Veselje za enega Slovenca in razočaranje za drugega. Josip Iličić je tudi drugi gol v sezoni dosegel z bele točke, pri tem pa je drugič v karieri matiral Samirja Handanovića. Foto: AP
Veselje za enega Slovenca in razočaranje za drugega. Josip Iličić je tudi drugi gol v sezoni dosegel z bele točke, pri tem pa je drugič v karieri matiral Samirja Handanovića. Foto: AP
Josip Iličić (Fiorentina) - Samir Handanović (Inter)
"Sarma" je bil sicer blizu uspeha, a je "Jojo" meril previsoko in premočno. Handanović je tako ostal pri 21 ubranjenih enajstmetrovkah v Serii A, 32-krat pa je bil z 11-m tudi premagan. Foto: EPA
Kevin Kampl (Bayer Leverkusen)
Kevin Kampl je nemškim medijem znova pojasnjeval svojo vlogo na igrišču: "Res sem bil menjava na desnem krilu, a igral sem več na sredini. Tako sem igral že dve leti v Salzburgu. Zagotovo je res, da nisem tipični krilni vezist, ki na tekmo 20- do 30-krat prodre po strani, temveč igralec, ki ustvarja igro z žogo." Foto: AP
Rene Krhin (Granada)
Med preostalimi reprezentanti velja izpostaviti Reneja Krhina, ki sicer z Granado niza poraze, a pri tem je slovenski vezist ena redkih svetlih zadnjeuvrščenega kluba La Lige. Proti Valencii (0:1) je bil Krhin ocenjen s 7,8 oz. najbolje pri poražencih. Foto: EPA
Dejan Lazarević in Kevin Kampl (Slovenija)
Selektor Srečko Katanec bo v četrtek ob 14. uri predstavil reprezentančni seznam za tekmi z Litvo in San Marinom. Na soočenju z Balti v Stožicah 9. oktobra pa Kevin Kampl ne bo smel igrati zaradi kartonov, kar bržkone ponuja priložnost Dejanu Lazareviću. Foto: www.alesfevzer.com

.

Fiorentina je pri Interju doma slavila s kar 4:1 in po dolgih 16 letih znova zavzela sam vrh italijanskega prvenstva. Za do zdaj vodilne nerazzurre se je nedeljski večer začel slabo, in to z napako v prvih petih krogih najbolj zanesljivega vratarja v ligi.

Handanović ni videl uvodne 11-metrovke
"Prevzemam odgovornost za ta poraz, četudi mislim, da ni bilo najstrožje kazni. Padel je, še preden se je dotaknil moje noge,"
je Handanović hkrati prevzel krivdo za polom, a obenem tudi vztrajal, da v 2. minuti ni naredil prekrška nad Nikolo Kalinićem.

Odgovornost za strel z bele točke proti slovitemu specialistu za enajstmetrovke so Toskanci pametno zaupali nogometašu, ki najbolje pozna prvega vratarja Slovenije. Josip Iličić je močno in natančno udaril, Sarma je bil sicer blizu. Čez četrt ure je Jojo spet spravil reprezentančnega kolega v škripce: 27-letni Kranjčan je sprožil s 25 metrov, 31-letni Ljubljančan odbil, a preslabo, žoga bi v vsakem primeru končala v mreži, Kalinić pa je ukradel Iličiću dopietto.

Enkrat odlično, drugič slab dan
Po družbenih omrežjih in medijskih kanalih se je usul plaz kritik na račun vratarja Interja, ki je predtem bil nepremagan 283 minut. "Slabo sem začel tekmo, a zdaj moramo vsi pritisniti gumb Reset in gremo naprej. Nogomet je kot življenje, ima svoje vzpone in padce. Enkrat gre odlično, drugič pa imaš slab dan," se je Handanović zavedal, kako katastrofalen večer je doživel. Gazzetta dello Sport mu je namenila oceno 4, najslabšo na tekmi in v celotnem 6. krogu Serie A.

A Handa, kot je njegov vzdevek v Italiji, kjer v nasprotju s Slovenijo rade volje odgovarja in sodeluje s sedmo silo, je uperil pogled v končni cilj Interja - ponovno osvojitev naslova prvaka. "Poraz ne sme spremeniti ničesar. Dirka za Scudetto je zelo dolga in na tej poti bomo najbrž še kdaj doživeli podobne spodrsljaje," je sklenil Handanović.

