Matjaž Kek je zadovoljen z opravljenim v zadnjih treh mesecih. Foto: AP
Matjaž Kek je zadovoljen z opravljenim v zadnjih treh mesecih. Foto: AP

"Zadovoljen sem, čeprav je za mano verjetno najtežji mesec in pol v nogometni karieri. Čestitke ekipi in vsem na nogometni zvezi, ki so v teh norih časih naredili velik posel v organizaciji in pripravi vsega tega. Fenomenalne sodelavce imam okrog sebe. Meni je veliko pomembneje, kaj se je dogajalo okrog igrišča, tu so bili štab in igralci res neverjetni," je dal vedeti, da je igranje nogometa v času drugega vala epidemije covida-19 vse prej kot preprosto.

Liga narodov se je začela že septembra, zato je za selektorjem še nekoliko daljše obdobje neprestanega razmišljanja o reprezentanci. "Tri mesece sem se boril iz dneva v dan. Zaradi tega je zdaj še slajše vse skupaj. Slovenijo smo spomnili, da je nogomet vseeno še vedno tu. Ni to uvrstitev na veliko tekmovanje, je pa vseeno spoštovanja vreden rezultat. Na koncu smo bili prvi v skupini, kar je treba spoštovati, ne smemo pa seveda noreti ali leteti zaradi tega oziroma misliti, da je kar koli storjeno. Samo potrdilo se je tisto, kar sem govoril vso jesen. Bili so vzponi in padci, a vseeno smo prišli do neke konstante, zato je ta izid nagrada. Predvsem za fante, ki jim je uspelo narediti ekipo. Rezultat je zelo pomemben, ker sta samozavest in motiv potem veliko večja."

Slovenija zdržala pritisk Grčije

Borili smo se, na koncu tudi malo viseli, a pokazali karakter, ki ga ta ekipa ima. Mogoče ljudje včasih pričakujejo atraktivnejši nogomet, a igrali smo na rezultat. Svoje cilje smo dosegli. Malo ekip se lahko pohvali s tako malo prejetimi zadetki. Vesel sem, kako smo izgledali v tej skupini. Najpomembneje je, da smo organizirani v obrambi. Zdaj se moramo osredotočiti na kvalifikacije in tam iskati pot na svetovno prvenstvo. Če ne bo šlo tam, imamo pa za rezervo Ligo narodov. Izidi zelo vplivajo na ekipo, s tem pa raste tudi karakter. Že v kvalifikacijah za Euro smo pokazali nekaj dobrih predstav proti Poljski in Izraelu, a nam je na koncu malo zmanjkalo. Videli smo, da smo lahko konkurenčni.

Petar Stojanović

Kar malo jih je pobožalo

Na stadionu Apollona so Jan Oblak in druščina v zadnjih 20 minutah zdržali pritisk Grkov tudi z nekaj sreče. "Težka tekma je bila. Domači so seveda želeli zmagati in so pritiskali, dobro smo trpeli v nekaterih trenutkih, ko smo malo prepozno reagirali. Toda bil je prisoten voljni moment, ogromna želja, odločnost, da pomagajo drug drugemu. Ko smo trpeli, smo trpeli prav vsi. Mi na klopi, vi, novinarji, in oni na igrišču. Na koncu so zdržali vse skupaj in mislim, da smo zasluženo prvi v skupini. V nekaterih trenutkih smo imeli tudi srečo. A ta poljub sreče, kot vedno pravim, moraš izzivati in danes nas je kar malo pobožalo. Prvič je bila ta skupina igralcev pod nekim pritiskom in pričakovanjem, zaradi tega je bila ta tekma tudi v psihološkem smislu zelo pomembna in mogoče nogomet niti ni bil najpomembnejši. In so dobro odreagirali, čeprav smo najmanj trenirali ravno obrambo. Ves čas sem govoril, da želim kakovostnejšo zadnjo tretjino v napadu."

Kek je v zadnjem času pri opisovanju gradnje reprezentance že uporabljal primerjavo z gradnjo hiše, tako je bilo tudi tokrat. "Fasade gotovo še nismo začeli delati, prej moramo skupaj spraviti še notranjo opremo. Čaka nas še ogromno dela, tudi danes se je videlo. Moramo biti dovolj samokritični in objektivni, tudi do svoje kakovosti. Na igrišču sem dovolj izkušen, da vem, koliko je treba še delati, koliko vloženega truda, odrekanja in ponižnosti je še treba, da narediš izid, ki bi bil res odmeven. Ampak vseeno se je danes slišalo za nogometno reprezentanco Slovenije, zato sem izredno vesel. Ta izid je bil naš cilj, ampak ne primarni. Kot selektorja me veseli, da smo postavili temelj, da smo pokazali kar nekaj novih obrazov, tudi mladih, ki lahko igrajo še za reprezentanco U-21. Zdaj bo nekaj mesecev časa, da dobro analiziramo in da vidimo, kaj je bilo dobro, kaj je bilo slabo."

Sorodna novica Obramba zdržala grške napade, Slovenija v ligo B

"Oblakove odločitve niso bile lahke"

Poudaril je tudi pomen Oblaka, ki je nedeljsko tekmo proti Kosovu izpustil zaradi bolečin v ramenu, tokrat pa bil med najzaslužnejšimi, da se slovenska mreža na osmem srečanju to jesen še sedmič ni zatresla. "Veseli me, da sem dobil kapetana, ki je v najpomembnejšem trenutku stopil pred ekipo, prevzel svojo odgovornost in se tako ves čas tudi obnašal. Pa niso bili lahki časi in niso bile lahke odločitve. Čez nekaj dni ga čaka velika tekma (proti Barceloni, op. a.), a je branil. Enako je z 'Jojotom', Kurtićem, Bijolom, ki je imel prejšnji teden pretres možganov in mu je danes zvonilo v glavi od druge minute. Eden je igral z zlomljenim nosom. Na te trenutke sem res ponosen, tega mi ne more nihče vzeti."

Slovenski nogometaši s Kekom na čelu bodo zdaj nestrpno pogledovali proti žrebu skupin za svetovno prvenstvo, ki bo 7. decembra v Zürichu. Slovenija bo postavljena v četrtega od šestih bobnov. "Tudi iz četrtega bobna se da priti na veliko tekmovanje, bomo pa potem po žrebu komentirali," je dejal Kek. Ples kroglic bo zanimiv, ker bo po njem jasno nekaj več o tem, kako realni so slovenski upi, da bi se v primeru neuvrstitve na eno izmed prvih dveh mest v skupini Iličiću in druščini dodatna priložnost za uvrstitev na SP v Katarju ponudila ravno zaradi uspešnih predstav v Ligi narodov.

Če se bo vsaj sedem od osmih zmagovalk skupin iz prvega in drugega razreda Lige narodov (Francija, Belgija, Italija, Španija, Wales, Avstrija, Češka, Madžarska) uvrstilo na prvi dve mesti v svojih kvalifikacijskih skupinah, bo Slovenija gotovo igrala v dodatnih kvalifikacijah.

Oblak z dvema čudežnima obrambama zagotovil veliko točko v Atenah