"Jojo" znova čara in zadeva, govorice se širijo, cena pa končno raste ... na Apeninskem polotoku so prepričani, da se bo Iličić poleti poslovil od Palerma, četudi ta obstane v Serii A. Foto: EPA

Najlepša hvala za vse čestitke, toda zdaj je najpomembnejši moštveni uspeh. Tako kot je proti Romi celotno moštvo odigralo odlično tekmo, tako je bila danes to velika zmaga za vse moštvo. Doseganje golov je pomembno za vse napadalne igralce, a bolj kot lepota gola mi je gol dragocen, ker je pomemben za uvrstitev na lestvici.

Iličić v izjavi za klubsko spletno stran.
Josip Iličić na tekmi s Sampdorio
Po sedmem golu sezone ima Iličić še sedem krogov časa, da popravi svoj strelski izkupiček iz prve italijanske sezone, ko je za Palermo dosegel osem golov. Še en gol več je "Jojo" dosegel v svoji krstni prvoligaški sezoni pri Interblocku (2008/09). Foto: EPA
Sokratis, Alexandros Tziolis in Zlatan Ljubijankić
Zlatan Ljubijankić je dosegel svoj peti gol na Japonskem. Lani je v pol sezone za Omijo zadel štirikrat, zdaj pa je dosegel prvi gol v sezoni 2013. Foto: Reuters

V 50. minuti tekme Sampdoria - Palermo se je "Jojo" obrnil tik pred sredinsko črto, čemur je sledil 9-sekundni slalom mimo peterice nasprotnikov, kateremu je piko na i postavil z diagonalnim strelom mimo vratarja Sergia Romera. Osupljiva samostojna akcija slovenskega "fantazista" je prinesla zmagoviti gol Palermu, ki se krčevito bori za obstanek v Serii A.

"Lahko obstanemo v Serii A"
Gol, ki je Italijane takoj spomnil na najlepši gol svetovnih prvenstev - Diego Maradona leta 1986 v četrtfinalu proti Angliji -, je prinesel eksplozijo hvalnic na račun enigmatičnega Slovenca, ki je v korist Palerma odločil drugo tekmo zapored, ki predtem ni zmagal vse od novembra lani.

"Že proti Romi smo pokazali, da lahko obstanemo v Serii A," se je po tekmi 25-letni Kranjčan najprej spomnil predstave prejšnjega kroga, ko je z golom in podajo poskrbel za domače slavje nad ambiciozno Romo z 2:0. "Gol? Vsi so pomembni. Gremo od tekme do tekme," slovenski reprezentant najprej ni želel govoriti o vrhuncu 31. kroga italijanskega nogometnega prvenstva, a se je nato le omehčal: "Z levico sem dosegel številne lepe gole, toda ta je najboljši z desno nogo." Iličić je sicer izraziti nogometni "levičar", ki praviloma igra in strelja z levo nogo.

Predsednikove besede le dodaten motiv
"Upanje na obstanek? Vse je odvisno od nas, samo da bi obstali v Serii A,"
Iličić ne skriva svojega velikega motiva in cilja. Med tednom je kontroverzni predsednik in lastnik kluba Maurizio Zamparini odkrito spregovoril, da obstaja kar 70 odstotkov možnosti, da Palermo izpade v Serio B in da bo potem klub zapustil tudi "Jojo", ob tem pa ga prvič javno pokritiziral, da mu manjka osebnosti za popoln uspeh.

Že v odzivu na Zamparinijeve besede" pa je Iličićev menedžer Amir Ružnič še pred tekmo v Genovi razkril, da mu slovenski tabor v Palermu nič ne zameri: "Poznamo se zelo dolgo in predvsem dobro. Lahko vam zagotovim, da želi tako le dodatno motivirati Josipa. Fant dela zelo veliko in se zelo trudi, da bi rešil sezono, pri čemer ga vse te govorice o prihodnosti niti najmanj ne motijo."

Na zahodu gol a la Maradona ...
Slalomski izlet v 50. minuti ni bil osamljen, Iličiću sta uspela še dva podobna prodora, ki pa nista bila zaključena z golom. Vseeno ni bilo dvoma, kdo je prvo ime tekme, po kateri se je Palermo na rešilnem 16. mestu po točkah že izenačil s Sieno, od katere je slabši le zaradi razlike v golih (-11:-16).

Slovita Gazzeta dello Sport ga je označila za "trojčka": malo napadalec, malo fantazist, malo "Messi". La Republicca je bila očarana: "Avtor gola, ki je spomnil na Maradonov gol na SP-ju 1986." Primerjavi z "desetico" se ni izognila niti španska Marca: "Maradonski gol Iličića".

... na Balkanu a la Križaj
"Če bi takšen gol dosegla Messi ali Ronaldo, bi se o njem pisalo in govorilo še tedne,"
je bil eden izmed zapisov, ki se ponavlja v spletnem svetu, kjer pa po drugi strani tudi ne manjka sladko-grenkega pritoževanja Palermovih navijačev: "Če bi tako igral že vso sezono, ne bi bili v tem dreku ..."

"Golaza" niso spregledali niti nekdanji slovenski sodržavljani, ki pa so se ob slalomiranju Iličića bolj kot na Maradono spomnili na Bojana Križaja. Da, Slovenci smo še vedno "skijaši".

