Povratnik v izbrano vrsto Josip Iličić je na tekmi proti Azerbajdžanu igral do 66. minute. Foto: www.alesfevzer.com
Povratnik v izbrano vrsto Josip Iličić je na tekmi proti Azerbajdžanu igral do 66. minute. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski nogometaši bodo v nedeljo v Stožicah (z začetkom ob 20.45) poskušali narediti nov korak proti prvemu mestu v Ligi C Lige narodov, ki bi jim lahko na stežaj odprlo stransko pot za preboj na svetovno prvenstvo 2022 v Katarju.

Sorodna novica Kosovo in Grčija odpirata Sloveniji stransko pot za preboj na SP 2022

"Nikoli nisem preračunaval in tudi zdaj ne bom. Vsaka tekma, ali zmagamo ali ne, pa nam kaže ogromno možnosti in potenciala, ki jih ima ta ekipa," poudarja selektor, medtem ko branilec Miha Blažič priznava, da računanje vsaj delno je prisotno v glavah igralcev. "Gotovo je to v naših mislih, ampak vodilo je, da gremo iz tekme v tekmo in ne prehitevamo. Biti prvi v skupini, kar je naš cilj, ni majhna stvar."

Kakor koli, Kek želi tudi iz takšnih tekem, kot se je zgodila v sredo, črpati tisto, kar je bilo pozitivno: "Že velikokrat sem povedal, da bodo prišle tudi takšne tekme. Treba je biti dovolj objektiven in samokritičen, da veš, kaj ni bilo dobro. Vedno je dobro, če se zavedaš svojih napak in jih poskušaš popraviti ter delati na tem na treningu. In na drugi strani zadržati tisto, kar je bilo dobro. Vemo, pri čem smo, da imamo kakovost, kar smo že dokazali. Če nismo 100-odstotno pri stvari, nismo dovolj agresivni in taktično zreli ter v dobri komunikaciji, pa lahko imamo težave tudi proti slabšim tekmecem, kot je Kosovo."

Kek bo proti Kosovu lahko računal tudi na Vučkića

Vučkić pripravljen, težave ima Verbič

V Prištini je bilo prejšnji mesec 1:0 za Slovenijo, edini zadetek je dosegel Haris Vučkić. Nogometaš Zaragoze je imel ta teden nekaj težav s poškodbo in ga proti Azerbajdžanu ni bilo v ekipi, v petek pa je znova normalno treniral in Kek bo lahko tokrat nanj znova računal.

Jon Gorenc Stanković je zaradi zdravstvenih težav že zapustil reprezentančni zbor, nekaj težav ima tudi Benjamin Verbič. Jaka Bijol, ki proti Kosovu zaradi kartonov nima pravice nastopa, je ob koncu tekme v sredo prejel udarec v glavo. "Ni bil niti malo nedolžen, zato Jaka ne trenira. Opazovali ga bomo še nekaj dni," je pojasnil Kek.

Oblak: V Ligi narodov nas odlikuje povezanost

"Kosovce gotovo peče poraz v Prištini"

V Ligi narodov Sloveniji za zdaj dobro kaže. Zadetka letos še ni prejela. Bo tako ostalo tudi po nedeljskem večeru? "Težka tekma bo, prava borba bo. Kosovce gotovo peče tisti poraz v Prištini. Proti Azerbajdžanu je bilo preveč napak in premalo odločnosti, tega Kosovo gotovo ne bo dovoljevalo, česar se vsi dobro zavedamo. Slovenija mora biti odločna in željna. Poskušali bomo predvsem z agresivnostjo in taktično zrelostjo priti do novih točk. To bo tekma, ki bo zahtevala perfektno Slovenijo. Naš cilj je seveda zmaga, je pa jasno, da k nam prihaja ekipa, ki jo sestavljajo kakovostni zvezdniki iz velikih evropskih klubov. Kakovostni so v napadalnem delu, imajo igralce z bogatimi karierami," opozarja selektor.

Kek: Nočem kratke zgodbe

Po lanskem razočaranju v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo bi zdaj Slovenija jesen 2020 lahko ohranila v precej lepšem spominu: "Rezultat je seveda tisti, ki te lahko strahovito požene naprej. Ampak brez nekega temelja in kakovostne izgradnje, brez dobrega kadra, kakovostnega sodelovanja in obnašanja na igrišču in zunaj njega, bi lahko to bila kratka zgodba. Nočem kratke zgodbe. Hočem Slovenijo, ki ima svojo pot, ki ima svoje izzive, Slovenijo, ki bo imela boljše in slabše dneve, nikakor pa se nočem skrivati za kakšnim slabšim rezultatom pod pričakovanji, kar je bil neodločen izid proti Azerbajdžanu."

"Zgodba Makedonije je dobra za nogomet"

Mariborčana so navdušile četrtkove dodatne kvalifikacije za Euro 2020, v katerih so si zadnje vozovnice za prvenstvo stare celine priigrale Severna Makedonija, Škotska, Madžarska in Slovaška. "Fantom sem včeraj na treningu povedal, da se imamo po kom zgledovati. To niso Španija, Italija, Nemčija, Francija ali Anglija, ampak denimo Makedonija. Njihova zgodba je dobra za nogomet."

V sredo bo Slovenija Ligo narodov sklenila z gostovanjem pri Grčiji v Atenah.

Spodaj si lahko ogledate posnetek celotne novinarske konference.


LIGA NARODOV, liga C, skupina 3

Nedelja ob 20.45:
SLOVENIJA – KOSOVO

Verjetni postavi:

Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Blažič, Skubic, Kurtić, Kouter, Bohar, Lovrić, Iličić, Šporar.

Kosovo: Murić, Aliti, Rrahmani, Drešević, Vojvoda, Kryeziu, V. Berisha, B. Berisha, Celina, Kastrati, Muriqi.

Sodnik: Bartosz Frankowski (Poljska)

MOLDAVIJA – GRČIJA


Sreda ob 20.45:
GRČIJA – SLOVENIJA

KOSOVO – MOLDAVIJA


Lestvica:                          
SLOVENIJA          4  3 1 0  6:0 10
GRČIJA             4  2 2 0  4:1  8
KOSOVO             4  0 2 2  2:4  2
MOLDAVIJA          4  0 1 3  1:8  1