Zmagoviti slovenski ples - najlepši trenutek Slovenije na svetovnih nogometnih prvenstvih. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Zmagoviti slovenski ples - najlepši trenutek Slovenije na svetovnih nogometnih prvenstvih. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Izbruh veselja
Izbruh slovenskega veselja, ki pa na žalost ni zdržalo do konca tekme. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Končni izid 2:2
Končni izid, ki je tako spominjal na drugi znameniti remi z Eura 2000 in 3:3 proti Srbiji v Charleroiju. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Slovenski navijači
Kekova zgodba je vrhunec doživela ravno na tekmi z ZDA. Sledil je nesrečni izpad in neprepričljive kvalifikacije za Euro 2012. Zdaj se proti ZDA začenja zgodba Slaviše Stojanovića. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Nejc Pečnik
Nejc Pečnik se je ravno dodobra ustalil v reprezentanci, ko mu je "kostolomilec" Jozy Altidore otežil obetavno kariero. Če v Stožicah že ne bo rablja Landona Donovana, bosta prisotna tako Altidore kot glavni ameriški silak Clint Dempsey. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Valter Birsa
Valter Birsa je v 13. minuti poskrbel za enega najlepših golov prvenstva v Južni Afriki. Foto: EPA
Landon Donovan (ZDA) in Samir Handanović (Slovenija)
Veliko razpravljanja med slovenskimi navijači je sprožil Handanovićev odziv ob Donovanovem strelu. Foto: EPA
Brazlija kliče!
Brazlija kliče! Bo Slovenija pod novim selektorjem znova stopila na "pravljično pot"? Prvenstva na oddaljenih celinah so pisana na slovensko kožo: Južna Koreja, Južna Afrika ... Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Pred 18 meseci je bila Slovenija na dobri poti, da postane prva udeleženka izločilnih bojev na svetovnem prvenstvu v nogometu v Južni Afriki. A po ameriškem brezobzirnem jurišu v 2. polčasu tekme na legendarnem Ellis Parku, je le malo manjkalo, da ne bi prišlo do poraza z 2:3. Američani še zdaj ne morejo pozabiti malijskega sodnika Komana Coulibaly, ki je v pravem trenutku le kaznoval pregrobe "jenkije" in razveljavil gol, ki bi strl evforične Slovence.

Še svež spomin na vrhunec Kekovega dela
Najboljša tekma uvodnega dela prvega afriškega mundiala ni pustila hladnega nobenega. Tokratna prijateljska "povratna" tekma v Stožicah (torek ob 18.15) je vsekakor lepa priložnost za obuditev spominov na nedeljsko popoldne, 18. junija 2010, ki se je za vse čase vtisnilo v spomin navijačev slovenske reprezentance.

Od evforije do mešanega zadovoljstva
Dejstva so znana: Valter Birsa s prekrasnim udarcem z razdalje in Zlatan Ljubijankić z rutiniranim zaključkom hitrega protinapada sta poskrbela za visoko vodstvo po 1. počasu z 2:0, ki pa na koncu ni zadostovalo za zmago in napredovanje že po dveh tekmah. Landon Donovan je s petih metrov s hitrostjo 116 km/h zastrašil Samirja Handanovića, slabih 10 minut pred koncem pa je Michael Bradley izsilil izenačenje. Dobrih 45 tisoč gledalcev je videlo dramo, v kateri "David" ni znal pokončati "Goljata", kar se je prvemu maščevalo čez pet dni.


Izbrskan dnevniški zapis
"Tam, kjer je želja, je tudi pot", in skorajda v zadnjem mogočem trenutku sem se znašel na seznamu potnikov za tekmo Slovenija - ZDA (na lastne stroške, da se razumemo). Dvodnevni skok v Južno Afriko se je izkazal za čisto "desetko".

Deset utrinkov, ki so se mi vtisnili v spomin ob "skoku" z Brnika do Ellis Parka in nazaj: o nogometu, Slovencih, Južni Afriki in "Fufi".

1. Predsednik ne da za rundo
Kolosalnosti dogodka in priložnosti po uvodni zmagi nad Alžirijo (1:0) se je zavedel tudi predsednik Slovenije Danilo Türk, ki se je nam pridružil na izrednem direktnem poletu Ljubljana-Johannesburg, pri tem pa nam je zaradi protokola, diplomacije in drugih spremljajočih zadev odvzel nekaj ur Afrike. "Lahko bi dal vsaj za rundo," je bil sklep vrste čakajočih.

2. Talcem je res težko
Prileteli smo v mravljišče udeležencev mundiala, ki so se prestavljali iz enega južnoafriškega mesta v drugega, v tem času pa nas je "ugrabila" mala manjšina sopotnikov, ki so zamenjali letališče OR Tambo za dolenjske zidanice. Čakanje in negotovost ter utesnjenost na avtobusu, a do posredovanja "SWAT"-a ni prišlo. Pogajalec-vodnik je dosegel svoje, a pod nosom smo se obrisali za Sandton in trg Nelsona Mandele. Karma je prišla v 9. utrinku.

3. Z'lo počas
Zgoščen promet, nasprotujoči smerokazi, nejasna navodila, a vse skupaj pospremljeno z zvrhanim kupom afriške prisrčnosti. Kosilo, pijača in nakupi v ritmu Z'lo počas (Adi Smolar). Počasi - no, že v nekaj uricah, ti to pride v kri in se zaveš, da je življenje resnično lepo, predvsem na svetovnem prvenstvu, kjer se druži ves svet.