Nesebični in požrtvovalni Jojo
Na drugi strani je bil nasprotno Josip Iličić prešerne volje: ob sijajni predstavi, s katero je po mili volji vrtel obrambo Interja, je ovrgel še nekaj zadnjih stereotipov, ki se ga držijo na Apeninskem polotoku. V 76. minuti se je po novem vtekanju v prazen prostor sam znašel pred Handanovićem, strela mu ne bi zameril nihče, a Jojo je nesebično podal v sredino kazenskega prostora, kjer je Kalinić dokončal hat-trick. Gazzetta je Iličiću naklonila oceno 8, Kalniću pa 8,5.

"Čakali smo na to tekmo, ki je izredno pomembna, saj smo želeli videti, kako visoko sodimo in kaj lahko naredimo," je po golu in dejansko dveh podajah povedal Iličić za Sky Sport Italio. "Še vedno je zgodaj in čaka nas še dolga pot. Scudetto? Še čisto prezgodaj je govoriti o tem. Skušali bomo zmagati na čim več tekmah, nato bomo prešteli točke in videli, kje smo," je slovenski napadalni adut zavrnil govorjenje o boju za naslov prvaka po komaj šestih od 38 krogov italijanskega prvenstva.

Ključ za uspeh Fiorentine - pritisk
"Dobili smo predvsem zaradi pritiska na nasprotnika, ki zato ne more igrati, za nas pa postane vse lažje. Zgodaj smo tudi dosegli gol, kar je bilo ključno, saj se je s tem odprl prostor za naše napade. Pod Paulom Souso veliko več igramo s "presingom", zaradi česar tekmeci težko pridejo za naše položaje,"
je recept za uspešnost Fiorentine pod letos novim trenerjem Portugalcem Souso razkril Iličić. Sam Kranjčan je zadnje mesece kot prerojen - na zadnjih 10 ligaških tekmah je dosegel kar 8 golov in prispeval 3 podaje.

Kampl uresničuje otroške sanje
Po prestopu k matičnemu Bayer Leverkusnu in vrnitvi pod okrilje trenerja Rogerja Schmidta formo hitro dviga tudi drugi veliki napadalni adut Slovenije na prihajajočih ključnih tekmah za uvrstitev na Euro 2016. Kevin Kampl je na gostovanju pri Werderju vstopil kot rezervist, po šestih minutah igre pa je dočakal prvenec v Bundesligi, in to z mojstrsko zavitim strelom z razdalje.

"Ko je Christoph Kramer proti Mainzu zatresel vratnico, je trener poudaril, da se včasih izplača bolj ustreliti z manj moči in več občutka. To sem imel v glavi in nato tudi natančno izvedel, tako kot ste videli," je pot do prvenca na 18. tekmi med nemško elito pojasnil Kampl in pri tem šaljivo poudaril: "Trener ima vedno prav." Psihološko breme prvega gola je odpravljeno, zdaj pa čaka Kampla v torek še gostovanje pri Barceloni. "Vsak fantič sanja, da igra z Realom ali Barcelono. To so zame sanje, prava norost," se naslednjega izziva veseli nemški Slovenec.

Evrogol Lazarevića prekosil Kamplov strel
A najlepši gol preteklega tedna izmed najboljših slovenskih ladij pripada Dejanu Lazareviću. Odhod na posodo v Turčijo k Antalyasporju je zadetek v polno, za redni igralni čas pa se zna hitronogi Ljubljančan tudi oddolžiti. Proti Sivassporju je s pravcatim evrogolom izenačil in hkrati poskrbel za končnih 1:1. Po sprejemu je umiril žogo, izigral branilca in iz 20 metrov poslal zavit diagonalni strel naravnost v zgornji desni kot. Neubranljivo in vredno večkratnega ogleda ter napoved, da se Slovenija dobre volje priprav na oktobrska obračuna z Litvo in San Marinom.

