Ko sta bila na čelu Evropske nogometne zveze (Uefe) Michael Platini in Gianni Infantino, naj bi Katar z milijardnim vložkom protizakonito financiral tako PSG kot tudi Manchester City. Foto: EPA
Ko sta bila na čelu Evropske nogometne zveze (Uefe) Michael Platini in Gianni Infantino, naj bi Katar z milijardnim vložkom protizakonito financiral tako PSG kot tudi Manchester City. Foto: EPA

Kot razkriva nemški Der Spiegel, ena izmed medijskih hiš iz konzorcija EIC (European Investigative Collaborations), ki preučuje zaupne dokumente, je zdajšnji predsednik Fife Gianni Infantino leta 2012, ko je bil generalni sekretar Evropske nogometne zveze, potrdil pogodbo med Pariz St. Germainom in vlado Katarja o sponzorstvu za 1,8 milijarde evrov. Že tedaj je bilo to v neskladju z zakoni Uefe o finančnem fair playu.

Football Leaks navaja, da so se podobne nečednosti dogajale tudi v naslednjih letih, zanje je vedel tudi tedanji prvi mož Uefe Michael Platini. Poleg PSG-ja pa je Katar bogato financiral tudi Manchester City. PSG naj bi prejel 1,8 milijarde evrov, City pa kar 2,7 milijarde evrov.

Bi morala biti PSG in Manchester City izključena iz Lige prvakov?
Evropski mediji, ki že pišejo o novem nogometnem škandalu, ki naj bi zatresel svet usnjene žoge, menijo, da bi morala biti tako PSG kot Manchester City, če so obtožbe resnične, izključena iz vseh evropskih tekmovanj oziroma iz Lige prvakov.

Football Leaks poroča tudi o nameri največjih evropskih klubov o ustanovitvi evropske Superlige, ki naj bi privedla do odcepitve enajstih najbogatejših klubov od Uefe. Superliga naj bi štartala leta 2021.

Hkrati razkriva tudi nečedne posle angleških prvoligašev pri utaji davkov in načrtni prodor nogometnih menedžerjev v manj razvite države z namenom snubljenja zelo mladih nogometašev za najboljše evropske klube.

Poleg tega Der Spiegel obljublja, da bo v prihodnjih tednih objavil še nekaj dokumentov, ki bodo dokazali uporabo nedovoljenih poživil pri enem izmed največjih zvezdnikov tega športa, članu večkratnih evropskih prvakov.