Srečko Katanec je s svojimi fanti prekinil norveški urok, zdaj pa gre v Švico po svojo drugo zmago, ki bi ob norveški uslugi proti Islandiji prinesla 2. mesto skupine E. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Srečko Katanec je s svojimi fanti prekinil norveški urok, zdaj pa gre v Švico po svojo drugo zmago, ki bi ob norveški uslugi proti Islandiji prinesla 2. mesto skupine E. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vsi vemo, kako se lahko tekma obrne, kar sem tudi sam že doživel na svoji koži, in to pri 3:0. In imaš nato nekako v podzavesti, da se to ne bi ponovilo.

Katanec se še dobro spominja Charleroija in tekme z ZRJ-jem na Euru 2000.
Ljudski vrt, Maribor
Po prenovi pred 5 leti se je nogometna reprezentanca vrnila v Maribor. Na 10 kvalifikacijskih tekmah v Ljudskem vrtu je Slovenija 8-krat zmagala, po enkrat remizirala (Češka 0:0) in izgubila (Severna Irska 0:1), skupna golrazlika pa je kar 19:3 za Slovence. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vsa čast za današnjo tekmo, ki jo je odigral z eno nogo in pol. Kevin še potrebuje kilometrino, ima kvalitete, ki nam zelo pomagajo: zna povezati igro in motivirati svojo okolico.

Selektor Slovenije o ideologu igre na sredini, Kevinu Kamplu.
Kevin Kampl
Kartonov in novih poškodb na srečo ni, a Kevin Kampl je tekmo zaradi načetega levega gležnja odigral s pomočjo protibolečinske injekcije. "Tri dni počitka in terapij in upam, da bom pravi še za eno tekmo." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Švicarski nogometaši
Švicarji so pred dobrim letom, na samem začetku kvalifikacij, slavili v Ljubljani z 0:2, zdaj pa so že potrjeni udeleženci SP-ja v Braziliji. Bo tekmovalni motiv po proslavljanju še prisoten? Na 6 medsebojnih srečanjih so Slovenci iztržili le eno zmago in remi ter doživeli štiri poraze s skupno golrazliko 5:13. Foto: Reuters
V Švico na krilih štirih zmag
Slovenija ohranja upanje na Brazilijo

Če je bil sen o SP-ju 2014 po marčevskem domačem porazu z Islandijo le še utopija, je zdaj skoraj na dosegu roke. Slovenska nogometna reprezentanca v svoji zgodovini sicer še nikoli ni dobila pet tekem zapored, a to je zdaj "najpreprostejši" in najzanesljivejši recept, s katerim lahko osvoji 2. mesto skupine E in se tako prebije v - slovenskim navijačem dobro znane - dodatne kvalifikacije.

Selektor Katanec se ne obremenjuje z možnostmi in različicami, temveč ima jasen cilj: po zmagi nad Norveško (3:0) v torek premagati še Švico in tako narediti vse po svojih najboljših močeh, potem pa je usoda v nogah Islandcev, ki ne smejo zmagati v Oslu. Spodaj so zbrani Katančevi odgovori in razmišljanja na novinarski konferenci po uspehu v Mariboru.


Vaš komentar po zmagi nad Norveško?
Zaslužena zmaga. Čestitke fantom. Čestitke vsem, ki so bili na stadionu. To je to, zelo na kratko. Jutri je nov dan, regeneracija. V torek je nova tekma.

Še enkrat: fantje so danes dejansko odigrali po nekih zakonitostih nogometne igre. Predvsem prve pol ure 1. polčasa je bilo zelo dobrih. Žoga nam je šla odlično, detajli ... pa saj ste videli, kako je šlo fantom. Čestitke in gremo naprej.

Kako do še več kot samo pol ure odlične igre?
Pride do utrujenosti, polčas le traja 45 minut. Treba je biti agresiven in pravilno postavljen, kar mi nismo bili v zaključku 1. polčasa. Rad bi videl, da bi se to izboljšalo. Vse ekipe imajo probleme. Nočem biti preveč kritičen do tega, saj četudi pogledaš najboljša moštva, vidiš, da ne igrajo na polno vseh 45 minut.

Po padcu v igri ste se v 2. polčasu vrnili z novim golom.
Moraš težiti k temu, da daš gol ali dva. Ob polčasu smo zahtevali, da dosežemo še tretji gol, ker hitro se narobe zgodi, da bi ga dobili pri 2:0, in se nato vnese nekakšna negotovost v moštvo. Vsi vemo, kako se lahko tekma obrne, kar sem tudi sam že doživel na svoji koži, in to pri 3:0. In imaš nato nekako v podzavesti, da se to ne bi ponovilo. Zagotovo so ti fantje lahko še boljši, tudi v fizičnem smislu. Veste, v kakšnem stanju smo, da marsikdo ne igra veliko. Nekateri, ki so bili na igrišču, niso trenutno sposobni odigrati vseh 90 minut, a iz tega potegnemo maksimum. Moramo biti zadovoljni, ker če pa danes nismo zadovoljni ...

