Površnost organizatorjev pri označevanju jezikov, v katerih je omogočen prevod. Napako so do novinarske konference angleške reprezentance vendarle popravili. Foto: MMC RTV SLO
Površnost organizatorjev pri označevanju jezikov, v katerih je omogočen prevod. Napako so do novinarske konference angleške reprezentance vendarle popravili. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kek in Bojan Jokič
Matjaž Kek in Bojan Jokič na novinarski konferenci. Foto: MMC RTV SLO
Port Elizabeth
Množica snemalcev v dvorani. Foto: MMC RTV SLO

Ko smo prispeli v dvorano na stadionu Nelson Mandela Bay, ki je namenjena srečevanju novinarjev in trenerjev pred tekmami, smo najprej naleteli na novo površnost organizatorjev. Na listku poleg slušalk, s katerimi lahko poslušamo prevode odgovorov navzočih na novinarski konferenci, je v angleščini pisalo, da je tokrat omogočen tudi prevod v slovaščino. Seveda je šlo za napako, ki jo je takoj po prihodu za mikrofon opazil tudi Kek. "Slovensko naj napišejo, ne slovaško," se je namrdnil, preden je dobil prvo vprašanje.

Zelo malo spremlja medije
Tako kot včeraj so ga z vprašanji znova zasuli angleški novinarji, vendar jim spet ni ponudil otipljivih odgovorov in ostal zvest svoji filozofiji: ukvarjam se s svojo ekipo, Angleži me ne zanimajo.

"Upam, da so prevajalci dobro prevedli. Povedal sem že, da se ukvarjam s stvarmi, ki so povezane z nami. Ne bi bilo pošteno, da se ukvarjam z njihovimi problemi. Nimam vpogleda v njihovo reprezentanco, ker zelo malo spremljam medije in imam malo informacij," je bil jasen Kek, ko so si začela slediti vprašanja o Angležih.

Matematika nepotrebno trošenje energije
Čeprav tam niso mogli trenirati, so si slovenski reprezentanti že ogledali stadion, kjer bo jutri tekma. Za uvrstitev v osmino finala jim zadostuje že neodločen izid, vendar Kek poudarja, da je "kalkuliranje" nepotrebno.
"Kombinacij je ogromno. Ukvarjati se z matematiko bi bilo veliko trošenje energije. Nerad trošim energijo na tak način. Ne vem, katera reprezentanca lahko napoveduje, da bo igrala na točko. Mi bomo poskušali igrati igro, ki nas je zaznamovala na zadnjih tekmah. Vedno je za malega izziv igrati proti velikemu. Če bomo uspeli s tem, kar nameravamo na igrišču, sem prepričan, da lahko tudi mi gremo v drugi krog. Igrali bomo tako kot vedno do zdaj. Vedno nas zanima gol. Do zdaj smo dali tri, to pa je potrjeno s štirimi točkami in vodstvom v naši skupini," je ocenil mariborski strokovnjak.
"Lahko se kosamo z vsakim"
"Kvaliteta angleške reprezentance je jasna. Oni ostajajo zame še vedno eni od favoritov tudi za končno zmago. Kot pravi športniki pa želimo tudi mi narediti nekaj velikega. Pokazali smo že, da se lahko kosamo z vsakim. Slovenija je na tem prvenstvu pokazala igro, ki se ji je ni treba sramovati. To je že zaznamovalo našo skupino, zdaj pa se bodo karte na novo premešale. Že pred prvenstvom sem napovedal, da nisem prepričan, da se bosta Anglija in ZDA tako z lahkoto uvrstili v naslednji krog,"
je še dejal Kek.
V nadaljevanju je poudaril, da bi bila uvrstitev v drugi krog za Slovenijo fantastičen uspeh: "Ne zanima pa me, kdo zaradi tega ne bi šel v osmino finala. Imamo dobro izhodišče, a se zavedamo, da igramo proti zelo močni ekipi, ki je favorit v tej skupini. Kljub temu pa smo samozavestni in se ji lahko hrabro postavimo po robu."
Nov zrelostni izpit
Kek se dejstva, da bo večina gledalcev na stadionu navijala za Angleže, ne boji. "Tudi na gostovanjih smo igrali dobro. Na nas je, da še enkrat pokažemo svetu, da je Slovenija na SP prišla dobro pripravljena. Fantje so naredili izjemen napredek v pravo smer. Privilegij je igrati take tekme. To smo si zaslužili s pravim delom in pravim odnosom do reprezentančnega dresa. Na prijateljstvo, ki nas druži, smo lahko izjemno ponosni," je še povedal Kek in zaključil: "Niti slučajno se ne počutimo bolje, ker je bila Anglija slabša na prvih dveh tekmah. To je za nas nov zrelostni izpit. Veliko smo se pogovarjali o naših napakah na tekmi proti ZDA. Upam, da bo ekipa nadaljevala s pozitivnim razvojem."

Iz Port Elizabetha,