Pele je po koncu kariere zaplaval tudi v politične vode. Foto: EPA
Pele je po koncu kariere zaplaval tudi v politične vode. Foto: EPA

Prispevek o hat-tricku smo začeli z etimološko razlago pojma, nadaljevali s pregledom hat-trickov v hokeju na ledu, zdaj pa je čas, da se posvetimo še hat-tricku v kralju športov - nogometu. Na samem začetku moramo omeniti legendarnega Peleja. Brazilec je v svoji bogati karieri na 1.363 tekmah dosegel 1.281 zadetkov. Resda je odigral ogromno število prijateljskih turnirjev, a 128 hat-trickov se še danes zdi nekaj neponovljivega. Natančneje: 1-krat je dosegel 8 zadetkov, 5-krat po 5, 30-krat po 4 ter 92-krat po 3 zadetke.

Slovenija - 150 tekem in 5 hat-trickov
Najmanjša omejitev za nogometni hat-trick je, da igralec na tekmi doseže tri zadetke, v ta seštevek se ne štejejo morebitni goli, ki jih isti nogometaš doseže pri streljanju enajstmetrovk (zadetki z bele točke med samo tekmo štejejo). Primer si oglejmo v slovenski nogometni reprezentanci. Ta je odigrala 150 uradnih tekem, na katerih so slovenski napadalci dosegli pet hat-trickov. Zanimivo je, da med temi ni s 35 zadetki najuspešnejšega strelca v slovenskem dresu - Zlatka Zahoviča. Hat-trick pa so dosegli Sašo Udovič, ki je 7. 2. 1996 na prijateljski tekmi v Valleti pri zmagi nad Islandijo s 7:1 dosegel pet zadetkov; Primož Gliha - 2. 4. 1997 je v Splitu na kvalifikacijski tekmi za SP proti Hrvaški (3:3) dosegel vse slovenske zadetke; Milan Osterc - 8. 2. 1999 je v Muscatu na prijateljski tekmi proti Omanu (7:0) v nasprotno mrežo spravil štiri žoge; Milenko Ačimovič - 4. 9. 2004 je v Celju na kvalifikacijski tekmi za SP dosegel vse zadetke proti Moldaviji (3:0) ter Milivoje Novakovič, ki je 31. 5. 2006 prav tako v Celju zablestel na prijateljski tekmi proti Trinidadu in Tobagu (3:1). V videu lahko obudite spomin na zadnji dosežek.

Popolni hat-trick Robbieja Fowlerja
Jasne definicije za preostala poimenovanja različnih hat-trickov sicer ni, a najpogosteje najdemo še dva uveljavljena izraza. O popolnem hat-tricku govorimo takrat, ko igralec v enem samem polčasu doseže tri zaporedne zadetke (kar pomeni, da med prvih in tretjim zadetkom noben drug nogometaš ne sme žoge spraviti v mrežo). Eden najznamenitejših popolnih hat-trickov je bilo delo Robbieja Fowlerja, komaj 19-letni napadalec Liverpoola je 28. 8. 1994 v prvem polčasu proti Arsenalu vse tri zadetke dosegel v razmiku 4 minut in 33 sekund, kar je še danes rekord Premier League.

Leva noga + desna noga + glava = klasični hat-trick
Zlati ali klasični hat-trick zahteva, da nogometaš žogo v mrežo spravi na tri različne načine - z desno in levo nogo ter z glavo. Tudi tokrat si oglejmo primer iz dvoboja Liverpool - Arsenal. Klasičnega hat-tricka se je 31. marca 2007 veselil Peter Crouch, ki je že na prvi tekmi po operaciji nosu spravil tri žoge v nasprotno mrežo, kar je bil sploh njegov prvi hat-trick v karieri. Zanimivo je, da nekateri zapisi sicer ponujajo ravno nasprotujoči so definiciji za popolni in klasični hat-trick.

Ronaldo izsilil in izkoristil tri enajstmetrovke
Poglejmo si še nekaj prav posebnih hat-trickov. Brazilski virtuoz Ronaldo je 2. 6. 2004 v kvalifikacijah za SP 2006 proti večnemu nasprotniku Argentini vse tri zadetke dosegel z enajstmetrovke, pri čemer je sam tudi izsilil vse najstrožje kazni. Brazilci so tekmo dobili s 3:1.

Palermo zastreljal vse tri strele z bele točke
Na nasprotni strani junakov najdemo Argentinca Martina Palerma, ki je na Copi Americi 1999 na tekmi proti Kolumbiji zastreljal vse tri enajstmetrovke! Na tekmi je bilo dosojenih kar pet najstrožjih kazni, Kolumbijci so izkoristili eno izmed dveh in na koncu slavili s 3:0.

