Na vsakem koraku na City of Manchester Stadiumu je mogoče opaziti klubske simbole. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Na vsakem koraku na City of Manchester Stadiumu je mogoče opaziti klubske simbole. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
City of Manchester Stadium
Luksuznih lož je na tem stadionu nekaj manj kot na preostalih večjih angleških stadionih, občutno manjša pa je tudi letna najemnina enega od 68 tovrstnih prostorov - za sobo, ki sprejme 10 ljudi, je treba odšteti 35.000 funtov na sezono. Foto: MMC RTV SLO/A. P.

Manchester se je v 90. letih neuspešno potegoval za organizacijo olimpijskih iger 2000, ki jih je leta 1993 nato pridobil Sydney. Mestni svet je nameraval zgraditi objekt, ki bi sprejel 80.000 gledalcev. Pri naslednji kandidaturi je bil Manchester uspešen, saj je dobil organizacijo iger Commonwealtha 2002, kjer sodelujejo športniki iz 54 držav, ki so bile nekdaj del britanskega imperija. Stadion je sprejel 38.000 gledalcev.

Vabljeni k branju in sodelovanju:
- Anketa: Kateri angleški stadion bi najraje obiskali?

Dno objekta poglobili za skoraj 10 metrov
Po igrah je vodstvo Manchester Cityja objekt najelo od mestnega sveta, ki je lastnik stadiona, in dobilo dovoljenje za prenovo, ki je klub stala 30 milijonov funtov. Pri tem so dno poglobili skoraj za 10 metrov, odstranili pa so tudi atletsko stezo. S tem je objekt pridobil okrog 10.000 sedežev, danes zmogljivost znaša 47.726 sedežev.

Še pred 10 leti v tretji ligi
Manchester City tako na tem stadionu, ki je med navijači bolj znan pod imenom Eastlands, igra od sezone 2003/2004. Sinjemodri so bili večino svojega obstoja v senci mestnega tekmeca Uniteda. Ko so rdeči vragi leta 1968 prvič postali evropski prvaki, je City osvojil svoj drugi in zadnji naslov državnega prvaka. Ko je United leta 1999 stopil drugič na evropski vrh, je šlo mestnim tekmecem veliko slabše, saj so padli v tretjo ligo in se v dramatični končnici zadnjega kroga le prebili na tretje mesto, ki je omogočalo napredovanje v višji rang.

"Vreča brez dna" obeta svetlo prihodnost
Morda najodločilnejši trenutek se je zgodil avgusta 2008, ko je klub prevzela investicijska skupina Abu Dhabi United Group. Še pred iztekom prestopnega roka so tako iz Reala pripeljali Robinha, pred začetkom te sezone pa so mu sledili še Carlos Tevez, Emmanuel Adebayor, Gareth Barry, Kolo Toure ... City je letos za las ostal brez mest, ki vodijo v Ligo prvakov, a glede na "vrečo brez dna", gre pričakovati, da bo z leti postal vse pomembnejši igralec na angleških zelenicah. Vodstvo kluba se je mestnim svetom marca letos dogovorilo tudi o razširitvi stadiona, ki naj bi po rekonstrukciji sprejel okrog 60.000 gledalcev.

V nadaljevanju vas v fotozgodbi vabimo k prebiranju preostalih zanimivosti.





















