Srečko Katanec nič ne ve o menjavi na selektorskem mestu, prav tako je novice iz Italije zanikala Nogometna zveza Slovenije. Ali res ni ognja, kjer je dim? Foto: www.alesfevzer.com
Srečko Katanec nič ne ve o menjavi na selektorskem mestu, prav tako je novice iz Italije zanikala Nogometna zveza Slovenije. Ali res ni ognja, kjer je dim? Foto: www.alesfevzer.com
Novica o Edyju Reji na teletekstu RAI-a
Novica o Edyju Reji na teletekstu RAI-a o tem, da naj bi v Italiji izjemno priznani trener postal naslednji selektor slovenske članske nogometne reprezentance. Foto: www.servizitelevideo.rai.it
Edy Reja
70-letni zamejski Slovenec Edy Reja je kot trener dvakrat osvojil Serio B (Brescia 1997 in Vicenza 2000) in Serio C1 (Napoli 2006). Letos je z Atalanto osvojil 13. mesto v Serii A, kar je bilo nad pričakovanji v Bergamu, kjer pa je zaključil svoje trenersko delo. Foto: Ervin Čurlič

"Slišal sem se z Edyjem (Rejo) in ga povabil, naj pride, da mu takoj prepustim mesto, če res pride v Slovenijo. Tudi predsednik ne ve nič o tem," se je na težko pričakovano vprašanje na novinarski konferenci pošalil Srečko Katanec, ki za že večtedenske govorice iz Bergama ni vedel vse do konca nedeljske tekme Slovenija - Turčija (0:1).

Hitro se je vmešal predstavnik Nogometne zveze Slovenije za stike z javnostjo Matjaž Krajnik in v imenu zveze sporočil: "Predsednik Aleksander Čeferin je za novico izvedel iz medijev in je bil enako presenečen. Na tem ni nič!"

Rai postavlja Rejo na slovensko klop
Konec tedna sta govorice v resnejše namige o prevzemu slovenske nogometne reprezentance spremenila vodilni italijanski športni dnevnik Gazzetta dello Sport in javna televizija Rai. V soboto je Gazzetta zapisala, da ima Reja ponudbo za selektorsko mesto Slovenije, v nedeljo pa so na Raievi teletekstovi strani 230, kjer vsak dan objavljajo sveže novice o klubu Atalanta, dodali: "Vse je pripravljeno za selitev Gian Piera Gasperinija k Atalanti, saj se je z Genoo dogovoril za prekinitev pogodbe. Na začetku tedna naj bi postalo uradno, da bo Edy Reja sedel na klop Slovenije in se tako poslovil od Atalante po dobri sezoni."

Katanec izvedel od TV Slovenija
Dobro razpoloženi Katanec se je ob novici muzal in hkrati z nasmeškom na ustnicah zatrdil: "Zdajle sem izvedel za to zadevo od Televizije Slovenija. Res nimam težave s tem. Nisem kruhoborec, če zveza misli, da ima boljšega človeka, naj ga pripelje. Z menoj ne bodo imeli težav." S tem je ponovil izrečeno v pogovoru z Urbanom Laurenčičem, ko je Katanec dejal: "Jaz ne vem nič. Resno povem, če ga zveza lovi, mu takoj odstopim mesto, če ga pripeljejo."

Reja iz Brd odšel v Trst, ne Ljubljano
Zamejski Slovenec Edy Reja se je ravno v nedeljo mudil na tradicionalnem dobrodelnem druženju ob češnjah in nogometni žogi v Vipolžah. Ob prazniku v Goriških Brdih je potrdil, da ne bo več trener Atalante, nato pa je pot nadaljeval v Trst.

Edoardo "Edy" Reja je 70-letnik iz Ločnika pri Gorici, ki se je 10. oktobra 1945 rodil slovenskima staršema, oče Antonio je bil iz Vipolž, mama pa z Oslavja na italijanski strani meje. V dolgi trenerski karieri je vodil številne znane italijanske klube, kot so Verona, Bologna, Genoa, Brescia, Vicenza, Cagliari ... Največji uspeh je doživljal na klopi Napolija, ki ga je pripeljal iz tretje lige v prvo in tam preživel kar pet sezon (februar 2005-marec 2009).

Slovenija tiha neuresničena želja?
Sledila je kratka epizoda v Splitu pri Hajduku, a je bil nato klic Lazia iz Rima premočan. V minuli sezoni je nad pričakovanji uspešno vodil Atalanto, ki se je zanesljivo obdržala v Serie A. V preteklosti je v intervjujih za slovenske medije večkrat poudaril, da bi mu bilo vodenje Slovenije v veliko čast.

O Reji kot morebitnem novem slovenskem selektorju so italijanski mediji špekulirali že leta 2009 po porazu Slovenije na Severnem Irskem, ko je bil selektor Matjaž Kek, a je Reja pozneje izjavil, da "uradnih stikov z Nogometno zvezo Slovenije ni bilo". Nekaj let pozneje je povedal, da "so v preteklosti na nogometni zvezi stopili v stik z njim, ko so se malo pogovarjali".

"Turki odpovedujejo, mene pa menjajo"
A sodeč po odzivu predstavnikov NZS-ja in šaljivemu tonu Srečka Katanca se kljub govoricam in zdaj tudi novicam menjava na mestu selektorja Slovenije ne pripravlja. Sam Katanec je po tekmi jasno govoril o septembrskem začetku kvalifikacij za SP 2018, pri čemer je poudarjal, da je videl marsikaj dobrega, a tudi slabega, kako se bo to odražalo na izboru reprezentantov, pa bomo videli konec avgusta. Za slovo se je Katanec poslovil v smehu: "Turki odpovedujejo novinarske konference po prijateljskih tekmah, mene pa menjajo po prijateljskih tekmah."

Katanec: Fantje ne pridejo v reprezentanco v pravem stanju
Reja: Nisem imel nobenega kontakta v Sloveniji
Pogovor s Katancem po tekmi Slovenija
Katanec: Fantje ne pridejo v reprezentanco v pravem stanju
Reja: Nisem imel nobenega kontakta v Sloveniji
Pogovor s Katancem po tekmi Slovenija