12. oktobra lani je Slovenija v Mariboru Ciper premagala z 2:1. Dvakrat je v polno meril Tim Matavž. Foto: Reuters
12. oktobra lani je Slovenija v Mariboru Ciper premagala z 2:1. Dvakrat je v polno meril Tim Matavž. Foto: Reuters
Boštjan Cesar
V obrambo se vrača kapetan Boštjan Cesar, ki ga ni bilo na zadnjih dveh tekmah proti Finski in Albaniji. Foto: Aleš Fevžer
Cesar, Ilić in Matavž pred tekmo proti Cipru
Na Ciper po zmago, ki ohranja upanje

Reprezentanca je na sredozemski otok zaradi manjše zamude prispela dobro uro pozneje, kot je bilo sprva predvideno. V Larnaki je bilo ob 14. uri 31 stopinj Celzija. Tekma sicer ne bo odigrana v tem obmorskem mestu, ampak v prestolnici Nikoziji v notranjosti otoka. Po uspešnem petkovem razpletu proti Albaniji v Stožicah (1:0) Slovenci tudi na priljubljeni počitniški destinaciji ciljajo na zmago. Ciper je na zadnjem mestu skupine E in praktično že brez možnosti za odhod v Brazilijo, a kljub temu v slovenskem taboru pričakujejo težko tekmo.
Slovenija bi se z zmago ob ugodnem razpletu na preostalih dveh tekmah (predvsem v primeru poraza Švice na Norveškem) še lahko vključila celo v igro za prvo mesto v skupini. Pri Cipru zaradi kartonov ne bo igral Efstathios Aloneftis, strelec lani oktobra v Mariboru, kjer je Katančeva vrsta z dvema zadetkoma Tima Matavža slavila z 2:1. Na stadionu GSP, ki ga je konec julija na tekmi proti Apoelu spoznal tudi Maribor, najbrž ne bo več kot 2.000 gledalcev, čeprav jih objekt sprejme skoraj 23.000.

Ni Kurtića in Maroha, vrača se Iličić
"Vsaka tekma tukaj bo takšna, da bo treba čim prej izkoristiti priložnost. V naši skupini malo odstopa Švica in lahko igra na neko posest žoge, drugi v skupini pa smo podobni. Ciprčani so doma s Švico igrali 0:0, v gosteh pa so Švicarji zabili gol za 1:0 v zadnji sekundi. Zato jaz spoštujem Ciper. Fante je treba opozoriti, da ne bo lahko. Igrajo na protinapade, vemo tudi, kakšne razmere so tu, da ni gledalcev na stadionu ... Ne smemo pasti v njihov ritem, ker oni poskušajo tekmeca umiriti," pred tekmo pravi selektor Srečko Katanec, ki bo ob odsotnosti kaznovanega vezista Jasmina Kurtića (kljub želji, da bi vseeno potoval na Ciper, se je moral vrniti v svoj klub Sassuolo) in nekaj zdravstvenih težavah najbrž kar spremenil začetno postavo.
Katanec bo tokrat lahko računal tudi na Josipa Iličića, v klub pa se je že vrnil branilec Dominic Maroh, ki je imel nekaj težav s hrbtom.

V obrambi ob Iliću znova Cesar
Čeprav Ciper ne velja za posebej uglednega igralca v svetovnem nogometu, vse prej kot lahek dvoboj pričakuje tudi Rene Krhin. "Gotovo bo težka tekma. Oni se bodo zagotovo postavili za žogo, tako da bo težko najti pot do gola," pravi član Bologne, ki bo na igrišču ob sebi tokrat imel drugačno družbo kot običajno.

"Vsi igralci so zelo kakovostni, vsak zvezni igralec lahko igra v prvi postavi. Seveda nam bo Kurtić manjkal, a ga bo nadomestil drugi nogometaš, ki je prav tako kakovosten," meni Krhin. Z njim se glede tega strinja tudi Branko Ilić, ki bo na Cipru v osrčju obrambe znova igral ob kapetanu Boštjanu Cesarju. Ta se vrača po odsluženi kazni. "Boštjan je steber obrambe, tako da je to dobro, čeprav tudi Dejan Kelhar ni igral slabo zadnje tekme," dodaja Ilić.
Imajo dobre posameznike, a so slabši kot celota
Član Hapoel Tel Aviva dobro pozna ciprski nogomet, saj je v sezoni 2012/13 igral za Anorthosis Famagusto. Zaveda se vloge favorita in imperativa zmage. "Ciper ni slaba reprezentanca, čeprav je na dnu lestvice. Pričakujem, da se bo večino tekme branil in čakal na protinapade. Mi moramo biti na to pripravljeni, potrpežljivi. Posebej ko imamo žogo, je ne smemo izgubljati prehitro, kot se nam je na trenutke dogajalo na tekmi proti Albaniji. Mislim, da gremo lahko samozavestno v tekmo," poudarja izkušeni branilec, ki spoštuje ciprsko vrsto, a v njej "pogreša" homogenost: "Ciper ima dobre posameznike, kot celota pa ne delujejo najbolje. Tudi zaradi tega imajo le štiri točke. Če bomo dobro tekli in bomo hitro zabili gol, potem bo vse lažje."
Kvalifikacije za SP 2014, skupina E
Torek ob 20.30 (prenos TV SLO 2/MMC):

CIPER - SLOVENIJA
Ob 19.00:
NORVEŠKA - ŠVICA
Ob 21.00:
ISLANDIJA - ALBANIJA

Lestvica: 
ŠVICA             7  4 3 0 12:5  15
NORVEŠKA          7  3 2 2  9:7  11
ALBANIJA          7  3 1 3  7:7  10
ISLANDIJA         7  3 1 3 12:13 10
SLOVENIJA         7  3 0 4  9:10  9
CIPER             7  1 1 5  4:11  4

Cesar, Ilić in Matavž pred tekmo proti Cipru
Na Ciper po zmago, ki ohranja upanje