Inter vse resneje razmišlja, da bi poleti prodal Samirja Handanovića, ki si trenutno ne želi podaljšati pogodbe z milanskim klubom. Mediji na Apeninskem polotoku so medtem že prepričani, da bo
Inter vse resneje razmišlja, da bi poleti prodal Samirja Handanovića, ki si trenutno ne želi podaljšati pogodbe z milanskim klubom. Mediji na Apeninskem polotoku so medtem že prepričani, da bo "Handa" spet nasledil Morgana De Sanctisa, le da tokrat pri Romi. Zdaj je vprašanje, ali za odškodnino že letos ali brez odškodnine poleti 2016? Foto: EPA
Mohamed Salah (Fiorentina) - Samir Handanović (Inter)
V 55. minuti se je Handanović odločno vrgel na predložek in s tem preprečil Iličiću, da bi dosegel drugi gol, a odbito žogo je hitro v mrežo pospravil Mohamed Salah. Foto: Reuters
Josip Iličić (Fiorentina) - Gary Medel (Inter)
Potem, ko je bil uradno potisnjen na stranski tir in prodajan na vse strani, je Iličić pri Fiorentini dočakal novo priložnost, ki jo dobro izkorišča. Ob tem so vse glasnejše govorice, da bo 27-letni Kranjčan novo priložnost dobili tudi v Sloveniji, saj naj bi prišlo do sprave med selektorjem Katancem in Iličićem. Foto: EPA
Mišo Brečko (Köln) - Franck Riberty (Bayern)
Mišo Brečko je zaigral po skoraj treh mesecih in že takoj se je moral soočiti z Robbnom in Riberyjem, pri čemer je imel dela čez glavo, klub visokemu porazu pa pustil še najboljši vtis pri Kölnu. Foto: Reuters
Robert Berić (Rapid Dunaj)
Robert Berić dokazuje, da ima nos za gol: potem ko je v prejšnjem krogu dosegel gol tako rekoč s črte, je bil tokrat z glavo na pravem mestu le dva metra od gola. Foto: EPA
Rene Krhin (Cordoba)
Po WhoScored, ki statistično spremlja najmočnejše lige, je najboljšo tekmo izmed Slovencev znova odigral vezist Rene Krhin (ocena 7,5), ki je bil ob novem porazu znova najboljši posameznik Cordobe, sicer zadnjeuvrščenega kluba La Lige. 24-letnik iz Jakobskega dola je tokrat najvišjo oceno dobil tudi od Marce. Foto: EPA

V 55. minuti tekme Inter - Fiorentina se je Handanović vrgel na predložek Joaquina z vratarjeve desne strani, ki je šel na Josipa Iličića. Sarma je preprečil, da bi žoga prišla do nekdanjega (?) reprezentančnega kolega, a žoge ni ujel, temveč jo je odbil naravnost na nogo Mohamedu Salahu, ki je izkoristil darilo za veliko zmago Viole.

25. krog Serie A je bil sicer nekaj posebnega s slovenskega zornega kota, saj se je prvič zgodilo, da je zaigralo osem Slovencev oz. vsi, ki so trenutno člani italijanskih prvoligašev!

Daleč od vrha, želi pa si boja za lovorike
Smola Samirja Handanovića, ki se je vrnil po tekmi počitka zaradi zvina gležnja, je odločila pomembno tekmo med tekmecema v lovu na 3. mesto Serie A, ki še prinaša uvrstitev v Ligo prvakov. Fiorentina zaostaja za tretjim Napolijem le še tri točke, Inter pa velikih 10 točk. Ravno (ne)konkurenčnost za vrh pa je zadržek, zaradi katerega slovenski vratar okleva s podpisom podaljšanja pogodbe, ki se mu izteče poleti 2016.

30-letni Ljubljančan v članski karieri namreč nima še niti ene lovorike, glede evropskih tekmovanj pa je znano, da zanj šteje le Liga prvakov in ima Evropsko ligo za odvečno tekmovanje. Minuli teden so na Apeninskem polotoku pisali, da so pogovori med vodstvom črno-modrih in Handanovićevim taborom o novi pogodbi popolnoma zastali. Pri Interju nikakor ne nameravajo tvegati in dopustiti, da bi jih v Italiji zelo cenjeni vratar čez leto in pol zapustil brez odškodnine.

