Ruske nove drese so si prvi podrobno ogledali slovenski nogometaši ... Foto: EPA
Ruske nove drese so si prvi podrobno ogledali slovenski nogometaši ... Foto: EPA
Rusi
Fotografija je nastala 14. 11. 2009. Rusi so sredi Moskve proslavljali zmago nad Slovenijo z 2:1. Foto: EPA
Slovenija
Na koncu je slavil narod, ki ima približno 70-krat manj prebivalcev ... Foto: EPA

12. novembra lani sta Nogometna zveza Rusije in njen opremljevalec Adidas v dvorani Pavlovski v razkošnem moskovskem hotelu Marriott pripravila velik sprejem ob predstavitvi novega dresa ruske članske nogometne reprezentance. V hotelu so se drenjali ruski nogometni mogotci, njihove spremljevalke, večinoma z dolgimi svetlimi lasmi (zato pa s toliko krajšimi krili), pa so se tolažile s šampanjcem in kaviarjem. In potem so prišli ...

Z rdečimi in zlatimi črtami
Roman Pavljučenko, Sergej Semak, Vasilij Berezucki in Pavel Pogrebnjak. Vsi postavni in ponosni v novih Adidasovih dresih temno rdeče barve z vodoravnimi zlatimi črtami. Aplavz je izražal samozavest in (samo)zadovoljstvo. Vzornica za prevladujočo temnordečo je bila namreč barva zidov Kremlja, simbola ruske moči in ambicij, na kateri nacionalni grb z dvoglavim orlom tako lepo pride do izraza ... In zlata? Kdor bi pomislil na zdolgočasene zlatolaske pri kaviarju, se je zmotil. Zlato je simbol bogastva. Bo že držalo, da je temelj ruskega premoženja precej manj otipljiv, a zemeljski plin se vendarle da - vsaj za nekatere žepe - z nekaj spretnosti hitro pretvoriti v zlato.

Simobol finala SP-ja 2010
Ob pogledu na nogometaše v novih dresih z zlatimi črtami se je na obrazih številnih opazovalcev zarisal širok nasmeh. Nekoč zlate zobe iz sovjetskega obdobja je zamenjalo najkakovostnejše keramično zobovje z nekoč gnilega Zahoda. Med pomembneži je završalo. Mar ni največje mesto v Južni Afriki - Johannesburg - mesto zlata? Seveda je ... Zlate črte na kremeljski rdeči, v uradni razlagi simbolike sicer minimalistični poklon ruski folklori, predstavljajo prizorišče finala svetovnega prvenstva naslednje leto v Južni Afriki.

Predstavitev je bila ... pred Slovenijo
Uradno je bila to predstavitev ruskega dresa za obdobje 2010/2011, neuradno pa seveda za svetovno prvenstvo v Južni Afriki. Edina težava (poleg neznanskega dolgčasa dolgolask z dolgimi nogami) je bila le v tem, da se je dogodek zgodil dva dneva pred prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za nastop na prvenstvu, za katero je bil predstavljen dres z zlatimi črtami. Rusom se je tako neznansko mudilo v Johannesburg, kjer so pričakovali uresničenje v Kremlju zadanega cilja - osvojitev naslova svetovnih prvakov, da so pozabili na na videz nepomembno podrobnost. Da si je nastop v Johannesburgu namreč treba najprej šele priigrati.

Vsi vemo, kako se je končalo. In katera ekipa je letos igrala v Johannesburgu ...

Dres nekje v kotu trgovine
Te poučne zgodbice v pričakovanju tekme v Port Elizabeth nisem napisal zato, da bi se norčeval iz Rusov. Spomnil sem se jo med obiskom neke športne trgovine v Johannesburgu, kjer je v ponudbi številnih reprezentančnih dresov nekje v kotu žalostno visel kremeljsko rdeči ruski dres z johannesburško zlatimi črtami. Nihče ga ni povohal ...

Motiv je v lastni želji
Ne trdim, da so se Rusi z vzvišenostjo in s podcenjevanjem v dodatnih kvalifikacijah premagali sami. Sploh ne, na odločilni tekmi v Mariboru so jih premagali naši nogometaši. A motiv naše ekipe zagotovo ni bil v kaznovanju ruskega napuha, pač pa lastna želja po vrhunskemu dosežku.

V Afriki le zaradi uspeha
Zato je edino prav, da se naša reprezentanca do trenutka začetka današnje tekme ukvarja sama s seboj in lastnimi težavami. Ubadanje s težavami, ki jih bodo na igrišču povzročali angleški nogometaši, bo že samo po sebi dovolj veliko. Naši nogometaši tudi v Južno Afriko niso prišli zato, da bi velike reprezentance učili spoštovanja in skromnosti, pač pa zato, da bi bili še bolj uspešni. Do zdaj jim je to odlično uspevalo, zato imamo vsi skupaj pravico verjeti, da gre slovenska zgodba naprej.

Igor E. Bergant