Koprčani so v mesecu in pol na Bonifiki dvignili že dva pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Koprčani so v mesecu in pol na Bonifiki dvignili že dva pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Marcos Tavares
Marcos Tavares je bil najnevarnejši mariborski nogometaš. Foto: www.alesfevzer.com
Vasja Simčič
Vasja Simčič je obranil strela Vršiča in Mertlja. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Krivičić in Luka Zahović
Dvoboj Marka Krivičića in Luke Zahovića. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Koper sezono začela s superpokalno lovoriko
Koprčani osvojili superpokal

zono začeli z lovoriko.

To je druga tovrstna lovorika pokalnih prvakov, ki so prekinili triletno vladavino Maribora. Vijoličasti so s štirimi naslovi najuspešnejši v superpokalu. To je zdaj že tradicionalen začetek nogometne sezone. Do začetka državnega prvenstva sta sicer še dva tedna, vendar pa so nekateri klubi že začeli. Vsi trije slovenski predstavniki so odigrali prve tekme prvega predkroga kvalifikacij Evropske lige. Luka Koper je z 1:0 slavila na gostovanju na Islandiji, kjer je premagala Vikingur. Mariborčani pa evropsko sezono začenjajo čez deset dni, ko bodo v prvi tekmi drugega predkroga kvalifikacij za Ligo prvakov gostili Astano.

V rednem delu sta mreži ostali nedotaknjeni, tako da so odločili streli z bele točke. V drugi seriji je Jasmin Handanović ubranil poskus Mitje Lotriča, takoj zatem pa je Vasja Simčič zaustavil strel Dareta Vršiča. V četrti seriji je Marko Krivičić zadel prečko, Handanović pa je ubranil poskus Gorana Galešića. Mariborčani so zapravili kar štiri enajstmetrovke zapored. Po Vršiču je Agim Ibraimi zadel prečko, Alešu Mertlju je branil Simčič. Aleksander Rajčević pa je streljal v vratnico. V šesti seriji je odločil Matej Palčič.

Kabha debitiral za Maribor
V uvodnih minutah so pobudo prevzeli gostje, ki so bili podjetnejši in si v deseti minuti priigrali lepo priložnost. Z globinsko podajo je novinec v vijoličastem dresu Marwan Kabha našel Tavaresa, ki si je dobro izboril prostor za strel, vendar je še pravočasno posredoval Damir Hadžić in blokiral poskus mariborskega kapetana. Maribor ni več resneje ogrozil domačih vrat, so pa zato postali v drugi polovici prvega polčasa nevarnejši Koprčani. V 34. minuti je Handanovića z razdalje ogrel Domen Črnigoj, takoj zatem pa s podobnega položaja še Josip Ivančić, po kotu pa je Hadžić z glavo meril prek vrat.

Ob koncu neuspešen pritisk Maribora
V drugem polčasu se je igra razživela. Koprčani so po lepih kombinacijah zapravili nekaj priložnosti. Z roba kazenskega prostora je Dalibor Radujko meril prek, Ivica Guberac pa mimo vrat. Zatem sta bila poskusa Tavaresa in Ibraimija z razdalje lahek plen Vasje Simčiča. Makedonski reprezentant je v 64. minuti z desne poslal nevaren predložek pred vrata. Luka Zahović je bil prekratek, s pomočjo Denisa Šmeja, ki je držal mariborskega kapetana, pa tudi Tavares, a je piščalka Dejana Balažiča ostala nema. V naslednjem napadu je Ivančić lepo preigraval, vendar noben soigralec ni spremljal akcije, in tako je hrvaški napadalec, ki ga je na Obalo posodila Rijeka, z desne sprožil kar sam, Handanović pa je uspešno posredoval.

Po vstopu Daliborja Volaša, ki je v napadu zamenjal Zahovića, je bil Maribor bistveno nevarnejši. Slovenski prvaki so nekajkrat nevarno zapretili po predložkih in prekinitvah. Predložki so šli proti Volašu, ki so ga sicer domači branilci tesno pokrivali, po kotih pa sta sama ostala Rajčević in Tavares, z glavo pa sta merila prek vrat. Z razdalje je bil nevaren Ibraimi, vendar se v rednem delu mreži nista zatresli. Nevaren je bil tudi poskus Mitje Vilerja, ki je s prve streljal po podaji Petra Stojanovića, a je posredoval Denis Halilović.

Simčič: Tekma je prišla v neprimernem času

"Tekma je prišla v neprimernem času. V petek popoldne smo prišli iz Islandije, povsem izmučeni. Zmanjkovalo nam je sape, zadnjih pet minut nismo bili pri stvari. Dobro se je izšlo. Imeli smo več sreče in zmagali," je pojasnil vratar Simčič.

"Ni bilo strahu. Rekel sem si, nimam kaj izgubiti, odločim lahko tekmo. Na srečo sem dal gol in veselimo se pokala. Boljšega uvoda v sezono nismo pričakovali. Lahko pa igramo še boljše," je dodal Palčič.

"Noge niso bile težke, bilo je pa vroče. Tekmo je bilo treba odigrati. Hujše bi bilo, če bi igrali ob petih popoldne. Ni bilo energije, predvsem v glavi. Vratarji so se dobro pripravili, to je loterija. Mi smo razočarani, ker igramo za lovorike," je poudaril Mitja Viler.

Superpokal:
LUKA KOPER - MARIBOR 3:2 (0:0) - po enajstmetrovkah
2.200 gledalcev

11-m: Hadžić , Lotrič (Handanović brani), Črnigoj , Krivičić (prečka), Galešić (Handanović brani), Palčič ; Volaš , Tavares , Vršič (Simčič brani), Ibraimi (prečka), Mertelj (Simčič brani), Rajčević (vratnica).

Luka Koper: Simčič, Halilović, Hadžić, Palčič, Radujko ( 85./Pučko), Krivičić , Šme, Črnigoj, Guberac, Galešić , Ivančić ( 67./Lotrič).

Maribor: Handanović, Stojanović , Rajčević, Šuler, Viler, N'Diaye ( 57./Mertelj ), Kabha , Vršič, Ibraimi, Tavares, Zahović ( 69./Volaš).

Sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana)

Luka Koper sezono začela s superpokalno lovoriko
Koprčani osvojili superpokal