Jan Oblak je s šestimi obrambami preprečil višji poraz Slovenije. Foto: Reuters
Jan Oblak je s šestimi obrambami preprečil višji poraz Slovenije. Foto: Reuters

Izkazalo se je, da je bil optimizem slovenske javnosti, ki se je v zadnjem tednu stopnjeval tudi zaradi novic o številnih odsotnih nosilcih igre pri Dancih, pretiran. Gostitelji so upravičili vlogo favorita v skupini H, zmagali z 2:1 in nadaljevali niz, v katerem že od leta 2016 niso izgubili kvalifikacijske tekme na domačem stadionu. Pred dobrima dvema letoma so igrali v polfinalu evropskega prvenstva.

"Tekma je pokazala, kje smo v primerjavi z ekipo, ki je v najvišjem evropskem razredu. Vedeli smo, da tu obstaja možnost za uvrstitev na evropsko prvenstvo, a na Parknu res ni preprosto igrati. Danes nista manjkali volja ali želja, prav tako se nismo odločili za napačno postavitev. Manjkalo nam je odločnosti in karakterja, pa tudi kakovosti za to raven," je bila zelo sporočilna izjava Matjaža Keka na novinarski konferenci.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Nismo si naredili nobene sramote"

Christian Eriksen je bil najbolje ocenjeni danski nogometaš v dozdajšnjem delu kvalifikacij, Rasmus Højlund pa tretji, a sta morala oba člana Manchester Uniteda dvoboj s Slovenci izpustiti. Vendar smo sinoči dobili novo potrditev, da imajo Danci tako razvejan izbor igralcev, da to ne predstavlja prevelikega šoka.

"O njihovem širokem kadru sem govoril ves teden, vedel sem, kaj nas čaka. Če namesto Eriksena in Højlunda postaviš na igrišče nogometaša Sportinga in Leipziga (Hjulmanda in Poulsena), je jasno, za kako močno reprezentanco gre. Tu je še Wind, to so res izjemni igralci. Takšne tekme mora Slovenija doživeti, da se zna primerjati in spoštovati tudi tisto, kar je naredila do zdaj. Tu si nismo naredili nobene sramote, treba je priznati, da so bili boljši. Kakovost tekmeca je spoštovanja vredna."

Danci potujejo na Euro 2024, Slovenci pokazali premalo

"Ne moreš ves teden govoriti, da gremo v København izgubit"

Kek je napovedal, da bo iz tekme kljub porazu lahko povlekel tudi nekatere dobre nauke. "Pokazalo se je tudi veliko dobrih stvari, ki nam bodo prišle prav ob naslednjih soočenjih z ekipami iz najvišjega razreda. Smo trpeli, ampak nismo pa padli v neko blamažo ali katastrofo. Na koncu smo tudi iskali izenačenje. Veseli me, da nismo klonili in se predali oziroma nehali igrati. Res je, da so se tudi oni malo potegnili nazaj, a v tem trenutku imamo za takšno tekmo malo preveč igralcev, ki niso stoodstotni. Roko na srce so nekateri igrali dobro, a ne bom zdaj o imenih, drugi pa se bodo morali malo zamisliti, ali so še tako standardni, kot so mislili, da so."

Marsikoga je zmotila neambiciozna igra Slovencev in samo en strel v okvir vrat, sploh zaradi napovedi pred tekmo, da so v Københavnu sposobni presenetiti gostitelje in si z zmago že zagotoviti nastop v Nemčiji prihodnje leto.

"Jasno je, da ne moreš ves teden govoriti, da gremo v København izgubit. Če si je kdo predstavljal, da bo imela Slovenija na Parknu večjo posest žoge in da bomo mi narekovali ritem, potem je narobe razmišljal. Jasno je, da tu trpiš, agresija in njihov ritem igre sta na izjemno visoki ravni. Pri tem se jim nismo zmogli postaviti po robu. Ob tem je presodila še individualna kakovost. Dobili pa smo tudi dva neumna zadetka," je odgovoril Kek.

Ritem je bil prehud

Po drugem golu v 54. minuti je bilo bolj ali manj jasno, da Slovenijo na EP 2024 že sinoči pelje le še čudež. "Po drugem zadetku, ko pri sebi veš, da moraš dati dva za preobrat, se je videlo, da nekateri igralci padajo. Erik Janža in Timi Max Elšnik v zadnjem času nista igrala veliko v klubu, zato so bile nekatere odločitve logične. Ne zaradi tega, da bi razmišljali o Kazahstanu, preprosto je bil ritem prehud. Pri Elšniku se je videlo, da je drastično padel, tudi Janža. V začetno enajsterico nisem uvrstil tistih, ki so bili na pol pripravljeni, čeprav bi s protibolečinskimi sredstvi lahko igrali. Toda ocenili smo, da je tveganje preveliko. Stojanovića tako nismo želeli potrošiti, ne samo zato, ker mu je grozila odsotnost zaradi kartonov. Tudi Šporar se ni počutil najbolje. Mislim pa, da je Vipotnik, ki ga je nadomestil, odigral dobro tekmo."

