Old Trafford je letos dopolnil 100 let, kar prikazuje tudi ogromen plakat na stadionu. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Old Trafford je letos dopolnil 100 let, kar prikazuje tudi ogromen plakat na stadionu. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
George Best, Denis Law in Bobby Charlton
Pred stadionom stoji kip treh igralcev, ki so na Old Traffordu kraljevali v 60. letih in prav vsi po vrsti prejeli zlato žogo - Denis Law (1964), Bobby Charlton (1966) in George Best (1968). Četrti (in za zdaj zadnji) nogometaš rdečih vragov, ki je dobil prestižno nagrado revije France Football, je leta 2008 postal Cristiano Ronaldo. Foto: MMC RTV SLO/A. P.

Domovanje nogometnega kluba Manchester United leži v soseski Old Trafford, v jugozahodnem delu sedmega največjega angleškega mesta. Klub je bil ustanovljen leta 1878 kot Newton Heath, pod tem imenom je igral do leta 1902. Pod bremenom finančnih dolgov se je najprej preimenoval, osem let pozneje pa preselil tudi na nov stadion, ki je lahko sprejel do 80.000 gledalcev.

Zaradi bombardiranja selitev na Maine Road
Prva tekma je bila odigrana 19. 2. 1910 proti večnemu tekmecu Liverpoolu, ki je tekmo dobil s 4:3. Pred gradnjo Wembleyja je dvakrat tudi gostil finale FA-pokala. Med drugo svetovno vojno je bil večkrat bombardiran in delno uničen, tako so morali rdeči svoje domovanje vse do leta 1949 preseliti na Maine Road, ki je bil takrat v lasti Manchester Cityja.

Predstavili smo že:
- Anfield
- Stamford Bridge
- Allianz Arena
- Santiago Bernabeu
- Camp Nou
V prihodnjih dneh sledi še reportaža iz City of Manchester Stadiuma.

Načrt - okrog 95.000 sedežev
Zaradi različnih obnov je zmogljivost neprestano padala. Ob tragediji na Hillsboroughu, ko so se morali vsi največji angleški stadioni posloviti od teras in stojišč, se je zmogljivost spustila na približno 44.000. Od takrat je sledilo več širitev in modifikacij. Stadion trenutno sprejme 75.957 gledalcev, s čimer je za Wembleyjem drugi največji angleški nogometni objekt. Lastniki imajo v bližnji prihodnosti načrt za novo širitev, po kateri bi Old Trafford lahko sprejel celo okrog 95.000 ljudi. Zaradi finančnih težav še ni jasno, kdaj bodo 100 milijonov funtov vredno naložbo dejanjsko izvedli.

Ferguson osvojil 11 naslovov državnega prvaka
Manchester United je z 18 naslovi državenega prvaka skupaj z Liverpoolom najuspešnejši angleški nogometni klub. Glavnino uspehov na domači sceni je žel pod vodstvom Alexa Fergusona. United je tako z 11 naslovi daleč najbolj uspešen klub v 18-letni zgodovini Premier League. Trikrat je bil tudi na vrhu Evrope - prvič se je to zgodilo leta 1968, ko so postali sploh prvi angleški klub s tovrstno lovoriko.

V nadaljevanju vas v fotozgodbi vabimo k prebiranju preostalih zanimivosti.
























