Matjaž Kek in drugi so se po mučnem iskanju primerne baze odločili za hotel s spremljajočim igriščem v Johannesburgu. Foto: EPA
Matjaž Kek in drugi so se po mučnem iskanju primerne baze odločili za hotel s spremljajočim igriščem v Johannesburgu. Foto: EPA
Brane Oblak
Legendarni Brane Oblak redko razočara s svojimi izjavami, tudi tokrat je le malokaterega gledalca pustil ravnodušnega. Foto: Marko Madžarac

Igral sem v La Pazu na tri tisoč metrov, s Hajdukom smo izgubili z 1:3. Neverjetno je, kako izgubiš moč. Zdravnik je tekel s kisikovo bombo čez polovico igrišča in je padel skupaj.

Oblakova izkušnja igranja na višini.
Reprezentančna baza bo v Johannesburgu
Pod lupo; Alžirija
Pod lupo: ZDA
Pod lupo: Anglija

"Težka skupina. Poslušal sem Keka. Anglija - vemo, kdo je. ZDA - vem, da so izredno močni. Kdor premaga Španijo, mora biti dober. Alžirija je premagala Egipt, mogoče so tekaško celo močnejši od nas," je Oblak razkril svoje občutke ob skupini C, v kateri se bo Slovenija na svojem drugem svetovnem prvenstvu v nogometu borila za prvi preboj v sklepne boje.

V 11. nogometni oddaji Pozdrav Afriki, ki "ogreva" Slovenijo za prihajajoči SP 2010 v JAR-u, je Saša Jerkovič v studiu gostil Braneta Oblaka, medtem ko se je Igor E. Bergant javljal iz Cape Towna z odmevi po petkovem žrebu.

Oblak Anglije ne vidi v finalu
"Moramo biti zadovoljni, če ne drugega, se moramo delati, da smo," je še o (ne)sreči pri žrebu dejal Oblak, ki pa ne verjame v moč Anglije pod vodstvom Fabia Capella: "Zunaj Anglije niso tako močni, zagotovo jih ne vidim v finalu. Vprašanje, kako bodo štartali, kar pa velja tudi za nas."

Kek optimist, Oblak pa pesimist oz. realist
"Kek ima eno strašno dobro lastnost. On je neverjeten optimist, jaz sem pesimist oziroma realist. Če pravi, da se ne boji Anglije in jo lahko premagamo, vsaka čast za ta neverjeten podvig. A se bojim, da je realnost drugačna. Prva tekma z Alžirijo bo izredno pomembna, a mislim, da bodo šle Anglija in ZDA naprej," je eden najboljših igralcev SP-ja leta 1974 pohvalil svojega naslednika na mestu selektorja Slovenije.

Prednosti Handanovič in sodnik iz Maribora
Oblak, ki se je po lastnih besedah že znašel v trenerskem pokoju, je komentiral še prednosti slovenske reprezentance: "Naša prednost je vratar in sodnik, ki nam je sodil na tekmi z Rusijo. Mi težko dajamo gole, a smo vsekozi blizu, imamo veliko priložnosti." No, ob koncu oddaje je tudi Oblak podal še optimističen poudarek slovenskega uspeha: "Kdor pride na svetovno prvenstvo, je dober in mi smo dobri!"

"Točno tako. Mika me še, samo v Sloveniji je to zame 'passé'," se je glasil odgovor Branka Oblaka, ali je že v trenerskem pokoju.

Johannesburg bo gostil slovensko reprezentanco
Medtem je del južnoafriške odprave Nogometne zveze Slovenije vneto iskal pripravljalno bazo. Zaradi dveh tekem na sorazmerno veliki višini je odgovorna trojica Kek, Boštjan Gasser in Aleš Zavrl želela bazo v notranjosti države. Po velikih težavah z ustreznostjo objektov so se odločili za hotel s spremljajočim igriščem v Johannesburgu, gospodarski prestolnici JAR-a. V prihodnjih dneh bo NZS s Fifo in lokalnim organizacijskim odborom uskladil vse podrobnosti in o sklepih obvestil javnost.

Od višine se ne sme zvrteti
"Morali se bomo pripravljati na primerni višini, torej na vsaj 1000 metrih. Poznejše spuščanje proti morju ni tak problem," je bistvo iskanja baze v okolici Johannesburga pojasnil Kek. Slovenija bo prvo tekmo z Alžirijo odigrala v Polokwaneju, ki leži na 1300 metrih, drugo z ZDA pa v gospodarski prestolnici JAR-a, ki leži na kar 1800 metrih nadmorske višine. Zadnjo tekmo z Anglijo bodo Slovenci odigrali v pristaniškem Portu Elizabeth.

"Mislim, da je za zdaj tole, kar smo našli, dobro, pogoji za trening so dobri in to je bilo tudi neko izhodišče pri iskanju v tej fazi. Daleč od tega, da bi bilo vse idealno, ampak to ne bi smelo imeti prevelikega vpliva na naše delo, naše igre," je izbiro ocenil selektor.

"Navijačem bi najprej svetoval, da jih gre čim več spodbujat slovensko reprezentanco. Zavedam pa se, da so s tem povezani veliki stroški. Pozivam tiste, ki bodo organizirali ta potovanja, da vendarle omogočijo čim več ljudem pot na svetovno prvenstvo, saj so bili navijači pomemben del uspeha v kvalifikacijah," si kljub velikim stroškom, povezanim s potovanjem na jug afriške celine, Kek želi čim večjo (in glasno) spodbudo splovenskih navijačev.

Prva in glavna tarča je Alžirija
"Najbolj sem zadovoljen, ko slišim optimistične napovedi. Zakaj bi se predajali vnaprej?" je mariborski strokovnjak zadovoljen z odzivom svojih izbrancev na žreb. V nadaljevanju pogovora je izpostavil pomembnost prve tekme: "Alžirija - gre za usmeritev v prvo tekmo, ki ti lahko da strahovit zalet v nadaljevanju. Tukaj je predvsem Afriški pokal narodov, ki nam bo omogočil podrobno spremljanje Alžirije."

Nekaj odnesti in narediti za prihodnost
In kako gleda 48-letni selektor na obdobje po SP-ju? "Izkušnja Slovenije iz prejšnjega mundiala ni najboljša, a tega ne bom pogreval. Skozi te tekme vzameš tudi zalet za nove izzive.
Ta reprezentanca ima, razen dveh ali treh imen, ki so že v letih, strahovit potencial za naprej, za naslednje evopsko prvensto."

Ob koncu se je Kek ozrl tudi na pomen sodelovanja med najboljšimi 32 reprezentancami sveta in kaj lahko to prinese nogometni Sloveniji: "Apeliram, da v Sloveniji naredimo nekaj takega, da bo imel slovenski nogomet nekaj od tega!"

Igral sem v La Pazu na tri tisoč metrov, s Hajdukom smo izgubili z 1:3. Neverjetno je, kako izgubiš moč. Zdravnik je tekel s kisikovo bombo čez polovico igrišča in je padel skupaj.

Oblakova izkušnja igranja na višini.
Reprezentančna baza bo v Johannesburgu
Pod lupo; Alžirija
Pod lupo: ZDA
Pod lupo: Anglija