4. "Fufa" je zakon
Nebodigatreba domači ulični prodajalci izrinjeni na rob, "sveti" pokrovitelji pa vse naokrog. Zastoj ob vstopu našega avtobusa v navijaško cono pred stadionom. "Ni vstopa s slovenskimi majicami!" Težava - kratke majice vsebujejo ime organizatorja potovanja. "Ni problema, se bomo pa oblekli, saj tako toplo pa spet ni." Še nekaj pregovarjanja s Fifinim agentom, nato pa nov šok. Prehod v navijaško cono brez pregleda nahrbtnika: "Welcome to South Africa and beat USA." (Dobrodošli v Južni Afriki in premagajte ZDA).

5. "Birsinho" je biser!
Divji začetek tekme. Dempseyjev komolec v Ljubijankića, Novaković zgreši celo žogo, nato pa Valter Birsa. Četverica Slovencev nas skoči v zrak, še preden se zatrese mreža, naokoli na najvišji tribuni pa tri četrt Američanov in nekaj večinoma proameriških domačinov. Domoljubje je lepa zadeva, toda Američanom že kar pošteno škodi. Protinapad in "Nova" najde "Zlajota" ter 2:0. Noro!!! Do konca polčasa se navijaški spopad s sosedi zaostri do točke, da se "Sovjeti" in "komunistki" raje poberemo iskat družbo rojakov.

6. Bolje jokati ob polčasu kot po tekmi
Ob selitvi se najde priložnost tako za pivo (Ali slovenska oblast vidi pivo na športni prireditvi?) kot tudi za WC. Kilometrska vrsta, notri pa dva Američana v solzah. Srce parajoč dialog. A: "Kolega, saj ni tako hudo." B: "Smrk, smrk, smrk" in plane v jok še A. Damo za rundo kot galantni zmagovalci - kakšna zmota. (glej točko 8)

7. Sokriv za remi?
Selitev med dobro stotnijo Slovencev na spodnjo tribuno tik ob igrišču. Večina jih je izkoristila prijazen in nič kaj strog nadzor nad sektorji. Dejansko nas je redar na vhodu dotičnega sektorja povabil, da lahko gremo dol k rojakom, kjer je še nekaj prostora. A kazen je hitro prišla v podobi "bombe" Donovana. Ameriški napadi so se valili, izenačenje v zraku, ki ga je udejanjil selektorjev sin Michael.

Nato zmeda ob Edujevem negolu, sredi podajanja argumentov z ameriško sosedo (pa koliko je "jenkijev" na "soccerju"?) pa celo dve slovenski priložnosti. Za konec še grozljiva poškodba Pečnika - čeprav 40 metrov stran sem slišal drobljenje kosti, ki ga je zakrivil Altidore. Po zadnjem sodnikovem pisku obvezno navijaško samoizpraševanje: "Ali ne bi smel(i) zamenjati tribune?"

8. "Down with England" (Dol z Anglijo)
Neverjetno in naključno srečanje s prepoznavno dvojico, ki je jokala ob polčasu tekme. Zdaj polna smeha in besed. "Najboljša tekma prvenstva. Glede tretjega gola bomo še videli, a oboji moramo naprej." Slikanje in druženje ob čakanju prevoza za domov, za slovo pa skandiranje "Down with England".

9. Na ulicah "Jozija" ni ravno prijetno
Ellis Park ni ravno v najboljši četrti Johannesburga, zato se je skoraj 50-tisočglava množica večinoma razkropila že pol ure po tekmi. Na robu drugega varnostnega območja sledi zanimiva in poučna debata z domačimi prodajalci. "My slovenian friend, zate samo dvojna cena," z nasmeškom prizna Joe, da je pred tekmo in po njej z vuvuzelami, zastavami in deležem pri stojnici s hrano zaslužil trimesečno plačo. "Mundial ne bo spremenil ničesar, a to ne pomeni, da se ne smemo imeti lepo in se zabavati ter malce zaslužiti. Aja, pa res ostanite za ograjo."

Pozneje izvemo, da je bilo dveurno vnaprej dogovorjeno čakanje na avtobus usodno za premoženje četverice od 30 iz naše skupine. Taksistova ugrabitev, vrnitev prazne denarnice z nasmehom, "varnostni pregled" ... Še dobro, da je bil na vrsti žur v nekem "lodgeu" v predmestnem Midrandu, kjer je bila priložnost spoznati še "bele plati" mavrične zgodbe. "Prvič streljal pri šestih letih, od 12. leta imam svojo pištolo. Že nekajkrat streljal na vlomilce, enega ubil." No, mogoče pa je nogomet le ni najpomembnejša, četudi postranska, stvar na svetu.

10. Zamujena priložnost vrne se ...
Polet domov in občutek, da bo Slovencem še žal za izpuščeni ameriški skalp. Žal me ni varal. Tesen poraz z Anglijo (1:0), tekme je skoraj konec, zdaj se računa na remi na tekmi ZDA - Alžirija, ki sem jo v MMC-jevi redakciji pokrival ravno jaz. Ravno ko je bilo v Port Elizabethu konec tekme, je v Pretorii zadel Landon Donovan v 91. minuti tekme (1:0) in Slovence strtih src poslal domov.