Tim Matavž je potrdil, da je najbolj
Tim Matavž je potrdil, da je najbolj "vroč" slovenski napadalec ta hip. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Reprezentanca ZDA
Američani so se spet pokazali kot izjemno čvrsta reprezentanca. Foto: Reuters
Slaviša Stojanović
Slaviša Stojanović je šesti selektor na slovenski klopi. Foto: Reuters

Kljub porazu Stojanović nima razlogov za pesimizem. Po slabšem prvem polčasu, ki so ga zaznamovale tri velike napake v fazi branjenja in posledično vodstvo ZDA s 3:1, so Slovenci v nadaljevanju pokazali precej boljši obraz, na katerem je mogoče graditi optimizem pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Braziliji leta 2014.

Blestel je dvakratni strelec Tim Matavž, vidno pa sta igro v zvezni vrsti poživila tudi Valter Birsa in Rene Krhin, ki sta med odmorom zamenjala Josipa Iličića in Darijana Matića. Končna statistika govori o rahli premoči Slovencev: streli v okvir vrat - 8:5, posest žoge - 50:50. Stojanović je za novega kapetana določil Samirja Handanovića, ki je očitno dobil prednost pred Boštjanom Cesarjem.

Johnson ogrel Handanovića
Uvodne minute na stoženski zelenici, nad katero se je spustila gosta megla, so napovedovale dinamično tekmo. Že po 55 sekundah je Handanovićeve dlani ogrel Fabian Johnson, ki je z okoli 25 metrov meril pod prečko. Na drugi strani je Zlatan Ljubijankić sam stekel proti Timu Howardu, a je preveč okleval, tako da so ga branilci ustavili. "Zlajo" je malo pozneje sprožil še z glavo - naravnost v Howarda.

Buddle kaznoval napako Matića
Gostje so povedli v 9. minuti. Matić je po podaji Handanovića na robu kazenskega prostora izgubil žogo, ki je prišla do Edsona Buddla, ta pa jo je s pomočjo leve vratnice spravil za hrbet Handanovića. Že v naslednjem napadu bi bilo lahko 2:0, vendar je Jozy Altidore žogo z nekaj metrov poslal čez vrata.

Mojstrski zadetek Matavža
Odgovor vse boljše Slovenije je sledil v 26. minuti. Po lepo odigrani akciji v zvezni vrsti je Ljubijankić v ogenj poslal Matavža, ki je sam stekel proti Howardu in ga mojstrsko - s strelom v njegov desni zgornji kot - matiral. V 39. minuti je po domiselno odigranem prostem strelu Mišo Brečko z desne strani za las zgrešil vrata.

Dva gola Američanov v dveh minutah
A kar ni uspelo Brečku, je v 41. minuti Clintu Dempseyju. Robustni vezist je po podaji s kota dobil dvoboj z Arminom Bačinovićem, nato pa žogo z glavo poslal v desni spodnji kot Handanovića. Malo pozneje so Američani dosegli še tretji gol. Brečko je od zadaj podrl prodirajočega Johnsona, tako da je sodnik Robert Schörgenhofer pokazal na belo točko, ki jo je zanesljivo izkoristil Altidore. "Sarma" se je vrgel v levo stran, medtem ko je žoga končala v njegovem desnem zgornjem kotu. Statistika prvega polčasa je govorila o rahli premoči varovancev Jürgena Klinsmanna: 4:4 - streli v okvir vrat in 52:48 posest žoge.

Krhin in Birsa namesto Matića in Iličića
Na začetku drugega polčasa je Stojanović v igro poslal Krhina in Birso, medtem ko sta se na klop preselila Matić in Iličić. Prav Birsa je že v uvodni minuti nadaljevanja zapravil izjemno priložnost, ko mu ni uspelo kaznovati nespretnega izbijanja Steva Cherundola. Sledil je še slalom Matavža, ki pa se je končal s kotom.

