Bojan Jokić še čuti težke noge po napornih pripravah s Chievom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bojan Jokić še čuti težke noge po napornih pripravah s Chievom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Samir Handanović in Vid Belec
Samirja Handanovića v torek bržkone znova čaka veliko dela. Na prvi tekmi 4. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov bo z Udinesejem gostoval v Londonu pri Arsenalu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Romelu Lukaku in Aleksander Radosavljević
Najnovejša okrepitev Chelseaja Romelu Lukaku in Aleksander Radosavljević. "Rade" je v četrtek s svojim klubom Den Haagom izpadel iz Evropske lige proti Omonii iz Cipra. Velikega razočaranja zaradi tega ni bilo: "Evropa zahteva daljšo klop, mi pa v tem trenutku tega nimamo. Zdaj se lahko osredotočimo na nizozemsko prvenstvo." Foto: Reuters

V nadaljevanju si lahko preberete, kaj so po prijateljski nogometni tekmi proti Belgiji (0:0) povedali štirje člani začetne enajsterice Slovenije. Poleg omenjenih dveh Kranjčanov sta pred novinarje stopila še Samir Handanović in Valter Birsa.
Samir Handanović: "Pomembno je, da igramo prave tekme. Vedno moraš igrati proti reprezentancam, ki so boljše od tebe in te silijo v napake. Tako lahko napreduješ ter vidiš dobre in slabe stvari. Če hočemo napredovati, moramo biti reprezentanca, ki igra nogomet. Le tako lahko zmagujemo in se uvrščamo na velika tekmovanja. Nikomur ne pomaga, da prideš na tekmo, se boriš in si ne pripraviš nobene priložnosti. Nogomet gre v to smer, da moraš poskušati igrati, da tekmečevi igralci tečejo za tabo, ne pa ti za njimi. Belgija je kakovostna ekipa, tudi imena njihovih igralcev govorijo o tem. Mislim, da smo bili v prvem polčasu nekoliko boljši, v drugem pa nekoliko slabši. Prišlo je do padca koncentracije, sami smo delali napake, a to je v tem pripravljalnem obdobju normalno. Na prijateljski tekmi je koncentracija nižja kot na kvalifikacijskih. Čez tri tedne proti Estoniji bo pomembno samo to, da zmagamo, zlepa ali zgrda. Tudi v Estoniji nismo zelo dobro igrali, a pomembno je, da smo tekmo dobili. Kar se tiče gledalcev, mislim, da se mora v Ljubljani atmosfera malo popraviti. Ljudje morajo priti navijat, ne pa žvižgat. A če so žvižgi, ko igraš slabo, sem prvi, ki sprejme kritiko. Mislim pa, da na taki tekmi nimaš kaj žvižgati. To je bila prijateljska tekma."

Valter Birsa: "V bistvu se še pripravljamo na novo sezono. Nekateri še nismo začeli prvenstva. Nesmiselno je govoriti, da bi bili nezadovoljni. V določenih trenutkih nam je nekaj zmanjkalo, v določenih trenutkih pa smo pokazali, da lahko igramo proti vsaki reprezentanci. Mislim, da bomo proti Estoncem še bolje pripravljeni. Žvižgi? To je kazalnik, da mogoče tukaj nogometa nimajo tako radi, kot ga imajo recimo v Mariboru. Ko smo bili slabše postavljeni na igrišču ali pa smo malo slabše odigrali, so, namesto da bi nam pomagali, zažvižgali. Ampak to je njihova svobodna izbira. Konec koncev plačajo vstopnico in lahko delajo, kar hočejo. Mi igramo zase, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo, na nekaterih stadionih pa je pač lepše igrati kot na drugih. Seveda pa bi bili veseli spodbude na naslednji tekmi, saj nam ta vlije dodatne atome moči. Danes smo 20 minut odigrali malo slabše, tako kot Belgijci v prvem polčasu. Sam sem malo čutil težke noge, tudi zadnja stegenska mišica mi je malo ponagajala, verjetno zaradi priprav. V Genoi je sicer za zdaj super, upam, da bo tako šlo tudi naprej."

Bojan Jokić: "Igralci, ki še nismo začeli prvenstva, smo imeli težke noge. Pri Chievu smo 20 dni večinoma tekli, nismo toliko delali z žogo. Pozna se utrujenost s priprav. Osebno si žvižgov ne jemljem preveč k srcu. Nismo Brazilija, smo Slovenija, kakor koli obračamo. Proti Estoniji bomo vseeno potrebovali 12. igralca. Estonci so nižji kot Belgijci, a hitrejši. Morali jim bomo vsiliti svojo igro in biti zbrani. Kako je v Italiji? Za zdaj v redu, komaj čakam, da se začne prvenstvo. Pri Chievu letos gotovo računam na večjo minutažo."

Aleksander Radosavljević: "Belgijci so fizično zelo močni, višji od nas in zato zelo nevarni v prekinitvah. To je bil dober preizkus pred Estonijo. Lahko smo zadovoljni z izidom. Gotovo nam žvižgi gledalcev niso všeč. Če so pravi navijači, morajo tudi ob slabši igri podpirati svojo ekipo. Lahko je biti navijač, ko se zmaguje in ko se dobro igra. A ta ekipa ne more kar vsakega nadigrati. Mislim, da bo moralo občinstvo malo več dati od sebe. Pričakujem, da se bo na naslednjih tekmah ta odnos malo spremenil. Ne moremo reči, da smo v krizi, ampak znova iščemo tisto staro igro. Gotovo rabimo podporo gledalcev. Mogoče smo v drugem polčasu malo padli, ker niso še vsi igralci v tekmovalnem ritmu. Predvsem smo hitro izgubljali žoge in se nismo mogli pravočasno pravilno postaviti, zato so oni imeli tudi nekaj priložnosti."