"Zlajo" z glavo odločil tekmo
Od drugih izbrancev Srečka Katanca na tujem je v preteklem tednu najbolj zablestel Zlatan Ljubijankić, ki se je po poškodbi vrnil v postavo Omije Ardidže. Na gostovanju pri FC Tokiu, ki ga je Milivoje Novaković izpustil, je slovenski napadalec z glavo dosegel edini gol na tekmi in s tem poskrbel, da so se "veverice" povzpele na 3. mesto J-1 lige, moštvo Zdenka Verdenika pa na japonskem prvenstvu že 16 tekem ne pozna poraza in bo v naslednjem krogu lovilo izenačenja ligaškega rekorda.

Mučna tedna za Oblaka in "Sarmo"
Prejšnji teden že drugič zapored ni bil pisan po okusu dveh reprezentančnih vratarjev. Po "šestici" njegove Benfice je bil Jan Oblak med tednom izključen v polfinalu ligaškega pokala proti Portu (4:0), zaradi česar je moral tudi izpustiti nedeljsko tekmo Rio Aveja. Prvi vratar Slovenije Samir Handanović je bil po izgubljenem derbiju nato v nedeljo pozno zvečer še žrtev nove Interjeve sramote - na San Siru je Atalanta na čelu z Germanom Denisem "Sarmi" zabila kar štiri gole v 2. polčasu in zmagala s 3:4 (glej galerijo spodaj). Toliko golov v enem polčasu Handanović ni prejel že vse od zadnjega kroga sezone 2007/08 in gostovanja Udineseja pri Milanu (4:1).

Iličićev slalom proti Sampdorii

Ljubijankić zadel za zmago "veveric"

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (24+2)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Jasmin HandanovićMariborAluminij - Maribor 1:2
vso tekmo
/
Samir HandanovićInter (ITA)Inter - Atalanta 3:4vso tekmoprvič v Serii A prejel 4 gole v 1. polčasu
Jan OblakRio Ave (POR)Porto - Rio Ave 4:0 (P);
Rio Ave - Setubal 2:1
54' (0:0) ;
/
v 54';
kaznovan
BRANILCI (8)
Mišo BrečkoKöln (NEM II)Kaiserslautern - Köln 3:0
vso tekmo/
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Udinese - Chievo 3:1

vso tekmo

v 79' - 7. karton
Branko IlićAnorthosis (CIP)Anorthosis - AEK Larnaca 0:3
vso tekmoizven postave
Bojan JokićChievo (ITA)Udinese - Chievo 3:1vso tekmo

v 31' - 4. karton

Dominic MarohKöln (NEM II)Kaiserslautern - Köln 3:0vso tekmo v 12' - 6. karton
Aleksander RajčevićMariborAluminij - Maribor 1:2/poškodba kolena
Andraž StrunaCracovia (POL II)Cracovia - Dolcan Zabki 0:2
vso tekmo/
Marko ŠulerLegia Varšava (POL)Legia - Zaglebie Lubin 2:0

/

izven postave
VEZISTI (7+2)
Armin BačinovićHellas Verona (ITA II)Verona - Ternana 2:1/na klopi

Goran Cvijanović

MariborAluminij - Maribor 1:2vso tekmo
v 92' za 1:2 - 9. gol
* Josip IličićPalermo (ITA)Sampdoria - Palermo 1:3
89' (0:0) v 50' za 1:2 - 7. gol
Kevin Kampl *Salzburg (AVT)

Salzburg - Sturm 3:0

82' (3:0) v 39' - 6. karton; podaja za 3:0 - 3. podaja
* Andraž KirmGroningen (NIZ)Groningen - Heerenveen 3:1
vso tekmopodaja za avtogol 1:0
Rene KrhinBologna (ITA)Bologna - Torino 2:282' (1:1) /
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Sampdoria - Palermo 1:3vso tekmo/
Aleš MerteljMariborAluminij - Maribor 1:2vso tekmo/
Aleksandar RadosavljevićVVV Venlo (NIZ)Feyenoord - VVV 1:0
82' (1:1) /
NAPADALCI (6)
Valter BirsaTorino (ITA)Bologna - Torino 2:2
/

poškodovan

Zlatko DedićBochum (NEM II)Bochum - Erzgebirge Aue 0:3
46' (0:3)/
Dejan LazarevićModena (ITA II)Modena - Pro Vercelli 1:076' (1:0) /
Zlatan LjubijankićOmija Ardidža (JAP)Tokio - Omija 0:1vso tekmo v 78' za 0:1 - 1. gol sezone
Tim MatavžPSV (NIZ)Willem II - PSV 1:3
87' (1:3) /
Milivoje NovakovićOmija Ardidža (JAP)Tokio - Omija 0:1/izven postave

* - Iličić in Kirm nista bila vpoklicana zaradi kartonov, Kampl se je poškodoval pred zborom

Najlepša hvala za vse čestitke, toda zdaj je najpomembnejši moštveni uspeh. Tako kot je proti Romi celotno moštvo odigralo odlično tekmo, tako je bila danes to velika zmaga za vse moštvo. Doseganje golov je pomembno za vse napadalne igralce, a bolj kot lepota gola mi je gol dragocen, ker je pomemben za uvrstitev na lestvici.

Iličić v izjavi za klubsko spletno stran.