Vrhunci tekmi Inter - Fiorentina 1:4

Prvenec Kevina Kampla v Bundesligi

Mojstrovina Lazarevića v dresu Antalyasporja


Samardžić dvakrat, Bezjak enkrat v polno v hrvaškem pokalu


Rijeka je v hrvaškem pokalu gostovala pri petoligašu Bednji Beletinac in z 10:0 prišla do najvišje zmage na gostovanjih v svoji zgodovini. Slovenski branilec Miral Samardžić je prispeval dva gola, rezervist Roman Bezjak pa enega. A Matjaž Kek bi zagotovo raje videl, da bi Rečani vsaj enkrat zadeli tudi v prvenstvu pri Slavenu Belupu (0:0). Bezjak je stresel vratnico, Rijeka pa je že sedmič remizirala v 1. HNL ter kljub dejstvu, da še ne pozna poraza zdrsnila na 3. mesto lestvice hrvaškega prvenstva.

Korun še utrdil prvo mesto Piasta Gliwic na Poljskem

Klub Piast Gliwice še naprej navdušuje v poljskem nogometnem prvenstvu. V petek je v 10. krogu gostoval v Vroclavu pri Slasku in zmagal z 1:2. Odločilni zadetek je v 63. minuti dosegel Uroš Korun. Nekdanji član Celja, Rudarja in Domžal je igral vso tekmo. Drugi Slovenec pri Piastu, Saša Aleksander Živec, je bil zamenjan v 90. minuti. Nogometaši iz Glivic na lestvici vodijo s 24 točkami, drugouvrščeni Pogon Szczecin jih ima 18.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Švico in Estonijo (23 + 1)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x, y)Opombe
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Verona 1:0;
Inter - Fiorentina 1:4
vso tekmo (6,7)
vso tekmo (4,8)
1 obramba = 4. nepremagan; 4 obrambe, zakrivil 11-m, v 3' = 2. karton
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Getafe 2:0;
Villarreal - Atletico 1:0

vso tekmo (7,1);
vso tekmo (6,2)

2 obrambi = 4. nepremagan; 1 obramba
Nejc VidmarDomžaleMaribor - Domžale 1:1;
Domžale - Olimpija 1:1
vso tekmo;
vso tekmo
6 obramb = igralec tekme; 2 obrambi
BRANILCI (7)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Torino 1:0;
Sassuolo - Chievo 1:1
vso tekmo (7,5);
31' (1:1) (6,6)

strel, 3 skoki, posredovanje; 3 skoki

Branko IlićAstana (KAZ)Astana - Aktobe 1:1 (P);
Irtiš - Astana 2:1
/;
/;

na klopi;
na klopi
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)

Malaga - Villar. 0:1;
Villarreal - Atletico 1:0

vso tekmo (6,7)
/
3 posredovanja, skok;
na klopi
Luka KrajncCagliari (ITA II)Entella - Cagliari 1:3;
Cagliari - Latina 3:2
vso tekmo;
/
odigral 1. tekmo sezone v Serie B; na klopi
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Bednja - Rijeka 0:10 (P);
Slaven - Rijeka 0:0

vso tekmo;
vso tekmo
v 30' za 0:3, v 34' za 0:4; /
Nejc SkubicDomžaleMaribor - Domžale 1:1;
Domžale - Olimpija 1:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)PAS - Atromitos 1:0;
Olimpiakos - PAS 5:1
vso tekmo;
vso tekmo
/; / - obakrat igral na desnem boku
VEZISTI (9+1)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Torino 1:0;
Sassuolo - Chievo 1:1

80' (1:0) (6,3);
65' (1:1) (6,1)

2 strela, izgubljena žoga; posredovanje
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Bayer - Mainz 1:0;
Werder - Bayer 0:3

vso tekmo (7,0)
59' (0:2) (7,4)

strel. 3 skoki; v 65' za 0:3 = prvi gol v Bundesligi!

* Nik KapunOlimpijaOlimpija - Zavrč 0:2;
Domžale - Olimpija 1:1
45' (0:2)
vso tekmo
/;
v 78' = 3. karton
Andraž KirmOmonia (CIP)Ajia Napa - Omonia 1:272' (1:2)drugič zapored v začetni postavi
Rene KrhinGranada (ŠPA)Granada - Sociedad 0:3;
Valencia - Granada 1:0
vso tekmo (7,0);
vso tekmo (7,8)
v 38' = 2. karton, 4 skoki, 3 posredovanja; strel, 6 posredovanj, 2 skoka
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Empoli - Atalanta 0:1;
Atalanta - Sampdoria 2:1
vso tekmo (6,9);
75' (1:0) (7,0)
2 strela, 3 posredovanja; 5 strelov, 3 posredovanja
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Antalyaspor - Corum 1:0 (P);
Antalya. - Sivasspor 1:1
/;
80' (1:1) (7,6)
izven postave; v 15' za 1:1 = 2. gol, v 65' = 3. karton, igralec tekme
Nejc PečnikJEF United (JAP II)

