Omenjeni napis tik nad izhodom na zelenico v kombinaciji z glasnim navijanjem na tribunah je prestrašil Johna Terryja. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Omenjeni napis tik nad izhodom na zelenico v kombinaciji z glasnim navijanjem na tribunah je prestrašil Johna Terryja. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Everton
Anfield je bil sprva domovanje Evertona. Ta je 27. 9. 1884 dobil prvo tekmo na tem stadionu proti Earlstownu s 5:0. Foto: MMC RTV SLO

Omenjeni dogodek je v svoji avtobiografiji priznal sam kapetan Chelseaja, zgodbica se je z meteorsko hitrostjo prijela med navijači Liverpoola in danes sestavlja železni repertoar informacij, ki jih obiskovalci izvejo med ogledom stadiona in muzeja. Tisto leto je Liverpool v angleškem derbiju Lige prvakov strl Chelsea in pozneje po neverjetnem preobratu v Carigradu premagal Milan po streljanju enajstmetrovk ter še petič stopil na evropski prestol.

Anfield najprej domovanje Evertona
Le malo ljudi ve, da je bil Anfield sprva domovanje Evertona, ki danes ob Manchester Unitedu velja za enega največjih rivalov redsov. Everton je bil ustanovljen že leta 1878, leta 1884 pa se je preselil na Anfield, kjer je leta 1891 osvojil tudi svoj prvi naslov državnega prvaka. Že leto pozneje se je ekipa zaradi notranjih sporov preselila na Goodison Park. Tamkajšnji veljak John Houlding, ki se je sicer ukvarjal z varjenjem piva, je ostal sam s praznim stadionom, zato je hitro ustanovil nov klub - Liverpool.

Predstavili smo že:
- Stamford Bridge
- Allianz Arena
- Santiago Bernabeu
- Camp Nou
V prihodnjih dneh sledita še reportaži iz Old Trafforda in City of Manchester Stadiuma.

Prvi naslov star že 109 let
Redsi so prvič državni naslov osvojili že leta 1901 in odtlej nanizali še 17 zvezdic, s čimer si z Manchester Unitedom delijo rekord po naslovu najboljših v ligi. Zadnji naslov ima že brado, saj so si konkurenco nazadnje pokorili v sezoni 1989/1990. Klub je še kako zaznamovala tragedija na stadionu Hillsborough v Sheffieldu, kjer je leto prej umrlo 96 Liverpoolovih navijačev.

Tudi boks, tenis, maraton, ragbi ...
Anfield je leta 1996 gostil štiri tekme evropskega prvenstva, izbran pa je bil tudi med stadione, ki naj bi gostili SP leta 2018 (če bo Anglija seveda pridobila kandidaturo). Pred desetletji so na tem stadionu organizirali tudi boksarske in teniške dvoboje, včasih je bil tu tudi cilj mestnega maratona, leta 2015 pa bo gostil tudi tekme svetovnega prvenstva v ragbiju.

V nadaljevanju vas v fotozgodbi vabimo k prebiranju drugih zanimivosti.























