Egipt je dobil prvi dve afriški prvenstvi in tudi zadnji dve, vmes pa je slavil še dvakrat. Foto: EPA
Egipt je dobil prvi dve afriški prvenstvi in tudi zadnji dve, vmes pa je slavil še dvakrat. Foto: EPA
Abd Rabo
Abd Rabo se je v sezoni 2006/07 že preiskusil v Evropi, kjer je igral za francoski Strasbourg. Foto: EPA
Prvenstvo v Gani je kljub nekaterim nevšečnostim s svojo kakovostjo pritegnilo pozornost nogometnega sveta. Foto: EPA
Aboutrika pokopal Kamerun

Razplet finala med Egiptom in Kamerunom (1:0) je potrdil primat faraonov kot prve nogometne sile na črni celini. Egipt je z zanesljivimi predstavami ubranil naslov prvakov iz domačega prvenstva pred dvema letoma in prišel do rekordnega šestega naslova najboljšega v Afriki (Gana in Kamerun imata po štiri naslove). Stari-novi prvaki so s prikazanim navdušili 80 milijonov Egipčanov in ljubitelje okroglega usnja širom sveta.

Zmagoslavje za afriško stroko
Za slavje na ulicah Kaira je poskrbela uigrana in izkušena zasedba, od katerih si le trije služijo kruh v Evropi, kar 17 igralcev pa igra ob Nilu, za nameček pa jih vodi še domači strateg Hasan Šehata. Na pravkar končanem turnirju v Gani se od četrtfinalistov le še Angola lahko pohvali z več kot polovičnim deležem domačih igralcev in z domačim trenerjem. Ravno črne antilope pa so tudi reprezentanca, ki je v zadnjem obdobju najbolj napredovala v Afriki, kar je potrdila s prvo uvrstitvijo med najboljših osem na črni celini. Izločil jih je Egipt z 1:2.

Zmagal je moštveni duh
Samuel Eto'o (Kamerun/Barcelona), Didier Drogba (Slonokoščena obala/Chelsea), Michael Essien (Gana/Chelsea) so prepustili mesto junakov odličnemu vratarju Esamu El-Hadariju, edinemu strelcu v finalu Mohamedu Abutreiku in najboljšemu igralcu turnirja Hosnyju Abd Rabu. 23-letni vezist El-Ismailyja je bil na mestu defenzivnega vezista pravi motor svoje reprezentance, ki ga je skozi celotni turnir krasil izreden moštveni duh. Varovance Šehata zdaj čaka dokočni zrelostni izpit - popeljati Egipt tretjič na svetovno prvenstvo, ki ga bo leta 2010 prvič gostila ravno Afrika. Egipčani so sicer že leta 1934 kot prvi Afričani nastopili na mundialu v Italiji, sodelovali pa so tudi na SP-ju 56 let kasneje.

Kameruncem rekordi in boleč poraz
Na razburljivem prvenstvu, ki neprestano napreduje, so gledalci videli 99 zadetkov oz. več kot tri gole na srečanje. V anale se je s tokratnimi petimi zadetki zapisal Eto'o, ki je na Pokalih afriških narodov zbral rekordnih 16 golov. Kapetan neukrotljivih levov Rigobert Song je na sedmih prvenstvih nastopil kar na 33 tekmah, kar je prav tako nov rekord
prvenstev, a mu je finalni nastop zagrenil Mohamed Zidan, ki mu je v 77. minuti odvzel žogo in podal za zmagoviti zadetek .

Bo Afrika podlegla pritiskom?
Najbolj pisan nogometni festival na svetu, kot se rado predstavlja afriško prvenstvo, je zaradi januarsko-februarskega termina in dvoletnega ciklusa na udaru bogatih nogometnih držav in klubov, pri čemer tudi Fifa ne skriva želja po prilagoditvi svetovnemu nogometnemu koledarju. Za naslednje prvenstvo, ki bo čez dve leti v Angoli, je že znano, da bo potekalo samo januarja. Prehodu na štiriletni ciklus, s prvenstvi v lihih letih, ki bi potekala med evropskim poletjem, pa so Afričani za zdaj nenaklonjeni. Na črni celini želijo počakati na SP v Južni Afriki, kjer bo bolj vidno, kako blizu Južni Ameriki in Evropi je afriški nogomet.

Toni Gruden

Aboutrika pokopal Kamerun