Po prečki in vratnici drugi gol Matavža
Slovenci so v 59. minuti silovito pritisnili proti ameriškim vratom. Najprej je Cesar po podaji s kota zadel prečko, nato so v isti akciji Američani po strelu Marka Šulerja žogo izbili z golove črte, v naslednji akciji pa je veselje Matavžu preprečila še vratnica. A Šempetrčan je v 61. minuti le zatresel mrežo. Visoko podajo Brečka je Ljubijankić na robu kazenskega prostora "spustil" do Matavža, ki je obšel Beckermana, nato pa s strelom po tleh zadel desni spodnji kot Howardovih vrat. Lepa akcija in hladnokrvni zaključek napadalca PSV-ja.

Birsa meril čez vrata
V 70. minuti je Andraža Kirma zamenjal Dare Vršič, deset minut pozneje pa sta dobila priložnost še Nejc Pečnik (Ljubijankić) in Zlatko Dedić, ki je zamenjal Matavža. Slovenci so poskušali izenačiti, vendar so se Američani dokaj spretno branili. Zadnja priložnost je prišla v 94. minuti, a Birsa ni izkoristil lepe priložnosti s prostega strela z okoli 20 metrov. Njegov poskus je namreč zletel čez vrata.


Gladka zmaga Nemčije, poraz Italije, remi Španije
V preostalih prijateljskih tekmah je Nemčija pred 51.000 gledalci v Hamburgu kar s 3:0 odpravila Nizozemsko. Zadeli so Thomas Müller, Miroslav Klose in Mesut Özil. Italija je doma izgubila z Urugvajem (0:1), za katerega je bil že v 3. minuti uspešen Sebastian Fernandez. Svetovni prvaki Španci so v prestolnici Kostarike, San Joseju, remizirali z domačo reprezentanco (2:2), potem ko je v 90. minuti zadel David Villa. Iker Casillas je 127. branil za Španijo, s čimer je izboljšal rekord Andonija Zubizarrete.

LJUBLJANA, Stožice

SLOVENIJA - ZDA 2:3 (1:3)
8.140; Matavž 26., 61.; Buddle 9., Dempsey 41., Altidore 43./11-m

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Šuler, Cesar, Jokić; Matić (46./Krhin), Bačinović (88./Lazarević); Ljubijankić (80./Pečnik ), Iličić (46./Birsa), Kirm (70./Vršič); Matavž (80./Dedić).

ZDA: Howard; Cherundolo, Goodson, Bocanegra, Chandler (82./Williams); Johnson (62./Shea), Backerman (91./Jones), Bradley (94./Rogers), Buddle (77./Edu); Dempsey ; Altidore .

Sodnik: Robert Schörgenhofer (Avstrija)

Prijateljske tekme:
HONDURAS - SRBIJA 2:0 (2:0)
Bengston 6., 30.

EGIPT - BRAZILIJA (v Dohi) 0:2 (0:1)
Jonas 39., 59.

MAKEDONIJA - ALBANIJA 0:0

LUKSEMBURG - ŠVICA 0:1 (0:1)
Xhaka 9.

FRANCIJA - BELGIJA 0:0

DANSKA - FINSKA 2:1 (0:1)
Agger 57., Bendtner 59.; Jeremenko 18.

GRČIJA - ROMUNIJA 1:3 (1:1)
Karagounis 34.; Torje 16., Tanase 61., Chipciu 81.

POLJSKA - MADŽARSKA 2:1 (1:0)
Brozek 36., Vanzczak 86./ag; Priskin 79.

NEMČIJA - NIZOZEMSKA 3:0 (2:0)
Müller 15., Klose 26., Özil 66.

ITALIJA - URUGVAJ 0:1 (0:1)
Fernandez 3. RK: Pereira 81./Urugvaj

ANGLIJA - ŠVEDSKA 1:0 (1:0)
Majstorović 22./ag

KOSTARIKA - ŠPANIJA 2:2 (2:0)
Brenes 31., Campbell 44.; Silva 83., Villa 90.