlatka Dediča. Zdelo se je, da bo tudi minimalen poraz dovolj za osmino finala, takrat pa je "udarila" novica o ameriškem golu v Pretorii.

SP v nogometu, skupina C

SLOVENIJA - ANGLIJA 0:1 (0:1)
36.893; Defoe 23.

Slovenija:
S. Handanovič, Brečko, Šuler, Cesar, Jokič , Birsa , Koren, Radosavljevič, Kirm ( 79./Matavž), Ljubijankič ( 62./Dedič ), Novakovič.

Anglija: James, Johnson , Terry, Upson, A. Cole, Milner, Lampard, Barry, Gerrard, Rooney ( 72./J. Cole), Defoe ( 86./Heskey).
Sodnik: Wolfgang STARK (Nemčija)


ZDA
- ALŽIRIJA 1:0 (0:0)
35.827; Donovan 91.



Lestvica:

ZDA * 3 1 2 0 4:3 5
ANGLIJA * 3 1 2 0 2:1 5
--------------------------------
SLOVENIJA 3 1 1 1 3:3 4
ALŽIRIJA 3 0 1 2 0:2 1
* - v osmini finala