Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Josip Ilićić, ki se je vrnil v reprezentanco po enem letu, je začel na desnem boku, za edinim napadalcem Timom Matavžem je bil Sandi Lovrić, Miha Zajc pa na levi strani. V nadaljevanju se je Iličić premaknil bolj v sredino, Lovrića je na začetku drugega polčasa zamenjal Benjamin Verbič, Matavža pa Andraž Šporar. Oktobrskega junaka Harisa Vučkića zaradi poškodbe ni bilo v ekipi.

"Iličić in Lovrić absolutno lahko igrata skupaj, ne vem, zakaj ne bi mogla. Ne more pa Iličić sam reševati tekem. Če bomo iskali samo njega in tiščali žogo k njemu, da bo vse skupaj on rešil, potem to ni dobro in ni pravi recept. Mora biti obkrožen s soigralci, morajo se mu nuditi, da lahko kam odigra, ko naredi višek v dvobojih ena na ena. Če bomo samo stali in čakali, kaj bo on naredil, ne bo dobro. Je pa prvič po enem letu z ekipo in je treniral z ogromno novimi fanti, tako da, dalj ko je tekma trajala, bolj je bil konkreten. Ampak prelagati samo odgovornost na njega in igrati alibi varianto, to ne bo šlo," je po remiju brez zadetkov poudaril selektor Matjaž Kek. Na prvi strel v okvir vrat na tekmi je bilo treba čakati do 48. minute!

Vrhunci tekme Slovenija - Azerbajdžan

Preveč igranja v širino

"Biti moramo nevarnejši za gol. Saj smo nekaj poskušali, a velikih priložnosti si nismo ustvarili. Bila je dokaj podobna tekma kot tista domača proti Moldaviji septembra. Takrat smo dosegli zadetek, danes ne. Ko je ekipa dobro postavljena proti nam s tremi osrednjimi branilci in z devetimi ali desetimi igralci v bloku, če smo prepočasni, nimamo nobenih možnosti. Na takšnih tekmah moraš čim prej doseči zadetek, da jih odpreš. Potrdilo se je, da to ne bo prijateljska tekma. Tudi v 'duelu', nekajkrat je kar dobro počilo. Iz takšnih tekem lahko samo dobiš," je dodal.

"Gre za to, da mora biti Slovenija hitra v prehodih, če želimo kaj narediti. Do napadalcev sploh nismo privlekli žoge. Po drugi strani sem zadovoljen, ker razen tiste akcije čisto na začetku tekme, ko so prišli v naš kazenski prostor, jim v drugem polčasu nismo pustili več niti blizu. Razlika med prvim in drugim polčasom je bila v agresivnosti, bližje smo stopili igralcem in dobili nekaj drugih žog. Tudi po osvojeni drugi žogi pa gremo preveč v širino in premalo napadamo prostore in globino, premalo poskušamo z žogo za njihovo zadnjo vrsto. Veliko dela nas še čaka."

Sorodna novica Bledi Slovenci remizirali z Azerbajdžanom v Stožicah

Vezista imela premalo pomoči krilnih igralcev

Ker na nedeljski tekmi Lige narodov proti Kosovu zaradi kartonov ne bo mogel igrati Jaka Bijol, je selektor ob Jasminu Kurtiću na položaju vezista preizkusil več igralcev. Začel je debitant Adam Gnezda Čerin, v drugem polčasu ga je zamenjal Nino Kouter, od 66. minute, ko sta z igrišča odšla Iličić in Zajc ter se je Kouter pomaknil višje, pa je ta vloga pripadla še Amedeju Vetrihu.

"Oba vezna sta imela v prvem polčasu premalo pomoči od krilnih igralcev. Veliko sem rotiral, namenoma sem kombiniral, na koncu je ta tekma ravno zaradi tega, da nekaj poskusiš, da dobiš odgovore na kakšna vprašanja. Ekipa je bila dodobra spremenjena v primerjavi z zadnjo tekmo v Moldaviji."

