Football Leaks, spletna stran, ki od leta 2016 razkriva nečedne posle v svetu nogometa, je v petek objavil nekaj šokantnih dokumentov, ki bremenijo tudi Giannija Infantina, predsednika Fife. Foto: EPA
Football Leaks, spletna stran, ki od leta 2016 razkriva nečedne posle v svetu nogometa, je v petek objavil nekaj šokantnih dokumentov, ki bremenijo tudi Giannija Infantina, predsednika Fife. Foto: EPA

"Kar zadeva Fifo, ni nobenih nezakonitih dejavnosti. Niti en sam samcat frank ni izginil," je dejal predsednik Fife v pogovoru za nemško tiskovno agencijo DPA in tako zavrnil obtožbe o nepravilnem vodenju oziroma delovanju Mednarodne nogometne zveze, kar so pred dnevi poudarjali mediji po dokumentaciji, zbrani na platformi Football Leaks.

Časnik Der Spiegel in nekateri drugi mediji so poudarili, da je Infantino pomagal Paris St. Germainu in Manchester Cityju pri finančni poravnavi v povezavi s finančnim "fair-playem" leta 2014, ko je bil še generalni sekretar Evropske nogometne zveze.

"Ničesar se nimam sramovati!"
"Ničesar se nimam sramovati," je dejal Infantino glede pogajanj s klubskimi veljaki leta 2014 in dodal, da je bila ta oblika pogajanja v korist Uefe.

"Hoteli smo, da bi bili klubi konkurenčni, ne pa da jih izključimo," je poudaril Infantino in pojasnil, da to velja za vseh 30 primerov pri obravnavi finančnega "fair-playa" in ne le za milijarde iz zalivskih držav, ki so financirale kluba iz Pariza in Manchestra.

Der Spiegel je prav tako poročal, da so razkriti dokumenti pokazali neprimeren vpliv Infantina na etični kodeks Fife, potem ko je bil leta 2016 izvoljen za predsednika krovne nogometne zveze.

Infantino je sporno komunikacijo s šefom neodvisne etične komisije Vassiliosom Skourisom, ki mu je predlagal nov etični kodeks, opisal kot normalen proces. "Pri tem zame ni nič nenavadnega."

Glede tega, da so iz kodeksa odstranili besedo "korupcija" kot kršitev kodeksa, pa je dejal, da bo na marčevskem zasedanju izvršnega odbora v Miamiju predlagal, da to odločitev obrnejo oziroma razveljavijo. "S tem predlogom želim poslati jasen signal," je še dejal Infantino.

Na SP-ju 2022 verjetno še 32 reprezentanc
Najpozneje marca bodo v Miamiju sprejeli tudi odločitev, ali bo že štiri leta prej od načrtov, torej na svetovnem prvenstvu 2022, igralo 48 namesto zdajšnjih 32 ekip. Prvi mož Fife pravi, da je za kaj takega malo možnosti. "Možnosti so res majhne, ampak prizadevamo si. Lepo bi bilo, če bi se izšlo, a tudi če se ne bo, bomo imeli izjemen turnir," je dejal šef Fife.

Infantino pričakuje, da bodo na Floridi odločali tudi o razširjenem klubskem SP-ju in globalni Ligi narodov. Takrat naj bi delovna skupina, ki jo vodi prav Infantino, dokončala podrobnosti glede tekmovalnega sistema in drugih ključnih elementov teh dveh tekmovanj, ki ju s 25 milijardami dolarjev podpirajo za zdaj neimenovani vlagatelji.

Delovno skupino so ustanovili predvsem zaradi kritik članov izvršnega odbora, predvsem evropskih, ki si želijo več informacij o vlagateljih in formatih tekmovanj. Zavrnil je kritike glede prenovljenega klubskega SP-ja in hkrati kritiziral načrte o ločeni "superligi" klubske elite. Vztraja, da bi bilo prenovljeno klubsko svetovno prvenstvo "boljša superliga", saj bi bila znotraj obstajajočih zveznih struktur.

Infantino je ob tem še zagrozil, da igralci iz klubov, ki bi igrali v takšni, ločeni ligi, ne bi smeli nastopiti na svetovnih prvenstvih.