Matjaž Kek še ne ve, kdaj se bo znova srečal s svojimi varovanci. Liga narodov bi se morala začeti septembra, a je vse skupaj zelo vprašljivo. Foto: BoBo
Matjaž Kek še ne ve, kdaj se bo znova srečal s svojimi varovanci. Liga narodov bi se morala začeti septembra, a je vse skupaj zelo vprašljivo. Foto: BoBo

Selektor slovenske nogometne reprezentance, ki zaradi pandemije novega koronavirusa marca ni mogel preveriti forme svojih izbrancev na predvidenih prijateljskih tekmah proti Turčiji in Albaniji, odpadel pa je tudi za 31. maj načrtovani spektakel proti Portugalski, te dni preživlja doma v Mariboru.

"Dobra življenjska šola za vse"
"Iz svoje občine ne grem, razen dvakrat, ko sem moral službeno. Nimam velikih težav s tem prilagajanjem, sem pa seveda tudi jaz že željan videti prijatelje in iti kam drugam. Sicer pa sem se zelo hitro navadil oziroma je to moj življenjski moto, da ne gledam več nazaj. Ne razmišljam o tem, kaj smo lahko počeli prej. Poskušam se pripravljati na način, ki bo zdaj običajen. Želim ostati veder in optimističen. Razmislim tudi kaj za nazaj, ampak v minimalni obliki. To je dobra življenjska šola za vse. Ljudje smo morali iz cone udobja, iz svojih življenjskih navad, ki so bile velikokrat ena sama razvada,"
pravi.

"Težko govorimo o resnem nogometu"
Meni, da smo zdaj že blizu temu, ko se bo tudi športno kolesje počasi začelo vrteti, vključno s treningi nogometašev: "Malo prej sem se pogovarjal z ljudmi na Reki, tam so že začeli trenirati v skupinah, ampak zelo omejeno in pod čisto novimi pogoji. Težko govorimo o resnem nogometu, če se žoga ne sme udariti z glavo. Prepričan sem, da bodo tudi ljudje, ki se ukvarjajo s tem v Sloveniji, našli pravi datum za začetek nadaljevanja treningov, ne samo v nogometu. Nogomet se sicer še nekaj časa ne bo igral v tistih okvirih, ki jih poznamo. Številke o umrlih iz drugih držav so grozljive, včasih jih jemljemo na prelahek način. Do zdaj smo Slovenci pokazali zrelost, zdaj pa je mogoče res čas za optimizem, za vedrejše tone, tisti prvi val je najbrž mimo."

Ogromno vprašanj, malo konkretnih odgovorov
Zaupa ukrepom države ali meni, da bi morali vseeno že prej začeti treninge? "Nimam niti znanja niti izkušenj, teh nima nihče, da bi razglabljal o tem. Ne bi se delal pametnega. Pripravljen sem počakati še nekaj dni, kakšen teden, deset dni. Vsi imamo ogromno vprašanj, zelo malo pa je konkretnih odgovorov. Zaupam ljudem, ki odločajo o vsem tem. Dva dni gor ali dol, ne bo težav. Če bo pa šlo v daljše obdobje in se bo začelo že zdaj strašiti z drugim valom, pa bo treba res začeti razmišljati, kam bo šlo naše življenje."

Slabo bi bilo zanemarjati šport
Stori država po njegovem mnenju premalo za šport v primerjavi s sosednjimi državami? "Ljudje na najvišji ravni morajo seveda zaupati tudi ljudem v različnih športnih panogah, kdaj začeti trenirati. Šport je v Sloveniji toliko pomemben in toliko v kulturi našega življenja, da bi bilo slabo zanemarjati šport. Enako pa verjetno o sebi razmišljajo kulturniki. Šport je v teh kriznih časih lahko zelo dober za glavo in telo. Če bo glava enkrat nehala funkcionirati, imamo lahko težavo. Če hoče kdo pri razmišljanju o ukrepih in napotkih mimo športa, nima prav."