Janža: Danci so bili boljši, naša tekma pa bo v ponedeljek
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Upa na podobno kuliso v Stožicah

Pred Kekom je zdaj priprava na še zadnje dejanje kvalifikacij. V ponedeljek v Stožice prihaja Kazahstan, ki bi z zmago prehitel Slovenijo na drugem mestu v skupini.

"Moramo se čim bolje pripraviti. Srečanje bo izredno težko, odločalo bo o vsem. Takšno tekmo smo v Sloveniji čakali leta in leta. Poskušali bomo popraviti nekatere stvari. Še vedno sami odločamo o sebi in prepričan sem, da bo v Ljubljani drugačna tekma. Tudi tekmec ni na takšni ravni, kot je bila Danska. Danes smo zaostajali, ves čas smo tekli za njimi in bili preslabi v agresiji oziroma dvobojih, pri t. i. drugih žogah. Videla se je njihova kakovost. Tudi kulisa je bila spektakularna. Samo upam, da nekaj podobnega doživimo tudi mi v Stožicah, zato pozivam vse k podpori. Ve se, kaj moramo v ponedeljek narediti. Zanima nas samo uvrstitev na evropsko prvenstvo, ne razmišljamo pa, da bi bila za to dovolj že samo ena osvojena točka."

Mariborčan ima še naprej popolno zaupanje v svoje varovance. "Že nekajkrat sem rekel, da niti v enem trenutku ne dvomim o njih, pa mnogi mislijo, da to govori PR-selektor. V takšno razmišljanje me ne sili samo njihova govorica telesa, ampak tudi njihovo prepričanje, da bodo dali vse od sebe. Tudi danes smo zadržali Dance pri minimalnem zaostanku."

Sorodna novica Slovenija še ne gre naprej, le en preblisk v Københavnu je bil premalo

Janža: Navijačem ni treba biti v skrbeh

Za edini gol Slovencev na stadionu Parken je poskrbel Erik Janža, ki je v 30. minuti na 1:1 izenačil s prostega strela. Po Adamu Gnezdi Čerinu pred mesecem dni v Belfastu je bil to še na drugi tekmi zapored gol iz prekinitve.

"Pogovarjali smo se, kdo bo streljal. Rekel sem, da bi jaz, ker je bil dober položaj za levičarja. Streljal sem in žoga je končala v mreži. A to me sploh ne zanima, z mislimi smo že pri ponedeljku, da tam naredimo, kar moramo. Rekli smo si, da moramo čim prej oziroma takoj pozabiti na tekmo na Danskem, ker se nima smisla preveč ubadati z njo. Bili so boljši in moramo jim čestitati. V ponedeljek pa je naša tekma in tam moramo pokazati vse, kar znamo," je razlagal Prekmurec, ki je oktobra proti Finski s svojim prvencem v sodnikovem dodatku postavil končni izid 3:0.

Sorodna novica Kek: V drugem polčasu smo se postavili preveč globoko, kljub drugačnemu dogovoru

"Tudi kapetan Oblak nam je dejal, da je treba gledati pozitivno naprej. Nobene negative ni, niti ni razloga zanjo. Smo v položaju, ki smo si ga želeli, vse je odvisno od nas. V ponedeljek bomo vložili 120 odstotkov, šli bomo na glavo, da zmagamo in se uvrstimo na EP. Moramo se spočiti in naspati, nato pa bo sledila priprava na tekmo. Navijačem ni treba biti v skrbeh. Mi verjamemo, 100-odstotno smo prepričani, da bomo boljši. Igramo doma, kjer še nismo izgubili tekme. Kar naj ostane tako."

Vstopnice za stoženski spektakel so pošle že 18. oktobra, 33 dni pred tekmo.

Oni doma niso oddali niti točke v teh kvalifikacijah, to je njihova trdnjava. Poskušali smo, dali vse, a je bilo to danes žal premalo za tako dobro Dansko. Niso nas presenetili, le preslabo smo reagirali na njihovo agresivnost. Vsaka visoka žoga oziroma druga žoga je bila njihova, tu smo imeli največje težave. Veliko so tudi menjali strani z diagonalami, tudi pri tem smo imeli nekaj težav.

Erik Janža
Oblak prepričan, da bo v Stožicah v ponedeljek slavje