Kot naslednik De Sanctisa k Romi?
"Z denarjem od takšne prodaje lahko kupiš dva ali tri igralce, ki lahko izboljšajo celotno moštvo. A napadalci so ključni igralci, ki odločajo, in težko je najti takšnega, ki redno zadeva. Bomo videli, kaj nam bo dopustil prestopni trg," je trener Interja Roberto Mancini komentiral, ali bi lahko poleti prodali Maura Icardija ali Handanovića, da bi tako dobili sredstva za okrepitve, in dal vedeti, koga bi lažje pogrešal.

Hkrati so se Italijani znova razpisali, da mora Roma poiskati novega 1. vratarja, saj bo Morgan De Sanctis poleti star že 38 let in njegov naravni naslednik naj bi bil ravno Samir Handanović, ki ga je nadomestil že pred osmimi leti pri Udineseju. Skratka, ocena velja, da bodo v Milanu brez podaljšanja pogodbe prisiljeni v prodajo slovenskega čuvaja mreže in kot pravi priznani novinar Gianluca Di Marzio je Roma več kot primeren snubec za Hando.

Handanović ubranil veliko priložnost Iličića
Vrnimo se na nedeljsko tekmo na Giuseppe Meazzi, kjer je samoupokojeni reprezentant drugič zapored odigral celotno tekmo italijanskega prvenstva. Ravno Josip Iličić je rojaka prisilil v dve od skupno treh obramb: na začetku 2. polčasa je šlo bolj za slaboten strel, a v 77. minuti je imel Jojo lepo priložnost za podvojitev vodstva, a je Handanović le zadržal močan strel. Skupaj z Jasminom Kurtičem, ki je svojo priložnost imel v 1. polčasu, a je žogo poslal visoko čez gol, sta sicer šele tretjič v sezoni začela ligaško tekmo, prvo po 9. krogu daljnega 29. oktobra lani.

Nova zanesljiva predstava 20-letnega Krajnca
Od "Italijanov" sta se sicer najbolje izkazala osrednja branilca: kapetan reprezentance Boštjan Cesar in komaj 20-letni Luka Krajnc, pri čemer je zanimivo, da sta oba prejšnji krog preživela le na klopi. Cesar je s Chievom remiziral brez golov proti Milanu, proti nekdanjemu klubu se je Valter Birsa trudil s predložki in podajami, a kot običajno letos ni našel pravih naslovnikov. Krajnc se je z zadnjo Ceseno veselil zmage nad Udinesejem (1:0), pri čemer je mladi Štajerec več kot dobro opravil vse obrambne naloge.

Brečko svetla izjema ob šovu Bavarcev
Po skoraj treh mesecih je zaigral kapetan Kölna Mišo Brečko, in to na gostovanju pri Bayernu. Brečko je zaigral na uradni tekmi prvič po 6. decembru (poraz z Augsburgom 1:2), od takrat pa je kapetan kozličkov kar osem krogov zapovrstjo spremljal ligaške tekme s klopi za rezerviste. Ob 115. rojstnem dnevu Bavarcev, ki so si dali duška, je bil na koncu ravno Brečko še najsvetlejša točka gostov. Ob obilici dela s pokrivanjem Arjena Robbna si je nabral zavidljivo statistiko: 7 uspešnih posredovanj, 2 dobljena zračna dvoboja in tudi eno preigravanje.

