Srečko Katanec je ob 17.30 v Stožicah vodil prvi trening po vrnitvi na čelo slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Srečko Katanec je ob 17.30 v Stožicah vodil prvi trening po vrnitvi na čelo slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Boštjan Cesar
Boštjan Cesar je že 65-krat oblekel dres s slovenskim grbom. Rekorder je Zlatko Zahovič z 80 nastopi. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Ilić pred tekmo z BiH
Nogometaši so se zbrali na Brdu

Potrdil je tudi, da je bil zelo blizu prestopa v Sampdorio. 65 tekem je za Slovenijo do zdaj odigral 30-letni Ljubljančan, v sredo bo na prijateljski tekmi proti Bosni in Hercegovini na petem mestu večne lestvice ujel Marinka Galića. Zadnjič je nastopil oktobra v Mariboru proti Cipru (2:1), ob zadnjih dveh porazih v Tirani (1:0) in Skopju (3:2) pa ga zaradi rdečega kartona in poškodbe ni bilo v izbrani vrsti.
Najizkušenejši član slovenske reprezentance je kapetanski trak do zdaj nosil štirikrat, lani denimo na tekmah proti Romuniji, Švici in Norveški, ko je bil Samir Handanović poškodovan. Zdaj bi se iz namestnika "Sarme" kaj lahko prelevil v stalnega kapetana. "Vsakič ko se o tem odloča, sem zraven. Normalno, da je biti kapetan vsakomur v čast," pravi branilec Chieva.

Slovenska reprezentanca bo v torek ob 16.00 znova trenirala v Stožicah, selektor Katanec pa bo že prej, ob 12.00, o svojih prvih vtisih o druženju z reprezentanti spregovoril na novinarski konferenci.

Poleti skoraj gotovo zapušča Chievo
Cesar se s Katancem do prvega zbora ni pogovarjal na štiri oči (samo po telefonu), čeprav si je selektor pred tremi tedni v živo ogledal tekmo Bologna - Chievo (4:0). V četrtek je le malo manjkalo, da bi Verona postala Cesarjev že nekdanji dom.
"Sam sem se s Sampdorio že dogovoril, kluboma pa se ni uspelo. Šlo je za zamenjavo igralcev (po poročanju italijanskih medijev naj bi Sampdoria Chievu v zameno prepustila švicarskega branilca Jonathana Rossinija, op. a.), v igri je bil tudi tretji klub in se ni izšlo. Bil sem zelo blizu prestopa, a bom moral zdaj na to počakati do poletja. Treba je pozitivno sprejeti, oddelati še te štiri mesece in gledati naprej. S Chievom imam še zadnje leto pogodbo. Za podaljšanje sodelovanja se nismo dogovorili in mislim, da se tudi ne bomo. Skupnega jezika nismo našli tako rekoč nikjer," je pojasnil postavni "štoper", ki ni več "zabetoniran" v udarni postavi italijanskega prvoligaša, katerega dres nosi od poletja 2010. Sedem tekem je izpustil tudi zaradi težav s hrbtom. "Konkurenca je velika. Videli bomo, kakšna bo politika kluba," je dodal o svoji prihodnosti.

Sistem 3-5-2 mu ustreza
Sredino tekmo proti BiH-u pričakuje optimistično. "To bo prijateljska tekma z malo večjim nabojem tako na igrišču kot med občinstvom. Za vzdušje v reprezentanci bo seveda pomemben tudi izid. V čast nam bo igrati pred polnimi tribunami. Stožice že kar nekaj časa niso bile polne in z dobrimi izidi moramo poskrbeti, da se bodo gledalci v velikem številu zbirali tudi v prihodnje. Verjamem, da nam bo uspelo. Zavel je neki nov veter, čeprav spremembe najbrž ne bodo tako velike. Vse, kar bo zahteval selektor, bomo poskušali izpolniti. Želimo si dobrih izidov in uvrstitev na svetovno prvenstvo," je dejal Cesar, ki mu sistem 3-5-2 (oziroma njegove izpeljave), proti kateremu se nagiba Katanec, po lastnih besedah ustreza. Spoznal ga je že v Chievu, ki je trenutno na 12. mestu v Serie A.
Iličić predčasno končal trening
Na ponedeljkovem enoinpolurnem treningu v Stožicah, ki je bil v celoti odprt za novinarje, je "Srečko Nazionale" nakazal, da se bo resnično zatekel k igri s tremi branilci. Poleg Cesarja je v igri "belih" proti "rdečim" (slednjim sta pomagala tudi Katančeva pomočnika Aleš Čeh in Željko Milinović) v obrambi uigraval še Marka Šulerja in povratnika v reprezentanco Branka Ilića (v sredini). Bočna položaja je namenil standardnima Mišu Brečku in Bojanu Jokiću, osrčje vezne vrste Reneju Krhinu in Goranu Cvijanoviću, na krilih sta bila Dejan Lazarević (levo) in Valter Birsa (desno), edini pravi napadalec pa Tim Matavž.
V drugem delu treninga sta Krhina in Cvijanovića zamenjala "rdeča" Armin Bačinović in Jasmin Kurtić, Lazarevića pa Andraž Kirm. Iličić, ki mu v zadnjem času nagajajo manjše poškodbe, je predčasno končal trening, Katanec je v slačilnico prej kot preostale poslal tudi Cesarja, Ilića in Jokića. Drugi so uigravali še napadalne akcije s predložki in za konec izvedli štiri serije prostih strelov.

"Poškodbe? Imamo kakovostne zamenjave"
Reprezentanca Bosne in Hercegovine v Stožice prihaja nekoliko oslabljena, toda nedvomno predstavlja pravi preizkus forme pred marčevskim nadaljevanjem kvalifikacij za SP proti Islandiji. "Bosna ima reprezentanco v vzponu in vrhunske posameznike. To je že pokazala v zadnjih dveh kvalifikacijskih ciklusih. Vemo, kam sodi, toda razmišljati moramo predvsem o nas samih. Tudi mi smo ostali brez treh nogometašev, vemo pa, da Slovenija potrebuje vsakega igralca. Ampak tudi brez tistega, ki ga ni, bomo morali igrati. Imamo kakovostne zamenjave," je o tekmecih povedal "Cesi".

Ilić pred tekmo z BiH
Nogometaši so se zbrali na Brdu