Anfield leži v severnem delu mesta ob Anfield Roadu in Walton Breck Roadu, le streljaj od Stanley Parka, kjer naj bi zrasel nov stadion. Na severni strani tega parka leži Goodison Park, kjer zdaj domuje Everton. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Anfield leži v mirni soseki. Pred Kopom je avtobusna postaja, le nekaj metrov od Main Standa (na sliki) so že prve stanovanjske hiše. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Pred vhodom na stadion se bohoti kip Billa Shanklyja, ki je Liverpool treniral med letoma 1959 in 1974. Ko je prevzel klub, je bil ta v spodnjem delu drugoligaške lestvice. Klub je povsem preuredil, ga hitro popeljal v elitno ligo, v kateri so rdeči osvojili tri naslove državnega prvaka, osvojili svoja prva naslova v FA-pokalu, leta 1973 pa so z zmago v Pokalu Uefa osvojili tudi svojo prvo evropsko lovoriko. Je avtor enega najbolj znanih nogometnih citatov: 'Nekateri mislijo, da se gre v nogometu za življenje in smrt, razočaran sem nad tem odnosom. Lahko vam zagotovim, da je nogomet še pomembnejši kot to.' Foto: MMC RTV SLO/S. J.
Njegovo mesto je prevzel Bob Paisley, ki je naredil še korak dlje in Liverpool popeljal do treh naslovov v Pokalu državnih prvakov (današnji Ligi prvakov). S tem je še danes edini trener v zgodovini, ki je v najbolj elitnem evropskem tekmovanju slavil trikrat. Paisley je bil vso svojo kariero povezan s tem klubom, saj je za rdeče od leta 1939 do 1954 igral, preden je sedel na trenersko klop, pa je na Anfieldu opravljal različne zadolžitve, med drugim je bil tudi fizioterapevt. Eden izmed njegovih slavnih citatov: 'Vedite, v tem klubu sem bil tudi v slabih časih - neko sezono smo bili drugi.' Umrl je leta 1996. Foto: MMC RTV SLO/S. J.
Anfield v dolžino meri 101 meter, v širino pa 68. Njegova kapaciteta je 45.362 sedežev. Rekorden obisk sega v leto 1952, ko si je tekmo proti Wolverhamptonu ogledalo slabih 62 tisoč gledacev. To število ne bo nikoli preseženo, saj od leta 1994 na stadionu ni več stojišč. Sprememba se je zgodila prav zaradi tragedije na Hillsboroughu, kjer je življenje izgubilo 96 navijačev Liverpoola. Med obema ravnema so posebne lože (t. i. directors' box), letna najemnina znaša 57.000 funtov. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Pogled na The Kop, kjer sedijo najbolj zvesti Liverpoolovi navijači - prostor, kjer se vedno prepeva. V času stojišč in teras naj bi se tu drenjalo celo približno od 28 do 30 tisoč navijačev, danes je ta številka omejena na 12.409. Izraz The Kop izvira iz bitke na hribu Spioenkop v Južnoafriški republiki, v kateri so bili udeleženi tudi britanski vojaki. Izraz je bil v angleški nogomet prvič uveden leta 1904, kmalu so ga sprejeli tudi na Anfieldu. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Pogled z The Kopa, kjer so navijači v 60. letih neumorno prepevali pesmi Beatlov, a najbolj so se zagreli za pesem You'll Never Walk Alone, ki jo je leta 1963 posnela skupina Gerry & The Pacemakers (pesem je bila v originalu posneta že leta 1945 in je bila deležna ogromno predelav - od Johnnyja Casha, Franka Sinatra do Elvisa Presleyja). Pesem je hitro 'okužila' navijače in naslov pesmi je zdaj nerazdružljivo povezan s klubom - med drugim je tudi v logu kluba. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Liverpool je zadnjo tekmo na starem Kopu leta 1994 izgubil proti Norwichu z 0:1. Gledalci so po tekmi dobesedno raztrgali sedeže, saj so želeli domov odnesti zadnje spomine na staro obliko te tribune. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Carlsberg s klubom posluje že od leta 1992, kar je najdaljše sodelovanje v angleškem elitnem tekmovanju. Pogodba z danskimi pivovarji se izteče z letošnjo sezono, v naslednji bo glavni sponzor britanska banka Standard Chartered Bank. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Novinarska soba je na Anfiledu izjemno majhna, saj ima le okrog 15 sedežev. Večji prostor je v Melwoodu, kjer nogometaši Liverpoola trenirajo. Novinarska soba je bila pred leti narejena na mestu, kjer so bili sicer pospravljeni čevlji. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Tudi slačilnica je izjemno majhna, saj je trener Shankly s tem želel še bolj povezati ekipo. Ker je tradicija ena temeljnejših postavk razmišljanja na Otoku, je tudi današnja podoba slačilnice sila podobna. Dresi so razvrščeni glede na igralske položaje (z leve: vratar - obramba - vezisti - napadalci), v nasprotnem kotu pa visi fotografija, na kateri je moštvo iz 60. let, ki prav tako sedi na rdečih klopeh ... Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Na desni strani so dresi napadalnega kvarteta. Večina obiskovalcev se seveda želi fotografirati ob dresu s številko devet ... Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Gostujoča slačilnica je podobna, največja razlika je v barvi klopi ... Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Prostor za televizijske intervjuje je podobno kot na preostalih stadionih sila majhen. Na levem delu table intervjuje pripravlja televizijska postaja Sky (ki prenaša veliko večino tekem), desna stran pa pripada BBC-ju. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Večina ljubiteljev angleškega nogometa ime Matta Busbyja povezuje z Manchester Unitedom, saj je rdeče vrage skupaj vodil kar 25 let. A kot igralec je igral za oba največja Unitedova rivala - za Manchester City (1928-1936) in Liverpool (1936-1939), kjer so mu pozneje tudi ponudili trenersko delo, a je raje izbral izziv na Old Traffordu. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Zadnji vrhunec v bogati zgodovini predstavlja Carigrad 2005, ko je Liverpool še petič stopil na evropski vrh in od Uefe za stalno pridobil tako čaščeni pokal. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
V muzeju posebno mesto pripada tudi tragediji na Hillsboroughu. Tako so na posebni tabli izobešeni mali dresi s priimki vseh 96 žrtev. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Tabla s prepovedanimi predmeti, ki jih obiskovalci ne smejo prinesti na Anfield. Med njimi so tudi puščice za pikado. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
V klubski trgovini prodajajo seveda drese in spominske majice. Te spominjajo na prizorišča vseh Liverpoolovih zmag v najpomembnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
V 'ženskem kotičku' se najde marsikaj tudi za nežnejši spol. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
V trgovini je dovolj izdelkov tudi za najmlajše ... Foto: MMC RTV SLO
... ljubitelje knjig ... Foto: MMC RTV SLO/A. P.
... in psov. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
V logu osrednje mesto pripada ptici, ki je simbol mesta, nad njim je ime najbolj znane navijaške himne, ogenj pa spominja na 96 umrlih navijačev, ki ne bodo nikoli pozabljeni. Foto: MMC RTV SLO/A. P.