Branislav Ivanović je kljub polomu srbske reprezentance prijazno odgovarjal na vprašanja srbskih in slovenskih novinarjev. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Branislav Ivanović je kljub polomu srbske reprezentance prijazno odgovarjal na vprašanja srbskih in slovenskih novinarjev. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Branislav Ivanović
Srbija je bila tretjič zapored neuspešna v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Vselej je v skupini zasedla tretje mesto. Kvalifikacije za Euro 2004 je končala za Italijo in Walesom, kvalifikacije za Euro 2008 pa za Poljsko in Portugalsko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

27-letnik iz Sremske Mitrovice za "modre" iz Londona igra od januarja 2008, letos februarja pa je podpisal novo pogodbo, ki ga s Chelseajem veže do poletja leta 2016. Do zdaj je osvojil dva FA-pokala in v sezoni 2009/10 angleško prvenstvo. To je seveda glavni cilj moštva s Stamford Bridgea tudi letos.
Ivanović v reprezentanci igra od leta 2005, na 45 tekmah je dosegel pet zadetkov. Zadnjega v soboto v Beogradu proti Italiji, ko je bilo 1:1, toda le en gol Srbov na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah je bil premalo za uvrstitev v dodatne kvalifikacije, ki so se še prejšnji teden za varovance Vladimirja Petrovića zdele tako blizu.


Kaj vam je nocoj manjkalo, da niste uspeli premagati Slovenije?
Mislim, da malo sreče, ki jo v nogometu potrebuješ. To je bila zelo trda tekma, prejeti gol je spremenil njen potek. Imeli smo svoje priložnosti, a jih nismo izkoristili. Na žalost se nam ni uspelo uvrstiti v dodatne kvalifikacije.

Vaš selektor je rekel, da ste se iztrošili na tekmi proti Italiji?
Mogoče. Imeli smo dve zelo težki tekmi. Če bi se kvalifikacije odvijale normalno, bi bilo to odločilno srečanje. Na žalost smo imeli pred štirimi dnevi zelo težko tekmo. V zaključku nam je morda res zmanjkalo nekaj svežine.

Je razočaranje po tem neuspehu veliko?
Mislim, da je. Ta generacija je zaslužila vsaj dodatne kvalifikacije, s katerimi bi dobili dodatno priložnost za uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Srbija je zadnjič igrala na evropskem prvenstvu leta 2000, torej že vrsto let čakate na nastop na tem tekmovanju.
Imam veliko željo, da moja generacija zaigra na evropskem prvenstvu. Upam, da nam bo to nekoč uspelo.

Kvalifikacije so bile za srbsko reprezentanco čudne, veliko je bilo vzponov in padcev.
To so bile res zelo težke kvalifikacije, zelo turbulentne. Imeli smo dobro in slabo obdobje. Jaz pravim, da so kvalifikacije dolgo obdobje, trajajo dve leti, ves čas pa je treba biti v najboljši mogoči formi in osvajati točke na vsaki tekmi.

Vas je Slovenija presenetila z današnjo igro?
Mislim, da so igrali nadpovprečno. Slovenija je danes delovala kot ekipa, bila je zelo motivirana. Pričakovali smo to, kot je normalno v športu. Na žalost nam ni uspelo zmagati.

Če potegnete črto pod kvalifikacijami, si je Estonija zaslužila dodatne kvalifikacije v krogu teh treh reprezentanc?
Gotovo si je zaslužila, če ima več točk kot mi in Slovenija. Želim jim srečo v "play-offu".

Kako se počutite v Chelseaju, ki ima novega trenerja Andréja Villasa-Boasa?
Sezona se je šele dobro začela, pred nami je še veliko težkih tekem. Upajmo, da bomo pridno zbirali točke in osvojili naslov angleškega prvaka.

Kakšni so cilji kluba v Ligi prvakov?
Cilji so vedno enaki, to velja za vse velike klube. Kdor bo prikazal najboljši nogomet in največjo taktično zrelost, lahko računa na sam vrh Evrope.