Po dveh izključitvah tokrat usoden za Sturm
Na Dunaju medtem nič novega, nova tekma Rapida in nov gol Roberta Berića. 23-letni Krčan se je vpisal med strelce tudi na tretji spomladanski tekmi, v zadnjih štirih krogih avstrijske Bundeslige pa je dosegel pet golov. Tokratni sobotni gol je bil med najslajšimi: v sodnikovem podaljšku je z dveh metrov z glavo preusmeril žogo v mrežo Sturma, nekdanjega kluba. Berić je vse od poletnega prestopa na piki graških navijačev in na obeh jesenskih obračunih je bil slovenski napadalec izključen. A tokrat je s 16. ligaškim golom Berić poskrbel za pomembno zmago, s katero so zeleno-beli Dunajčani skočili na 2. mesto lestvice, medtem ko je sam Robert že nekaj časa na drugem mestu strelske lestvice - za Sorianom zaostaja še za 5 golov.

V 2. nemški ligi je Zlatko Dedić zadel drugič zapored, tokrat je sodeloval pri dramatičnem remiju FSV Frankfurta pri Bochumu. Tudi 30-letni Primorec je tako zatresel mrežo nekdanjega kluba, a njegov zadetek v 79. minuti, ko je po podaji iz kota znižal na 1:2, je samo napovedal dramatični razplet: na koncu so Frankfurtčani po zaostanku z 1:3 iztržili točko.

Prvenec argentinskega Slovenca, in to proti prvaku
Za konec še skok v Argentino, kjer je po 20 letih v prvi ligi spet zadel Slovenec. Javier Antonio Grbec, ki je pred osmimi leti v Prvi ligi igral za Dravo, je v prejšnjem krogu debitiral v sicer kar na 30 klubov razširjeni Primeri Division. V nedeljo je argentinski Slovenec dosegel še prvi gol, in to na gostovanju pri prvaku Racingu, ter tako nasledil Maria Poberšnika, ki je dosegal gole v 90. letih.

Na legendarnem El Cilindru je Grbec s klopi Temperleyja vstopil v igro v 70. minuti, samo dve minuti zatem pa je izkoristil sijajno podajo Sambueze in na drugi vratnici podstavil nogo za prvenec in 2:1. V sodnikovem podaljšku bi 28-letni napadalec kmalu postal celo veliki junak senzacionalnega remija, a so njegov strel blokirali. Vseeno lep dosežek za mladeniča iz Morona, ki se je pri 20 letih podal v domovino starih staršev, po vrnitvi čez lužo pa v petih letih zamenjal sedem klubov in tri države, zdaj pa igra in zadeva v najmočnejši argentinski ligi.

Salah kaznoval Handanovićevo napako



Berićev gol za zmago nad nekdanjim klubom



Dedić gol proti Bochumu za znižanje na 1:2

Prvi gol Javierja Grbca v prvi argentinski ligi


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Anglijo in Kolumbijo (23)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Vid BelecInternazionale (ITA)--išče nov klub
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Celtic 1:0 (EL)
Inter - Fiorentina 0:1
/
vso tekmo (6,0)
na klopi; napaka pri golu za 0:1, 3 obrambe
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Bayer - Atletico 1:0 (LP);
Sevilla - Atletico 0:0

/
/

na klopi
na klopi
BRANILCI (7)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Empoli 0:0vso tekmo (6,6)2. najslabša ocena Palerma, 1 zračni dvoboj
Mišo BrečkoKöln (NEM)

Bayern - Köln 4:1

vso tekmo (7,3)
2. ocena Kölna, 7 posredovanj, 2 zračna dvoboja, 1 preigravanje
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Milan 0:0vso tekmo (7,3)

3. ocena Chieva, 2 posredovanji

Branko IlićPartizan (SRB)Partizan - Radnički 0:0vso tekmo/
Dominic MarohKöln (NEM) Bayern - Köln 4:1vso tekmo (6,3)1 posredovanje
Martin MilecStandard Liege (BEL)Standard - Cercle Brugge 1:0vso tekmo/
Miral SamardžićRijeka (HRV)Rijeka - Slaven 1:1vso tekmo/
VEZISTI (10)
Željko FilipovićMariborMaribor - Gorica 5:1

/

kartoni
Kevin KamplBorussia Dortmund (NEM)Juventus - BVB 2:1 (LP)
BVB - Schalke 3:0