Klub je leta 2005 prevzel Malcolm Glazer, ko je na borzi pridobil večino delnic. Prevzem je bil ocenjen na okrog 800 milijonov funtov. A ameriški lastnik je svoje dolgove enostavno prepisal na klub, januarja letos je dolg tako, recimo, znašal že 716 milijonov funtov, kar je močno razkačilo navijače. Po mestu, predvsem v južnem delu, je tako mogoče opaziti ogromno napisov, ki izkazujejo sovraštvo do Glazerja. Številni navijači želijo, da bi ameriški lastnik klub čim prej prodal. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Fotografija je bila posneta 24. aprila, ko je United v opoldanski tekmi državnega prvenstva gostil Tottenham. Z bližanjem stadionu se je večalo tudi število stojnic s hrano. Tale na fotografiji je bila očitno namenjena ljubiteljem nemške hrane in klobas ... Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Objekt v primerjavi z Anfieldom in Stamford Bridgeem leži bolj na osamljenem delu mesta, s čimer imajo navijači veliko prostora za druženje pred tekmami. Old Trafford stoji približno 10 minut hoje proč od dveh tramvajskih postaj. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Na številnih stojnicah pred športnim objektom ni mogoče kupiti le navijaških rekvizitov, ampak tudi številne majice, ki se šalijo na račun konkurenčnih klubov. Na desni strani sta tako, denimo, majici z znakom, ki običajno opozarja na spolzka tla, v tem primeru pa ime John Terry spominja na zmago Uniteda v finalu Lige prvakov 2008 (Terryju je spodrsnilo pri izvajanju enajstmetrovke). Povsem desno spodaj napis na rdeči majici sprašuje, katera ladja (ang. ship) ni nikoli priplula v pristanišče v Liverpoolu. Odgovor je Premiership, kar opominja na 20-letno sušo Liverpoola v državnem prvenstvu (Premier League obstaja šele od leta 1992). Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Še primerjava med trenerjema Liverpoola Rafom Benitezom in Uniteda Alexom Fergusonom - seveda z vidika navijačev zadnjih. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Kdor podrobno spremlja tekme z Old Trafforda, je gotovo opazil, da gledalci v zadnjem času rdeče vrage spodbujajo z zeleno-zlatimi šali. Omenjeni barvi sta bili zaščitni barvi kluba Newton Heath, kakor se je klub imenoval do leta 1902. S tem navijači le še stopnjujejo svoj skorajda sovražni odnos do ameriških lastnikov. Na večini je vtkana kratica LUHG (Love United, Hate Glazer - ljubim United, sovražim Glazerja). Na tekmi proti Tottenhamu je bila s šali, ki so se večinoma prodajali v protivrednosti petih funtov, opremljena skoraj polovica gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Manchester United sodi med najbolj priljubljene angleške klube po svetu. Tako je mogoče našteti več kot 200 uradnih navijaških klubov v več kot 20 državah. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Pogled na Stretford End, kjer se zbirajo najzvestejši in najglasnejši navijači. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Leta 1958 je v letalski nesreči v Münchnu, kjer se je Unitedovo letalo ustavilo zaradi dolivanja goriva pri vračanju iz Beograda, umrlo 23 ljudi, od tega osem nogomešev. Na dogodek spominjajo tri znamenja - spominska tabla z imeni vseh nogometašev, ki so umrli (levo zgoraj), ura na stadionu, na kateri je izpisan dan nesreče (desno zgoraj) ter poseben 'Münich tunnel' ob strani stadiona, ki je bil odprt ob 50. obletnici nesreče (spodaj). V predoru je razstavljenih več 10 slik in spominskih plošč, ki prinašajo spomin na obdobje med letoma 1958 (nesreča) in 1968 (ko je United, tudi z nekaterimi preživelimi iz nesreče, slavil v Pokalu državnih prvakov). Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Pri vodenem ogledu stadiona je velik del pozornosti (in časa) namenjen prav zgoraj omenjemu predoru, zato je (v primerjavi z vodenimi ogledi preostalih stadionov) mogoče videti nekaj manj prostorov in delov Old Trafforda. Pogled na domačo slačilnico, kjer so dresi razvrščeni glede na igralna mesta (vratarja - obramba - sredina - napad). Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Na levi strani fotografije so tri table, pred katerimi potekajo intervjuji. Povsem levo (ni na fotogfrafiji) je prostor za televizijo Sky, nato za klubsko televizijo, zadnja tabla pa je namenjena BBC-ju. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Old Trafford v dolžino meri 105 metrov, v širino pa 68. Kljukica na desni strani fotografije razkriva, da je Nike glavni opremljevalec. Omenjeno podjetje s klubom sodeluje že osem let, trenutna pogodba, ki Unitedu vsako leto nanese vsaj 21 milijonov funtov, se bo iztekla leta 2015. Letni prispevek podjetja AIG, čigar ime je na klubskih majicah, je 14 milijonov funtov. S koncem letošnje sezone se konča štiriletno sodelovanje. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Stretford End je podobno kot Kop na Anfieldu rezerviran za najzvestejše domače navijače. Na dan tekme proti Tottenhamu je bilo na tej tribuni mogoče opaziti le dve zastavi, na eni je pisalo 'Slovenian Red Army', tekmo si je namreč ogledalo 11 članov slovenske navijaške skupine rdečih vragov. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Okoli tribun je 160 luksuznih lož, enoletna najemnina znaša 80.000 funtov. Eno od teh ima najeto tudi Wayne Rooney, ki iz tega prostora tudi gleda vse tekme, na katerih ga ni med 18 izbranimi nogometaši. Večina preostalih igralcev, ki ne pridejo v izbor za posamezno tekmo, si obračun ogleda na sedežih, ki so nekaj vrst za menjavami in Alexom Fergusonom, Rooney pa po navadi izbere ložo, saj v njej gosti svakinjo, ki je na invalidskem vozičku. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Napis v kotu stadiona priča, kdo je glavni v mestu. Unitedovi navijači s tem sporočajo, da je Manchester City svojo zadnjo lovoriko osvojil pred 34 leti (leta 1976 je dobil ligaški pokal). Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Prostor za trenerje in rezervne igralce se na Old Traffordu še najbolj razlikuje od preostalih stadionov. Tako pred domačo kot gostujočo klopjo namreč stoji opečnati zid. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Tik poleg obeh klopi je nekdanji predor, po katerem so nogometaši pritekli na igrišče. To je sploh edini ohranjeni del izvirnega stadiona iz leta 1910. Marca letos so potomci ekipe iz leta 1910 pod preprogo zakopali časovno kapsulo, v kateri so nekateri najbolj znani klubski spominki. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Večino lovorik je United osvojil pod vodstvom trenerjev Matta Busbyja (13) in Alexa Fergusona (34). Foto: MMC RTV SLO/A. P.
V klubski trgovini gredo najbolj za med dresi s številko 10. Cene nekaterih majic so občutno nižje kot v uradnih v trgovinah Nike v mestu. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Seveda pa so številni artikli tudi za ženski ... Foto: MMC RTV SLO/A. P.
... in otroški okus. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Klubska kavarna se imenuje Red Cafe, obiskovalci se lahko usedejo na stol z imenom nekdanjih in sedanjih nogometašev. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Osrednje mesto v logu od leta 1970 pripada rdečemu vragu. Ta vzdevek se je ekipe oprijel v 60. letih. Pred tem so bile na njegovem mestu tri diagonalne črte, ki so simbolizirale tri reke, ki tečejo skozi mesto (tri diagonalne črte so še danes v logu Manchester Cityja). Ladja simbolizira spomin na ladijsko trgovanje, ki je pred leti zaradi številnih kanalov omogočilo razvoj in napredek mesta. Žogi ob straneh sta v 70. letih zamenjali dve vrtnici, ki sta simbol okrožja Lancashire. Foto: MMC RTV SLO/A. P.