Sportcity - Športno mesto je predel na vzhodu Manchestra, kjer je večji športni kompleks, na katerem so športniki tekmovali na igrah Commonwealth leta 2002. Ob nogometnem stadionu je tako mogoče najti atletsko dvorano, igrišča za squash in tenis ter velodrom. Javni dostop do kompleksa za zdaj še ni idealen, ravno v teh mesecih poteka gradnja novih tramvajskih prog, ki bodo olajšale mestni prevoz. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Nogometni stadion stoji tik ob vhodu v 'športno mesto'. Od zunaj ne deluje pretirano velik, saj zelenica leži okrog 10 metrov pod površino okolice objekta. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Na stebriščih ob stadionu so zapisana imena vseh navijačev iz sezone 2005/2006, ki so imeli v lasti letno karto. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Največ gledalcev na City of Manchester Stadiumu je bilo 5. 12. 2009, ko si je obračun proti Chelseaju ogledalo 47.348 ljudi. Ko objekt gosti koncerte, nanj lahko pride okrog 60.000 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Igrišče meri v dolžino 105 metrov, v širino pa 68. Podlaga je kombinacija večinoma naravne zelenice in deloma umetne (zato po zraku letijo mali črni delci, ko se nogometaši s koleni 'zapeljejo' po površini - primer Adebayor na začetku sezone, ko je pretekel igrišče in zadetek proslavljal pred Arsenalovimi navijači). Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Ker je lastnik stadiona mestni svet, Manchester City na sedežih ne sme imeti izpisanih imen kluba, tribun ali sponzorjev, kot je v navadi na drugih nogometnih objektih. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
V Angliji še kako poudarjajo vključenost invalidov v vsakodnevno življenje. To velja tudi za večino tamkajšnjih nogometnih stadionov. City of Manchester Stadium ima tako okrog 200 brezplačnih mest za invalide in njihove spremljevalce ter še nekaj sedežev za slabovidne (tem pripadajo še posebne slušalke, na katerih lahko poslušajo komentar tekme in s tem bolj doživeto spremljajo potek tekme). Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Častna loža, na kateri si tekmo ogledajo pomembneži, direktorji, različni gosti in selektorji, je razmeroma velika, saj ima več kot 470 luksuznih sedežev. Ti imajo pod ročajem za roko poseben gumb, s pomočjo katerega gledalec lahko ogreva stol. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Sedeži za trenerje in rezervne igralce so zelo udobni in močno spominjajo na avtomobilske sedeže. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Utrinek iz ene izmed 68 luksuznih lož. Vsaka vsebuje 10 sedežev. Ob letni najemnini 35.000 funtov gledalec dobi tudi brezplačen obrok in čtivo pred posamezno tekmo, v prostoru pa je dovolj tudi preostale jedače in pijače za brezkrbno spremljanje športnega dogajanaja. Eno izmed lož ima najeto tudi slavni boksar Ricky Hatton, ki živi prav v Manchestru. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Domača slačilnica je polna klubskih simbolov. Podobno kot v slačilnicah preostalih stadionov, so mesta razdeljena glede na igralno mesto (od leve: vratarja, obramba, sredina in napad). Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Tako je videti slačilnica na dan tekme. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Prostor za intervjuje, ki jih pred tekmo in po njej opravljajo novinarji BBC-ja. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Miza v novinarski sobi je eden izmed redkih predmetov, ki so jih prenesli z Main Roada, kjer je City igral pred selitvijo. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
V novem in lepem objektu je tudi 6 restavracij in 6 konferenčnih sob. Vodstvo kluba prostore oddaja v različne namene. Tako se je mogoče tu tudi poročiti, v teh prostorih pa so gostili tudi že nekaj pogrebnih kosil. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
V trgovini je mogoče kupiti sila različne predmete in navijaške pripomočke. Cene so v primerjavi z izdelki v klubskih trgovinah Manchester Uniteda, Liverpoola ali Chelseaja izrazito nižje. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Carlos Tevez je pred sezono 2009/2010 klub okrepil iz Uniteda in nemudoma postal kralj navijaških src. Ogromno reklamnih izdelkov se ponaša ravno z argentinskim obrazom. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Trener je decembra 2009 postal Roberto Mancini. Italijanski strateg tekme vedno vodi s klubskim šalom okrog vratu. Od takrat se je skokovito povečala prodaja tega artikla. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Na stenah trgovine so zapisani različni citati nogometašev in (slavnih) navijačev o pripadnosti in ljubezni do kluba. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Klubski grb ima nekaj podobnosti z grbom Manchester Uniteda. V osrednjem delu imata tako oba ladjo, ki simbolizira ladijsko trgovanje po kanalih, tako pomembno za razvoj mesta. Tri bele diagonalne črte simbolizirajo tri reke, ki tečejo skozi mesto (te je imel tudi United, a so se pozneje umaknile vragu). Latinski besede 'superbia in proelio' pomenijo 'ponosno v boj'. Tri zvezdice na vrhu nimajo nobenega simbolnega pomena, saj so zgolj estetski dodatek. Foto: MMC RTV SLO/A. P.