Nepozaben trojček Siniše Mihajlovića
Če omenjamo hat-trick, sestavljen iz enajstmetrovk, je treba omeniti še drugi - težji trojček, sestavljen iz prekinitev. Govor je seveda o hat-tricku prostih strelov. To je leta 1998 uspelo Siniši Mihajloviću, ki je pri zmagi Lazia nad Sampdorio s 5:2 trikrat zadel s prostega strela. Zanimivo - Mihajlović je ravno v času pred sezono 1998/1999 prestopil iz Sampdorie v Lazio.

Rivaldov spomenik izven kazenskega prostora
V večini primerov je nogometašem z večanjem razdalje od gola težje doseči zadetek, zato je svojevrsten tudi hat-trick, pri katerem so vsi trije zadetki doseženi zunaj kazenskega prostora. Eden najopaznejših je bil zagotovo hat-trick Wayna Rooneyja, ki je 28. 9. 2004 zmagoslavno debitiral v dresu Manchester Uniteda. A najbrž brez primere je hat-trick Rivalda, ki je v zadnjem krogu španskega prvenstva v sezoni 2000/2001 s tremi zadetki pripomogel k zmagi Barcelone nad Valencio s 3:2. Tekma je bila izjemnega pomena, saj sta ekipi medsebojno obračunali za 4. mesto, ki je še vodilo v Ligo prvakov. Barcelonin izračun je bil preprost, saj je na evropsko vstopnico lahko upala le z zmago. Brazilski as se je izkazal, saj je v 1. polčasu najprej zadel s prostega strela, nato pa v mrežo spravil še projektil z 20 metrov. Piko na i izjemni predstavi je postavil tik ob koncu tekme, ko je pri izidu 2:2 le nekaj centimetrov zunaj kazenskega prostora z izjemnimi škarjicami Barci odprl pot v Evropo. Hat-tricki so redki že sami po sebi, še redkeje pa nanje naletimo na najpomembnejših tekmah. Ta je Rivaldu nedvomno uspel.

Hat-trick, ki je obkrožil svet
Ko omenjamo najpomembnejše tekme, med te nedvomno sodijo svetovna prvenstva. Na 18 svetovnih prvenstvih so gledalci videli 48 hat-trickov, prav zadnji - SP 2006 v Nemčiji - pa je bil edini, ki ni postregel niti z enim samim. Sandor Kocsis (1954), Just Fontaine (1958) in Gerd Müller (1970) se ponašajo s tem, da so na istem SP-ju hat-trick dosegli na dveh tekmah, Gabriel Batistuta pa s tem, da je edini nogometaš, ki se je hat-tricka veselil na dveh različnih prvenstvih (1994 in 1998). Geoff Hurst je edini, ki je tri zadetke dosegel v finalih SP-jev. To je bilo leta 1966, ko je Anglija po podaljšku s 4:2 ugnala Zahodno Nemčijo. Slednji je bil sporen, saj se je pri zadetku za 3:2 žoga od vratnice odbila v polje, sodnik pa je pokazal na sredino.

Zmotili so se pri štetju zadetkov
Za konec omenimo še nekaj rekordnih posameznih dosežkov. Na mednarodnem prizorišču rekordna bera znaša 13 zadetkov, kar je uspelo Archieju Thompsonu, ko so Avstralci 11. 4. 2001 v kvalifikacijah za SP z 31:0 pomendrali Ameriško Samoo. Zanimivost: nekateri so najprej mislili, da je pravi izid 32:0, ker je tako pisalo na semaforju ob igrišču (kar je vidno tudi v posnetku), a po uradni reviziji so ugotovili, da je šlo zgolj za napako pri štetju zadetkov. Le kdo bi jim zameril?

Na eni tekmi največ 16 zadetkov
Na uradno priznanih tekmah je rekorden dosežek enega igralca 16 zadetkov! To je 7. 5. 2007 uspelo Panagiotisu Pontikosu, ki je v 3. ciprski ligi eksplodiral v dresu Olympusa Xylofagouja. Ta je s 24:3 razbil SEK Ayions. Nekaj podobnega je decembra 1942 uspelo le še Stephanu Stanisu, ko se je Racing Club znesel nad Aubryjem.

149 avtogolov
Za piko na i pa le še bizaren rekord, ki bo najbrž le stežka presežen. V zadnjem krogu državnega prvenstva v Madagaskarju je Adema 31. 10. 2002 premagala Antananarivo z neverjetnih 149:0, pri čemer nogometaši Ademe niso dosegli niti enega samega zadetka! Pred zadnjim krogom takratnega prvenstva si je Adema že zagotovila naslov državnega prvaka. Nogometaši Antananariva, ki so bili prvaki leto poprej, naj bi bili oškodovani zaradi sodniških odločitev v prejšnjih krogih, zato so se odločili, da bodo na zadnji tekmi s protesta zabijali avtogole! Pri tem so bili očitno sila uspešni ...

Slavko Jerič
slavko.jeric@rtvslo.si