Ardidža - JEF 2:1

vso tekmo

/

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Kayserispor - Istanbul 0:1

/

na klopi
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)

Himki - Mordovia 1:0 (P);
Perm - Mordovia 2:1

56' (1:0);
vso tekmo (6,4)
izpad iz pokala; 3 posredovanja, skok
NAPADALCI (4)
Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Bologna 2:0;
Inter - Fiorentina 1:4
79' (1:0) (6,6)
vso tekmo (8,5)
strel, preigravanje; v 4' z 11-m za 0:1 = 2. gol, podaji v 18' za 0:2 in v 76' za 1:4
Robert BerićSt. Etienne (FRA)Troyes - St. Etienne 0:1;
St. Etienne - Nice 1:4
75' (0:1) (6,1);
vso tekmo (5,7)

strel;
3 streli, 2 izgubljeni žogi

Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Kašima - Urava 1:2

46' (0:1)/
Milivoje NovakovićNagoja Grampus (JAP)Nagoja - Kobe 2:0/poškodovan
"Ladje na obzorju"

Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Sassuolo 0:1;
Torino - Palermo 2:1
/;
/
na klopi;
na klopi
Roman BezjakRijeka (HRV)

Bednja - Rijeka 0:10 (P);
Slaven - Rijeka 0:0

57' (0:6);
vso tekmo
v 80' za 0:9;
zatresel vratnico
Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)

Kaiserslautern - Nürnberg 0:3;
Nürnberg - Arminia 2:2

vso tekmo;
vso tekmo
/; podaja v 89' za 2:2 = 2. podaja
Gregor BalažicPartizan (SRB)Partizan - Rad 1:1;
Voždovac - Partizan 1:2
/;
vso tekmo
kartoniran;

Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Antalyaspor - Corum 1:0 (P);
Antalya. - Sivasspor 1:1
/;
vso tekmo (6,7)
izven postave; 4 obrambe, 1 pobrana žoga
Dominic MarohKöln (NEM) Hertha - Köln 2:0;
Köln - Ingolstadt 1:1
/;
/
na klopi;
na klopi
Tim MatavžAugsburg (NEM)Borussia M. - Augsburg 4:2;
Augsburg - Hoffenheim 1:3
vso tekmo (6,6)
71' (1:2) (6,1)
3 streli, 4 skoki, posredovanje; 1 strel, posredovanje
Aleš MerteljMariborMaribor - Domžale 1:1;
Krško - Maribor 1:3
vso tekmo;
vso tekmo
igral kot osrednji branilec, v 49' podal za 1:0 = 1. podaja
Martin MilecStandard (BEL)Coxyde - Standard 2:3 (P);
Gent - Standard 4:1
/;
/
poškodba gležnja
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Duisburg - Eintracht 0:5;
PON: Eintracht - Greuther Fürth

/;
?

kazen dveh tekem neigranja; tekma v ponedeljek
Denis PetrićTroyes (FRA)Troyes - St. Etienne 0:1;
Rennes - Troyes 1:1
vso tekmo (7,5);
vso tekmo (6,8)
1. ocena Troyesa, 5 obramb, 4 pobrane žoge; 4 obrambe, 2 pobrani žogi
Petar StojanovićMaribor

Maribor - Domžale 1:1;
Krško - Maribor 1:3

vso tekmo;
vso tekmo
/;
v 5' = 4. karton
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Palermo - Sassuolo 0:1;
Torino - Palermo 2:1

vso tekmo (6,9);
vso tekmo (6,4)

strel, 2 posredovanji; v 66' = 1. karton, vratnica v 92', 2 strela
Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)Vestsjaelland - FCK 0:2 (P);
Brondby - FCK 1:0
/;
60' (0:0)
izven postave:
poraz na derbiju
Saša A. ŽivecPiast Gliwice (POL)Šlask - Piast 1:2

91' (1:2)

/
Uroš KorunPiast Gliwice (POL)

Šlask - Piast 1:2

vso tekmo
v 63' = prvenec v Ekstraklasi

* - vpoklican samo na trening s člansko reprezentanco

V tabelo za igralnim časom so dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.