Kek: Šport je v kriznih časih zelo dober za glavo in telo

"Ni preprosto zadovoljiti vseh apetitov"
Kako vidi nogomet v začetnem obdobju po premostitvi prvega vala krize? "Malo časa za trening bo in zgoščen program tekem. Pomembno bo, kako se bomo znali prilagoditi in reagirati. Zato pravim, da zdaj ni čas za gledanje nazaj, ampak za razmišljanje o konkretnih zadevah, ki nas bodo vse doletele. Kako bodo klubi in igralci reagirali, ko bodo morali nogometaši priti v reprezentanco? Čaka nas en kup resnih težav. Ogromno vprašanj imajo predvsem klubski trenerji, jaz sem malo na boljšem. Vsi skupaj smo pred velikim izzivom. Skoraj prepričan sem, da nam bo po 14 dneh, treh tednih, dolgočasno gledati tekme po televiziji brez gledalcev. Privilegij imamo, da je na čelu Uefe naš rojak, ki opravlja delo, ki ga marsikomu v tem trenutku ne bi privoščil. Velika odgovornost, velika industrija, velik šovbiznis, veliki denarji, da se ti zvrti v glavi. Ni tako preprosto zadovoljiti vseh apetitov, majhnih in velikih. Francozi so že reagirali na svoj način. V katero smer bo šlo, ne more povedati nihče."

Velikega cirkusa iz spomina na stare tekme ne misli delati
V preteklem tednu je TV Slovenija že predvajala nekaj legendarnih tekem slovenske reprezentance, od sobote do torka bodo na sporedu še štiri ‒ dvoboj v dodatnih kvalifikacijah za SP 2010 proti Rusiji in vsa tri srečanja s svetovnega prvenstva v Južni Afriki, ko je bil v eni izmed osrednjih vlog prav Kek.

"Včasih sem doma in pogledam. Včeraj sem gledal en kos tekme proti Poljski, od 60. minute dalje. Velikega cirkusa pa iz tega ne mislim delati. Slike so jasne, čas je bil krasen, upam, da je dal tudi napotek za naprej, da je, ko smo Slovenci enotni, imamo eno misel in je vseeno, ali se igra za Bežigradom ali v Ljudskem vrtu, lahko zelo fajn. Šport nas je vedno znal združiti. Je pa jasno, da ko ni rezultata, so pa kritike, z vami na čelu, tudi upravičene. Lepo je, da se ti veliki dogodki slovenskega športa vrinejo med vse te serije, kuharske šove ter milijon novic in poročil. Čestitam, da ste našli čas za šport," je povedal slovenski selektor.

Čas za učenje od najboljših
Kaj pa ogledi tekem iz čisto analitičnega stališča, kaj je bilo v tem času na Kekovem meniju? "Pogledal sem nekaj stvari iz udarnih ekip na klubski in reprezentančni sceni. Razmišljam, kako lahko sam to uporabim. Sodobni nogomet gre v agresijo, dvoboje, kontakt, seveda bo zdaj to težava. Razmišljati je treba o individualizaciji treninga, načinu igranja s hitrimi prehodi, ogromno duel igre, lovljenjem druge žoge ... Ekipe, ki so to dobro delale, so zdaj v vrhu."

Posnetki legendarnih tekem reprezentance Slovenije na TV SLO 2/MMC-ju:

Sobota, 2. maja, ob 15.55
MariborDodatne kvalifikacije za SP 2010SLOVENIJA – RUSIJA (1:0)
Nedelja, 3. maja, ob 14.25
PolokwaneSP 2010, 1. krogSLOVENIJA – ALŽIRIJA (1:0)
Ponedeljek, 4. maja, ob 15.55
JohannesburgSP 2010, 2. krogSLOVENIJA – ZDA (2:2)
Torek, 5. maja, ob 15.55
Port ElizabethSP 2010, 3. krogSLOVENIJA – ANGLIJA (0:1)