Fabio Capello bo 23. junija v Port Elizabethu Anglijo drugič vodil na tekmi proti Sloveniji. 5. septembra lani je bilo na Wembleyju 2:1. Foto: EPA
Fabio Capello bo 23. junija v Port Elizabethu Anglijo drugič vodil na tekmi proti Sloveniji. 5. septembra lani je bilo na Wembleyju 2:1. Foto: EPA
Paul Scholes
Paul Scholes je za Anglijo zadnjič igral na evropskem prvenstvu leta 2004. Foto: EPA
Jamie Carragher
Jamie Carragher se v izbrano vrsto vrača po triletni odsotnosti. Foto: Reuters
Gareth Barry
Usoda Garetha Barryja bo znana v zadnjih dneh maja. Angleži bodo 24. maja na Wembleyju odigrali še tekmo proti Mehiki, generalka pred SP-jem pa jih čaka 30. maja v Gradcu proti Japonski. Capello bo končni seznam 23-erice, ki bo potovala v Južno Afriko, objavil po tem srečanju. Foto: EPA

Tamkajšnji selektor Fabio Capello je imel v zadnjih dveh letih in pol, odkar sedi na klopi "treh levov", relativen mir. Precej manj ga ima v zadnjih dneh. Italijana so po razkritju 30 imen, ki jih bo v ponedeljek popeljal v pripravljalni tabor v Irdningu na avstrijskem Štajerskem, mediji vzeli pod drobnogled, pri čemer ni manjalo kritik.

Scholes dolgo premišljeval
"Po poltretjem letu natančnih priprav se zdi, da se je svet Fabia Capella sprevrgel v kaos," so zapisali v tabloidu Daily Mail. Na Otoku so pričakovali, da ima 63-letni strokovnjak iz Furlanije vse pod nadzorom, a do torka dopoldne ni vedel, ali bo v Južno Afriko lahko vzel tudi veterana Paula Scholesa. Ikono Manchester Uniteda je Capello tri mesece prepričeval, naj po šestih letih znova obleče reprezentančni dres, vendar se je Scholes naposled odločil, da gre raje na počitnice z ženo in otroki. Capellu naj bi svojo odločitev sporočil šele v torek ob 10. uri dopoldne, potem ko ga je v ponedeljek prosil, naj mu da še eno noč za premislek.

Kaj bo z Barryjem?
"Don Fabio" je moral novinarjem odgovarjati tudi na številna vprašanja o Garethu Barryju, ki ga je na seznam uvrstil, čeprav je dan prej javno izjavil, da ga ne bo zraven, saj naj bi imel premalo časa za okrevanje po poškodbi gležnja. Capello je pojasnil, da bo imel vezist Manchester Cityja naslednji zdravniški pregled 24. maja, ne šele teden pozneje, kot je sprva domneval.
Med presenetljivejšimi igralci na njegovem seznamu je bil poleg Jamieja Carragherja ter novincev Adama Johnsona in Michaela Dawsona tudi Joe Cole, za katerim je po lanski poškodbi sezona s številnimi vzponi in padci. A Capello je poudaril, da je Cole, ko je v zadnjih dveh mesecih dobil priložnost pri Chelseaju, igral dobro.

Carragher "zlata rezerva"
Z 32-letnim Carragherjem se je Capello zavaroval zaradi nejasnega zdravstvenega stanja nekaterih branilcev. Poleg Glena Johnsona je tudi edini desni bočni branilec na seznamu, zato bo skoraj gotovo odpotoval v Južno Afriko. Liverpoolov steber obrambe igra tudi kot srednji branilec in Capello bi ga lahko uporabil, če bosta v težave zašla Rio Ferdinand, ki se je večji del sezone spopadal z bolečinami v hrbtu, ali Tottenhamov Ledley King, ki ne more normalno trenirati. Zadnji je v zadnjem času sicer odigral štiri tekme zapored, čeprav se že dlje časa ubada s poškodovanim kolenom.

"Capello Index" ni bil všeč zvezi
Prav King je bil najbolje ocenjeni nogometaš, ki ga je Capello preizkusil s svojim novim sistemom, t. i. "Capello Indexom". Ta meri predstavo nogometaša na temelju kombinacije 500 različnih mogočih dejavnikov. Italijanski trener je ta sistem želel uporabiti v komercialne namene tudi na svetovnem prvenstvu, a angleški nogometni zvezi ideja o javnem objavljanju rezultatov o predstavah angleških reprezentantov dve uri po vsaki tekmi (pričakovano) ni bila všeč.
Zato se je moral Capello projektu odpovedati oziroma ga preložiti na čas po prvenstvu. Pojavila se je tudi novica, da je sistem v resnici razvil norveški podjetnik Baard Dahl, ki je za The Times povedal, da je idejo Capellu in njegovemu poslovnemu partnerju Chiccu Merighiju predstavil na sestanku maja leta 2008. Dahl Merighiju zdaj grozi celo s tožbo zaradi kraje intelektualne lastnine.

Nesrečni Zamora
Capellu je načrte prekrižala tudi poškodba v zadnjih tednih odličnega napadalca Bobbyja Zamore, ki bo zaradi težav z ahilovo tetivo po sinočnjem finalu Evropske lige, v katerem je za Fulham igral 55 minut, že kmalu na operacijski mizi. Na pot v Južno Afriko ne more računati niti Phil Neville. Nekateri so menili, da bi lahko zapolnil mesto Wayna Bridgea, ki se je reprezentanci odpovedal zaradi spora z Johnom Terryjem, a se je izkazalo, da njegovo koleno tega ne dopušča. Mlajši od bratov Neville sicer še nikoli ni igral na svetovnem prvenstvu.