Srečko Katanec znova ni mogel mimo omembe novinarjev:
Srečko Katanec znova ni mogel mimo omembe novinarjev: "Ko jaz nekaj povem na novinarski konferenci, se takoj kličejo prizadeti. Mene po tekmi z Ukrajino nihče ni poklical. Vse se je povedalo, kar se je imelo povedati. To ni moj boj z novinarji, ampak samo analiziram, kaj se dogaja." Foto: BoBo
Slaviša Stojanović
Na Brdo pri Kranju je prišel tudi nekdanji selektor Slaviša Stojanović. Foto: BoBo
Srečko Katanec in Aleksander Čeferin
Srečko Katanec in Aleksander Čeferin med slavnostno akademijo NZS-ja. Foto: BoBo
Katanec o pomladitvi reprezentance
Čeferin še vedno računa na Katanca

"Mogoče bom celo sestavil eno reprezentanco iz slovenske lige, da bomo videli, kaj fantje zmorejo na takšni ravni, kjer je treba hitreje misliti. Dejstvo je, da se bodo določene spremembe naredile. Nekateri igralci so pri meni izgubili kredit in tu bomo gotovo iskali alternative. Glede mojega načina dela nimam česa spreminjati, ker je normalen. Mogoče bom v prihodnosti le malo bolj strog, kar do zdaj nisem bil. Če bom videl pet novih igralcev, ki bodo šprintali in delali, bodo z lahkoto igrali v reprezentanci. Vem pa, kaj sem govoril že pred tremi leti: da bo reprezentanca odvisna od tega, kaj se bo dogajalo s fanti v klubih. Tudi zdaj bo tako," je dejal selektor, ki je pred novembrskimi dodatnimi kvalifikacijami proti Ukrajini v izbrano vrsto iz Prve lige TS vpoklical le tretjega vratarja Nejca Vidmarja.

Pripravljenost za 60, 70 minut je premalo
Katanec je vendarle priznal tudi kakšno zmoto v preteklih mesecih: "Gotovo sem naredil določene napake, ker nisem videl alternativ za določene igralce, ki so odigrali kar veliko tekem. Če bi jih videl, bi gotovo že prej naredil menjave. Žal tega nisem videl in potem v nogometu vedno razmišljaš, saj mogoče pa bo, saj mogoče pa bo ...
O tem, s čim ni zadovoljen, je razglabljal že večkrat, tako tudi sinoči: "Nekateri igralci ne napredujejo na tak način, kot bi si želel, oziroma na način, kot bi reprezentanca potrebovala. Veliko igralcev, ki bi morali biti zdaj standardni v reprezentanci, v zadnjih letih niso napredovali oziroma so se izgubili (Lazarević, Vučkić ...). Če se igralci pri 21, 22, 23 letih ne razvijajo, potem reprezentanca ne more imeti nobene koristi. Imamo plejado mladih fantov, ki se ne razvijajo, pa nikogar ne podcenjujem. Absolutno morajo več delati pri sebi in si več upati, ko imamo mi žogo. Edini, ki ima v tem smislu samozavest, je Kevin Kampl. To je dejstvo in se je videlo. Igralci v dveh dneh v reprezentanci vere vase oziroma samozavesti ne morejo dobiti, če v klubih igrajo na drugačen način. Ni vse črno, a če imaš igralce pripravljene za 60, 70 minut, takih je kar nekaj, to na tej ravni na koncu plačaš."

Oceno, ali je mogoče biti drugi, prepušča javnosti
S fanti se po tekmi z Ukrajino še ni pogovarjal, omenil je le, da se je slišal z Milivojem Novakovićem, ki išče nov klub. Edini, ki se gotovo poslavlja od reprezentance, je Samir Handanović, čeprav po besedah Katanca tudi on še ni povsem zaprl vrat, če bi se kdo poškodoval: "Nisva še čisto dogovorjena, takrat je bilo vse na hitro. Ko mi je v San Marinu omenil, da ne bo več branil, sem ga vprašal, ali bo prišel, če bo kriza, pa je rekel, da bo seveda prišel."

Katanec je še ponovil, kar je povedal že na novinarski konferenci po koncu dodatnih kvalifikacij pred enim mesecem v Mariboru: "Vem, da je reprezentanca odigrala najboljših 180 minut v kvalifikacijah pod mojim vodstvom. V to sem močno prepričan, to so bile daleč najboljše predstave. Zakaj tokrat nismo dosegli zadetkov iz čistih priložnosti, takrat pa s sredine igrišča, pa nisem toliko pameten. Vem samo, da sem bil s svojim delom izjemno zadovoljen. Nihče ni rekel, da se bomo uvrstili na Euro. Nikoli nisem rekel, da smo boljši od Ukrajine. Vedeli smo, kaj je Ukrajina, bila je mogoče najtežji mogoč tekmec. Je pa tako, da mediji ustvarjate vzdušje. Vemo, kaj Slovenijo čaka v novih kvalifikacijah, za uvrstitev v Rusijo bomo morali biti vsaj drugi. Oceno, ali je to mogoče v skupini z Anglijo, Slovaško, Škotsko in znova Litvo, bom prepustil vam."

Ena največjih reprezentanc se zanima za Brdo
Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin še ni mogel izdati, s kom se bo Slovenija pomerila na prijateljski tekmi junija, ko se bo 24 moštev pripravljalo na Euro 2016 v Franciji: "Dogovarjamo se z dvema velikima reprezentancama. Na vsak način bo vsaj ena spektakularna tekma, morda v Sloveniji, morda tudi ne. Ena od največjih reprezentanc se zanima, da bi se pripravljala na Brdu. Tu imamo hkrati tudi težavo, ker se v tem primeru naša reprezentanca ne bi mogla pripravljati tam. To je kar velika dilema. Po eni strani bi lahko nekaj zaslužili in naredili velik medijski dogodek, po drugi strani pa je podcenjevalno do svoje reprezentance, da jo preseliš iz lastnega pripravljalnega centra zaradi finančnih koristi."

Čeferin po neuvrstitvi na Euro ni razmišljal o menjavi selektorja: "Nikoli ni bilo dileme. Srečka sem opozoril le na nerodno komuniciranje na novinarski konferenci po tekmi, ko je dejal, da bo videl, kako in kaj. Povedal mi je, da je imel takrat še vročo glavo, zato ga razumem. Popolnoma mu zaupam."
Predsednik nogometne zveze je spregovoril še nekaj besed o sestavi reprezentance v prihodnje: "Ne pričakujem zelo drastičnih sprememb. Predvsem je treba do igralcev pokazati spoštovanje, se z njimi usesti, tudi s tistimi, na katere morda selektor ne računa. Moramo razmisliti tudi o poslovilni tekmi vsaj za Samirja Handanovića, morda tudi za koga drugega. S Katancem sva se pogovarjala tudi o tekmecih na prijateljskih tekmah. Tukaj se morata ujeti interes zveze in interes stroke. Ni bilo nobene stvari, v kateri se ne bi strinjala."

Katanec o pomladitvi reprezentance
Čeferin še vedno računa na Katanca