/
/

zbolel za trebušno gripo

Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - Apoel 1:160' (0:1)
/
Jasmin KurtićFiorentina (ITA)Fiore. - Tottenham 2:0 (EL)
Inter - Fiorentina 0:1
/
vso tekmo (6,5)
brez pravice igranja v EL; 3 streli, 2 posredovanji
Dejan LazarevićSassuolo (ITA)Sassuolo - Lazio 0:3
74'(0:2) (6,0)1 strel in preigravanje
Aleš MerteljMariborMaribor - Gorica 5:1 75' (2:1) v 84' - 4. karton
Nejc PečnikJEF United (JAP II)* premor pred sezono *-

prestopil iz Crvene zvezde v Jef United

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Akhisar - Istanbul 0:2/na klopi
Dalibor StevanovićTorpedo Moskva (RUS)*zimski premor*-12. mesto v Premier ligi
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)PAS - Platanias -:--prekinjeno prvenstvo
NAPADALCI (3)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Milan 0:082' (0:0) (6,7)2 preigravanji, 2 ofsajda
Zlatan LjubijankićUrava Red Diamonds (JAP)Suvon - Urava 2:1 (LP)vso tekmotekmovalni debi za Uravo v azijski Ligi prvakov
Milivoje NovakovićNagoja Grampus (JAP)* premor pred sezono *-prestopil iz Šimicuja v Nagojo
Kolumbijske ladje - vpoklicana sedmerica za tekmo s Kolumbijo
Robert BerićRapid Wien (AVT)Rapid - Sturm 1:0vso tekmo v 34' za 0:1 - 15. gol, v 37' - 6. karton
Damjan BoharMariborMaribor - Gorica 5:160' (2:1) v 57' - 3. karton
Goran CvijanovićRijeka (HRV)Rijeka - Slaven 1:1
/
izven postave
Đengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)St. Gallen - Grasshopper 1:1 60' (0:1)/
Erik JanžaMariborMaribor - Gorica 5:1vso tekmodebi za Maribor
Petar StojanovićMariborMaribor - Gorica 5:1vso tekmo v 92' - 5. karton
Benjamin VerbičCeljeKoper - Celje -:--prestavljeno zaradi epidemije gripe

* Ladje na obzorju * - občasni reprezentanti in vidnejši igralci v tujini
Gregor BalažicPartizan (SRB)Partizan - Radnički 0:0
vso tekmodebi za Partizan
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)

Loveč - Ludo. 1:0

/poškodba

Zlatko Dedić

FSV Frankfurt (NEM II)Bochum - FSV 3:3vso tekmo v 79' za 2:1 - 5. gol
Jasmin HandanovićMariborMaribor - Gorica 5:1

vso tekmo

/
*Josip IličićFiorentina (ITA)Fiore. - Tottenham 2:0 (EL)
Inter - Fiorentina 0:1
/
vso tekmo (6,7)

na klopi; 2 strela, 1 preigravanje
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Salzburg - Villarreal 1:3 (EL)
Real Madrid - Villarreal 1:1
-po operaciji še ne trenira
Ažbe JugBordeaux (FRA)Bordeaux - Reims 1:1/zunaj postave
Luka KrajncCesena (ITA)Cesena - Udinese 1:0

vso tekmo (7,1)

3 zračni dvoboji, 1 posredovanje
Rene KrhinCordoba (ŠPA)Espanyol - Cordoba 1:0vso tekmo (7,5)

1 strel, 5 zračnih dvobojev, 3 posredovanja

Tim MatavžAugsburg (NEM)Hertha - Augsburg 1:0/zunaj postave
Nik OmladičEintracht Braunschwieg (NEM II)Darmstadt - Braunscweig 1:0

62' (0:0)

/
Tadej TrdinaWolfsberger AC (AVT)Altach - WAC 1:072' (1:0)

/

Etien VelikonjaLierse (BEL)Lierse - Genk 0:2

76' (0:1)

/

Mitja VilerMaribor Maribor - Gorica 5:1/na klopi
Haris VučkićRangers (ŠKO II)Falkirk - Rangers 1:1

76' (1:1)

/

V tabelo za igralnim časom so dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in aktivnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.