Srečko Katanec je prepričan, da bodo njegovi varovanci v torek na tekmi z Angleži dali vse od sebe. Foto: Youtube.com/NZS
Srečko Katanec je prepričan, da bodo njegovi varovanci v torek na tekmi z Angleži dali vse od sebe. Foto: Youtube.com/NZS

Sem pa fante opozarjal, da ni dobro, če greš preveč v neko evforijo. Prav tako ni dobro, če si preveč sproščen. Enostavno morajo delati spontano tisto, česar so navajeni. Samo tako lahko prideš do pozitivnega rezultata.

Srečko Katanec
Boštjan Cesar
Boštjan Cesar obljublja, da se Slovenci v torek proti favoriziranim Angležem ne bodo le branili, a opozarja, da bodo nastopili trenutki, ko bodo morali početi prav to. Foto: BoBo

Slovensko nogometno reprezentanco v torek čaka kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo. V Stožicah bo gostila favorizirano Anglijo, ki že 13 kvalifikacijskih tekem zapored ne pozna poraza, v uvodnih dveh krogih letošnjega ciklusa pa ima po zmagah nad Slovaško in Malto poln izkupiček točk.

Novinarske konference na Brdu pri Kranju sta se udeležila selektor Srečko Katanec in kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar, ki sta odgovarjala na vprašanja domačih in tujih novinarjev. Za tekmo je že prodanih čez 12.000 vstopnic, v Stožice bo prispelo tudi 1.700 angleških navijačev.

S spontanostjo do pozitivnega rezultata
"Vzdušje po zmagi je zmeraj dobro. Mislim, da so se nogometaši dobro spočili. Odtrenirali smo toliko, kolikor je bilo treba po takšni tekmi. Pogledali smo tekmo Anglije s Slovaško in z Malto, a ne več kot 10, 15 minut, saj so tekme različne, kar nekaj nogometašev zdaj ni zraven. Igralci so videli, kakšni so Angleži. Vsaka tekma je zgodba zase, ne moreš kopirati. Mi smo takšni, kakršni smo - v tem trenutku dobri. Verjamem in vem, da bodo fantje dali vse od sebe, ali bo to dovolj za zmago ali remi, bomo pa videli," je na začetku dejal selektor in nadaljeval: "Sem pa fante opozarjal, da ni dobro, če greš preveč v neko evforijo. Prav tako ni dobro, če si preveč sproščen. Enostavno morajo delati spontano tisto, česar so navajeni. Samo tako lahko prideš do pozitivnega rezultata."

Vsaka ekipa ni odvisna od enega posameznika
Katanec meni, da Slovaške in Anglije ne gre primerjati. "Anglija je bolj kakovostna reprezentanca v vseh pogledih. Veste, kaj pomeni Wayne Rooney ... okrog njega so igralci, ki funkcionirajo zelo dobro. So hitri, mladi fantje, fizično so zelo dobro pripravljeni. Da pa ne bo vse za njih le v superlativih: če manjkajo en, dva, trije igralci, pridejo v ekipo neke nove energije in nekateri mehanizmi se malo porušijo in ni več isto. Bo pa tekma absolutno težka. V vsakem pogledu. Dobro stojijo na igrišču, hitri so, močni. Mi se bomo morali temu prilagoditi. Cilj mora biti gol. Mislim, da smo v redu. Druga tekma v treh dneh, bomo videli, kaj to pomeni," je povedal, o manjkajočem Raheemu Sterlingu je dodal: "Nobena ekipa ni odvisna od enega posameznika. Ekipa posameznika postavi v dober položaj, potem pa lahko posameznik pokaže kakovosti. Sterlingova odsotnost za Anglijo ni neki hendikep, ker imajo še druge igralce, ki lahko zamenjajo Sterlinga - in še koga drugega."

Ne bi ga presenetilo, če bi Rooney obsedel
Na Otoku z Rooneyjem niso zadovoljni, omenja se tudi, da utegne tekmo s Slovenijo v Stožicah začeti s klopi. "Ne bi me presenetilo. On je vodja kot vodja, kot mož, ki je odigral veliko tekem v reprezentanci. Takega moža se ne da z lahkoto ven. Pri Waynu pa prihajajo v obzir tudi leta. Ni na takšni ravni, kot od njega zahtevajo novinarji. Ne bi me presenetilo, če tekme ne bi začel. Resnično se pa ne obremenjujemo preveč s tem, kdo bo igral in kdo ne. Vsi imamo po 20 igralcev na razpolago in vsak potem vleče svoje karte," je pojasnil Katanec, ki upa, da bodo torkovo srečanje začeli bolje kot zadnjo domačo tekmo z Anglijo, v kateri si je nasprotnik že v prvi minuti priigral t. i. 100-odstotno priložnost.

Cesar: Ne bomo se samo branili
Kapetan slovenske reprezentance Cesar je obljubil, da se s soigralci proti Angležem ne bo branil, kot denimo Malta, ki je prvič proti vratom nasprotnika na Wembleyju sprožila šele v 81. minuti. "Vemo, da igramo proti reprezentanci, ki sega v sam vrh svetovnega nogometa. Imajo 'top' igralce," je dejal in poudaril: "Mi bomo v tekmo vstopili z borbenostjo. Vsekakor bodo prišli trenutki, ko se bomo morali braniti, ker vemo, da imajo Angleži hitre in dobre igralce. Mi moramo igrati na vrhunski ravni, gotovo se ne bomo prišli na tekmo le branit." O Rooneyju, ki je na Otoku tarča kritik, v slovenski ekipi ne razmišljajo posebej. "Vsekakor je pomemben člen in motor te ekipe, to je v preteklosti že pokazal. Jutri se bomo ukvarjali s svojo igro. Vsekakor pa imajo kakovostne igralce, zelo dobro bomo morali biti pripravljeni in osredotočeni," je še dodal.

Kvalifikacije za SP 2018, skupina F, torek ob 20.45:
SLOVENIJA - ANGLIJA (prenos na TV SLO 2/MMC)

SLOVAŠKA - ŠKOTSKA

LITVA - MALTA

Lestvica:                           
ANGLIJA             2  2 0 0  3:0  6
ŠKOTSKA             2  1 1 0  6:2  4
SLOVENIJA           2  1 1 0  3:2  4
LITVA               2  0 2 0  3:3  2
SLOVAŠKA            2  0 0 2  0:2  0
MALTA               2  0 0 2  1:7  0

Sem pa fante opozarjal, da ni dobro, če greš preveč v neko evforijo. Prav tako ni dobro, če si preveč sproščen. Enostavno morajo delati spontano tisto, česar so navajeni. Samo tako lahko prideš do pozitivnega rezultata.

Srečko Katanec
Sproščeni prizori s treninga nogometašev na Brdu
Katanec in Cesar o tekmi z Anglijo
Sproščeni prizori s treninga nogometašev na Brdu
Katanec in Cesar o tekmi z Anglijo