Kakšen je zdaj pogled proti Kosovu? "Treba bo dvigniti raven igre, agresivnosti in igro v dvobojih, sicer se nam slabo piše. Že danes smo gledali Kosovo proti Albaniji (poraz z 2:1, op. a.). Z Vedatom Muriqijem, ki je proti nam v Prištini manjkal, je to druga ekipa," je opozoril Kek.

Pogovor z Iličićem in Kekom po tekmi proti Azerbajdžanu

"Lepo se je vrniti in delati nekaj, kar te veseli"

Iličić je po tekmi pred kamero TV Slovenija povedal naslednje: "Azerbajdžan se je izkazal za pravo ekipo, ki zna igrati nogomet. Počutim se dobro, to mi je v največje zadovoljstvo. Lepo se je vrniti in delati nekaj, kar te veseli, sploh po tako dolgem času. Žal mi je za izid, odigramo lahko veliko bolje, kot smo danes. Zavedamo se, da se mora vsak dokazati na vsakem treningu in na vsaki tekmi. Še veliko je prostora za napredek, a za to potrebujemo čas in uigravanje. Težko je vse narediti v dveh dneh. Upam, da bo že na naslednji tekmi bolje. Z nekaterimi fanti sem igral prvič. Trdo moramo delati, se čim več pogovarjati in komuncirati ter si pomagati. To je najpomembneje, da se čim bolje spoznamo."

Analiza po tekmi Slovenija - Azerbajdžan

Verbič: Po Kurtićevih vložkih je bilo lažje

Na novinarski konferenci sta svoja razmišljanja predstavila Benjamin Verbič in še en debitant Kenan Bajrić. "Azerbajdžan je bil zelo trd in bojevit tekmec. Videlo se je, da bodo šli od začetka na polno, da imajo tak slog igre. Na začetku smo imeli kar nekaj težav z njihovim presingom, potem pa je Kurtić dvakrat ali trikrat štartal malo ostreje in vzpostavil neko ravnovesje. V drugem polčasu smo bili trdnejši in stopili višje, zato je bilo veliko manj težav. Tudi branilci so prihajali zelo visoko na njihove visoke žoge, s katerimi so poskušali. Škoda za neizkoriščene priložnosti. Drugi polčas je dobra popotnica za naslednji dve tekmi," je dejal Verbič.

Bajrić: Ni bilo strahu, je pa velika odgovornost

"Bila je trda tekma, takšno smo tudi pričakovali. V prvem polčasu smo imeli nekaj težav z njihovo postavitvijo, nismo šli v dvoboje, kot je treba, v drugem pa je šlo bolje. Stisnili smo jih, a nismo uspeli zadeti. Odigral sem prvo tekmo za reprezentanco. Ni bilo nekega strahu, je pa velika odgovornost igrati za Slovenijo, večja kot v klubu," je menil Bajrić.

V reprezentanci Azerbajdžana, ki jo vodi Italijan Gianni De Biasi (pred petimi leti je na Euro 2016 popeljal Albanijo), vsi igralci prihajajo iz domačih klubov. Deset jih je iz Qarabaga, ki je bil sedemkrat zapored državni prvak in redno igra v skupinskem delu Evropske lige, pred tremi leti pa se je uvrstil tudi v Ligo prvakov.

Predvsem v prvem polčasu smo igrali slabo. Bili smo premalo agresivni, stali predaleč od tekmecev, jim pustili preveč prostora in izgubili preveč dvobojev. Druge žoge so bile njihove, ves čas smo zamujali. Ko smo imeli žogo, smo igrali prepočasi in preveč v širino. Na postavljeno obrambo, ko so se zelo kakovostno zaprli, nismo imeli rešitev. Še v tistem trenutku, ko smo imeli možnost, smo preveč tiščali žogo k Iličiću, da bi on vse sam rešil. Preveč smo iskali individualne rešitve in premalo odigravali hitreje, "iz prve". V drugem polčasu je bilo po menjavah več dinamike, takoj smo dvignili ritem in tako vzpostavili večji pritisk. Bilo je več energije in konkretnosti. Nismo jim več pustili blizu našega gola. Dobili smo nekaj več drugih žog, ampak na postavljeno obrambo tudi tam nismo kaj dosti izigrali. V napadu smo bili premalo konkretni.

Matjaž Kek