Lionel Messi je na SP-ju prikazal veliko, a še ni dosegel zadetka. Foto: EPA
Lionel Messi je na SP-ju prikazal veliko, a še ni dosegel zadetka. Foto: EPA
Miroslav Klose
Miroslav Klose bo stotič oblekel reprezentančni dres. Foto: EPA
Diego Maradona
Diego Maradona skrbi za dobro razpoloženje tudi na novinarskih konferencah. Foto: EPA
Jens Lehmann
Junak obračuna leta 2006 je bil Jens Lehmann, ki je ubranil dva strela z bele točke. Foto: EPA

Gre za tradicionalna velikana, ki se na SP-jih pogosto srečujeta. Ob paru Brazilija - Italija sta edina, ki sta se dvakrat pomerila v finalu svetovnega prvenstva. Nemci že nekaj časa nimajo tako dominantne reprezentance, kot so jo imeli ob koncu 80. in v začetku 90. let.

Pri napovedi tekem pomagajo tudi strokovni komentatorji Televizije Slovenija, ki sodelujejo v aplikaciji Nostradamus.

Srečko Kandare napoveduje zmago Argentine s 3:2.

Löw našel razpoke v argentinski igri
Leta 1990 so zadnjič postali svetovni prvaki, a od takrat imajo izjemno statistiko - drugo mesto (2002), tretje mesto (2006) in dva četrtfinala (1994, 1998). Čeprav so Argentinci favoriti na papirju, Nemci z optimizmom pričakujejo tekmo. "Obračun bo neverjetno tesen. Moramo paziti v obrambi, saj imajo v napadu zelo kvalitetne igralce. A bodite prepričani, da ima tudi Argentina šibke točke. Našli smo jih, skušali jih bomo izkoristiti," je zelo samozavesten selektor Joachim Löw.

Stota tekma Miroslava Kloseja
V napadu Löw ne bo mogel računati na Cacaua. Glavno orožje bo spet predstavljal Miroslav Klose, ki bo odigral jubilejno 100. tekmo v dresu elfa. Njegova statitika je izjemna, saj ima na "računu" 50 reprezentančnih zadetkov. Več jih je zbral le legendarni Gerd Müller (68 na 62 tekmah!).

Nemci ne bodo menjali ekipe
Maradona bo v začetno postavo namesto Maxija Rodrigueza in Angela Di Marie verjetno postavil Jonasa Gutierreza in Juana Sebastiana Verona. Njegov nemški kolega Joachim Löw nima nobenih razlogov, da bi menjal zmagovalno moštvo, ki je "razbilo" Angleže s 4:1.

Maradona išče "gala ekipo"
"Proti Nemčiji moram sestaviti najboljšo mogočo ekipo, 'gala ekipo', ki bo sposobna dosegati zadetke," napoveduje Maradona, ki je prav proti Nemčiji osvojil naslov svetovnega prvaka (1986).

Statistika: Največ strelov in golov
Argentinci so v številnih statistikah na samem vrhu - dosegli so največ golov (10), največkrat so streljali (75), največ strelov pa je letelo v okvir vrat (36). Nemci si skupaj s Hondurasom delijo en rekord - največ prepovedanih položajev (18).

Šestič na SP-jih, dvakrat že v finalu
Na 18 dozdajšnjih tekmah so bili gavči malo uspešnejši (8 zmag, 4 remiji, 6 porazov), na svetovnih prvenstvih pa so imeli nekoliko več uspeha Evropejci. V letih 1958 (3:1 za Nemčijo) in 1966 (0:0) so se srečali v skupinskem delu tekmovanja, preostale tri tekme pa so bile veliko bolj odločilne. Leta 1986 so finale dobili Argentinci (3:2), štiri leta kasneje pa Nemci (1:0). Zadnji obračun je še kako svež, saj so Nemci pred štirmi leti v četrtfinalu slavili po enajstmetrovkah.

SP v nogometu, četrtfinale

Cape Town, sobota ob 16.00:
NEMČIJA - ARGENTINA

Verjetni postavi:

Nemčija: Neuer, Friedrich, Mertesacker, Boateng, Lahm, Khedira, Schweinsteiger, Müller, Özil, Podolski, Klose.

Argentina: Romero, Otamendi, Demichelis, Burdisso, Heinze, Mascherano, Di Maria, Maxi Rodriguez, Messi, Higuain, Tevez.

Sodnik: Ravšan IRMATOV (UZB)

Johannesburg, Ellis Park, sobota ob 20.30:
PARAGVAJ - ŠPANIJA