Slovenci so na Danskem iskali uvrstitev na evropsko prvenstvo. Po porazu so vse misli zdaj usmerjene na ponedeljkovo odločilno tekmo s Kazahstanom, kjer morajo osvojiti vsaj točko. Foto: EPA
Slovenci so na Danskem iskali uvrstitev na evropsko prvenstvo. Po porazu so vse misli zdaj usmerjene na ponedeljkovo odločilno tekmo s Kazahstanom, kjer morajo osvojiti vsaj točko. Foto: EPA

Dan po tekmi na Danskem so 90 slovenskih minut v nogometnem podkastu Žoga je okrogla razdelali nekdanji slovenski reprezentant in tokratni gost Roman Bezjak (za Slovenijo je odigral 33 tekem in dosegel 5 zadetkov) ter iz radijskega športnega uredništva Boštjan Janežič, Jože Pepevnik in voditelj Marko Cirman.

Kot je zdaj videti, so bili v slovenskem strokovnem štabu najbolj realni in zbrani. Verjetno smo tudi poročevalci zganjali nekaj evforije v zadnjem tednu, vendar je bilo vse pogojeno tudi z izjavami iz reprezentance, v katerih je selektor Kek premeteno skrival načrte. Smo pa vsi skupaj pričakovali več, vendar ni popolnoma nelogično, da je Kek odigral tako, kot je, predvsem zato, da je zaščitil svoje moštvo.

Boštjan Janežič

Bezjak: Poraz me ni razočaral
"Ne zaradi rezultata in ne zaradi pristopa nisem razočaran. Zdaj ni čas za razočaranje. Vse od žreba imamo občutek, da je skupina ugodna, da bomo blizu uvrstitvi na EP. Zdaj res v zadnji tekmi sami odločamo o tem, ali gremo na evropsko prvenstvo ali ne," je povedal Bezjak in dodal: "Verjamem, da selektor igralcem ni naročil, naj že zdaj razmišljajo o ponedeljku, ampak take stvari so preprosto v podzavesti. Če bi bila tekma s Kazahstanom čez en mesec, bi proti Danski vsi šli na glavo in se potrošili maksimalno, tako pa so poskusili, Danska je bila boljša in Slovenija je proti koncu želela izgubiti čim manj energije."

Janežič: Tudi poročevalci smo zganjali nekaj evforije
Slovensko reprezentanco je v Københavnu spodbujalo približno 600 navijačev, nekateri med njimi so bili pred tekmo zelo optimistični glede slovenskih možnost za zmago. O pričakovanjih in realnosti Boštjan Janežič: "Kot je zdaj videti, so bili v slovenskem strokovnem štabu najbolj realni in zbrani. Verjetno smo tudi poročevalci zganjali nekaj evforije v zadnjem tednu, vendar je bilo vse pogojeno tudi z izjavami iz reprezentance, v katerih je selektor Kek premeteno skrival načrte. Smo pa vsi skupaj pričakovali več, vendar ni popolnoma nelogično, da je Kek odigral tako, kot je, predvsem zato, da je zaščitil svoje moštvo. Seveda so v izjavah igralci in selektor morali napovedati igro na zmago, čeprav je bilo to glede na formo Dancev in visoko motivacijo pred to tekmo na Parknu težko pričakovati."

Sorodna novica "Tekme, ki jih mora Slovenija doživeti, da se zna primerjati in spoštovati narejeno"

Pepevnik: Danska je bila realno najmočnejša
Višjo zmago Danske je preprečil izjemni slovenski vratar Jan Oblak, za edini slovenski preblisk na tekmi pa je z mojstrovino s prostega strela poskrbel Erik Janža. Vendar končni vtis ni bil dober. A bi lahko bilo, kot pravi Jože Pepevnik, ob obilici danskih priložnosti za Slovenijo vse skupaj še huje. "Mislim, da je rezultat celo zelo dober glede na to, v kolikšni meri je Danska nadigrala Slovenijo. Realno gledano je Danska v tej skupini najmočnejša in ima tudi brez morda najbolj izstopajočih nogometašev ekipo, ki je visoka, močna, fizična in robustna. Vse to je šlo na danski mlin, v Københavnu je bila domača reprezentanca boljša, kot pa je povedal končni izid. Na koncu je Danska prav s to zmago pokazala, kakšen je razkorak med ekipami v zgornjem delu lestvice te skupine H."

Kakšen vtis so pustile preostale reprezentance?
V ponedeljek bo slovensko izbrano vrsto v Stožicah na odločilni tekmi proti Kazahstanu spodbujal tudi Roman Bezjak, ki pri 34 letih nogomet še igra, a ne na prvoligaški ravni: "Držim telesno formo, igram v nižji oz. amaterski avstrijski ligi, sicer pa sem se že podal v trenerske vode. V Šentjurju sem trener selekcije U-15, letos sem opravil C- in B-licenco za trenerja."

Nogometno omizje je poleg tekme v Københavnu strnilo tudi pričakovanja pred ponedeljkovo zadnjo tekmo kvalifikacij prot Kazahstanu ter pokomentiralo vtise, ki so jih v skupini H pustile preostale reprezentance. Vabljeni k poslušanju!

Slovenija prva v čakalni vrsti