Michel Platini na polfinalni tekmi Evropske lige Marseille - Salzburg 26. aprila. Foto: Reuters
Michel Platini na polfinalni tekmi Evropske lige Marseille - Salzburg 26. aprila. Foto: Reuters

"Po treh letih preiskav so v Švici potrdili, da nisem več v postopkih in tudi v prihodnosti ne bom več. Ta uradna informacija me razglaša za nedolžnega. Zadnja leta so bila težka in boleča, moj ponos in integriteta sta bila prizadeta. Ukradli so mi tri leta poklicnega življenja, a napovedujem vrnitev. Kje, kdaj, kako? Za zdaj je o tem prezgodaj govoriti. Toda vrnil se bom v nogomet," je v izjavi za javnost zapisal 62-letni Platini.
"Upam, da bo imela Fifa pogum in bo poštena ter ukinila moj suspenz," je povedal v telefonskem pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP. V nasprotnem primeru je napovedal uporabo pravnih sredstev za dosego ukinitve suspenza. "Ta žajfnica še zdaleč ni zaključena," je dodal.

Fifa ga je najprej kaznovala za osem let
Tožilec Cedric Remund se je odločil, da ni dovolj dokazov za sodni pregon nekdanjega legendarnega nogometaša, ki je Uefo vodil od leta 2007 do 2015, piše osrednji francoski časnik Le Monde.
Leta 2015 je Fifa Platiniju ravno v času, ko je napovedal kandidaturo za predsednika svetovne nogometne zveze, zaradi ugotovitev glede spornega plačila in kršenja etičnih načel naložila osemletno prepoved udejstvovanja v nogometu.

Kazen so Platiniju pozneje dvakrat znižali, najprej za dve leti, po uspešni pritožbi na športnem razsodišču v Lozani (CAS) pa še za dve. Nadaljnji poskusi izpodbijanja kazni pa niso bili uspešni, švicarsko sodišče je njegov predlog zavrnilo in tako bi po prvotno izrečeni kazni v svet nogometa v kakšni uradni vlogi spet lahko vstopil prihodnje leto.

Konec januarja je Platini napovedal, da se bo na kazen prepovedi delovanja v nogometu pritožil še na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu (ESČP).