Ste na klopi spremljali dogajanje na Islandiji in kako? Ali pa ste šele po tekmi izvedeli za zmago Islandcev?
Ne, resnično me ni zanimalo. Fokusiram se na tekmo, ki jo igramo. Sploh ne kalkuliram. Zavedati se moramo, da imamo zdaj izredno težko tekmo proti Švici. Tako po igri kot po nogometaših ter točkovno vemo, kam sodijo. So nesporno najboljša ekipa v naši skupini. Resnično nikoli nisem imel v podzavesti, da lovimo Brazilijo na vso silo. Gremo iz tekme v tekmo in bomo videli, kaj se bo zgodilo. Če uspemo premagati Švico in če Islandija premaga Norveško, potem vse čestitke Islandcem. Seveda mi bo žal, a Islandija si bo to nekako zaslužila, saj so nas doma premagali, Švici so vzeli točko pri njih. Njihovi izidi niso slučajni, imajo kvaliteto. Mogoče jih kdo pri nas preveč podcenjuje, a imajo pet ali šest igralcev, ki igrajo na najvišjem vrhunskem nivoju, in to iz tedna v teden. Takšnih igralcev mi mogoče ... ne, zagotovo nimamo.

Reprezentanca se je zmagovito vrnila v Maribor. Kakšno je bilo vzdušje?
Zahvaljujem se - in tudi fantje - Ljudskemu vrtu. Pozitivna energija vse od začetka. Upam, da bo tako tudi na tekmah, ki prihajajo, ko mogoče tudi igra ne bo tako dobra. Fantje to potrebujejo, ne glede na to, kaj se bo zgodilo v Švici. Igralo se bo naprej, prišle bodo slabše tekme, lepo pa je, da tribune spodbudijo fante. Že na začetku je bil pravi miks, nato pa prvi in drugi gol, tako da je bilo lepo za gledati.

Ali je lahko Kevin Kampl novi Zlatko Zahovič?
Kevin je specifičen igralec. Pustimo času čas. Želel bi si, ker ga zagotovo spremljam bolj kot vi, da ga ne bodo skurili. Samo to bi si želel. Vsa čast za današnjo tekmo, ki jo je odigral z eno nogo in pol. Kevin še potrebuje kilometrino, ima kvalitete, ki nam zelo pomagajo: zna povezati igro in motivirati svojo okolico. Kaj se bo pa dogajalo z njim v prihodnosti, pa sam ne morem napovedati. Kvalitete pa zagotovo ima!

Kakšen je načrt za Švico?
V soboto se fantje dobro regenerirajo in imajo malo prosto, nato pa analiza. En trening bomo naredili in se bomo skušali čim bolje pripraviti. Zmagati pa moramo! Švica je tako kvalitetna reprezentanca, da ne začnem naštevati, katere igralce imajo. Danes sem vesel, jutri bomo začeli razmišljati, kako presenetiti Švico.

Ob vseh težavah s poškodbami ste se na srečo izognili usodnim rumenim kartonom.
Hvalabogu, da ni nihče dobil rumenega kartona, zaradi česar bi moral počivati v Švici. Ob vseh poškodbah ne potrebujemo dodatnih problemov. Bistveno je, da so ti "novi" fantje odigrali zelo dobro. Ni lahko igrati in loviti izid. Bojan Jokić ne gre v Švico, ker je njegova poškodba takšne narave, da mora še vsaj 14 dni počivati. Tim Matavž pa gre zraven in računamo, da bo nared za igro.


Kako se Slovenija prebije v dodatne kvalifikacije za SP 2014?
Najprej je treba osvojiti 2. mesto v skupini E, kar je mogoče: A) če Slovenija zmaga v Švici in Islandija ne zmaga na Norveškem; B) če Islandci izgubijo v Oslu, Slovencem zaradi boljše golrazlike zadostuje tudi remi.

Slovenija ni najslabše drugouvrščena v primeru A: Armenija v skupini B ne sme osvojiti 2. mesta ALI Hrvaška v skupini A izgubi s Škotsko ALI v skupini D izgubita tako Turčija (doma z Nizozemsko) in Romunija (doma z Estonijo).

Slovenija ni najslabše drugouvrščena v primeru B: v skupini B Bolgarija doma ne premaga Češke s 3 goli ali več ALI pa Armenija v tej skupini ne osvoji 2. mesta.

Armenski čudež: Armenija mora zmagati v Italiji za tri gole ali več, Bolgarija ne sme premagati Češke, Danska pa doma ne sme ugnati Malte.

Oziroma kot pravi Srečko Katanec: "Moramo zmagati, potem pa bo, kar bo."

Vsi vemo, kako se lahko tekma obrne, kar sem tudi sam že doživel na svoji koži, in to pri 3:0. In imaš nato nekako v podzavesti, da se to ne bi ponovilo.

Katanec se še dobro spominja Charleroija in tekme z ZRJ-jem na Euru 2000.

Vsa čast za današnjo tekmo, ki jo je odigral z eno nogo in pol. Kevin še potrebuje kilometrino, ima kvalitete, ki nam zelo pomagajo: zna povezati igro in motivirati svojo okolico.

Selektor Slovenije o ideologu igre na sredini, Kevinu Kamplu.
V Švico na krilih štirih zmag
Slovenija ohranja upanje na Brazilijo