Matjaž Kek je pred 10 leti že vodil reprezentanco Slovenije na svoj rojstni dan. Pred desetletjem so Slovenci v Mariboru premagali Poljsko s 3:0 in začeli pisati izredno zgodbo, ki se je končala z SP-jem 2010 v Južni Afriki. Ali se zdaj zgodovina res ponavlja? Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek je pred 10 leti že vodil reprezentanco Slovenije na svoj rojstni dan. Pred desetletjem so Slovenci v Mariboru premagali Poljsko s 3:0 in začeli pisati izredno zgodbo, ki se je končala z SP-jem 2010 v Južni Afriki. Ali se zdaj zgodovina res ponavlja? Foto: www.alesfevzer.com

Ljubitelj džeza po nogometnem rock 'n' rollu priznava, da se bo resno lotil tudi rojstnodnevnega praznovanja. Uradno 58., po dramatični tekmi dveh preobratov z Izraelom pa postaran za deset let kar 68. rojstnega dne.

"V ponedeljek, oktobra, bomo pošteno zaružili, če bo treba. Pa saj smo že zdaj spodaj v slačilnici. Vsi smo krvavi pod kožo, brez zveze se je delati finega. Naj zaružijo, saj so si zaslužili," je slikovito sklenil zmagovito novinarsko konferenco Kek in se odpravil na proslavo v svojem prijateljskem krogu.

Sorodna novica Verbičev poljub sreče: Slovenija na mestu, ki vodi na EP 2020

Lestvica in kombinatorika ga ne zanimata
Slovenija je septembra na zelenici v Stožicah proti Poljski in Izraelu osvojila vseh 6 točk in napredovala na 2. mesto kvalifikacijske skupine G. Do konca boja za Euro 2020 sta še dve reprezentančni akciji s po dvema tekmama: oktobra in novembra.

"Lahko vi gledate na lestvico, kolikor hočete. Jaz gledam proti Skopju in Severni Makedoniji. Verjemite mi, da me sploh ne zanima preštevanje in seštevanje. Skupina je neugodna in prihajamo v položaj, ko bo marsikaj odločalo," je glavni trener Slovenije zavrnil pojasnjevanje kombinatorike za zadnje štiri kroge boja za evropsko prvenstvo, ki bo naslednje poletje potekalo po vsej stari celini.

Zaradi poškodb prisiljen v menjave
"Videli smo, ko so pričakovanja večja, ko nisi več outsider, so se marsikomu zatresle noge. Ni bilo lahko, prvi dve menjavi (Bojan Jokić in Aljaž Struna)
sta bili zaradi poškodb nepričakovani. Pri tem sem dolgo čakal, kaj bo s Krhinom in Verbičem, ki sta bila že čisto na koncu," je bil Kek odkrit, da so zgodnje poškodbe in slaba igra nekaterih posameznikov pokvarile načrte za slovensko igro.

"Fantom lahko samo čestitam za drugo zaporedno zmago na eni neverjetni tekmi. Četudi sem džezar, je bil to čisti rokenrol, a se je dobro izteklo. Vsi smo se zavedali, da do vodstva gostov nismo bili videti dobro. Povsem so nas zapeljala čustva. Brez enega taktičnega reda. Čista želja. Drugega nam ni preostalo. Morali smo na glavo, da smo popravili tisto do 60. minute," je Kek priznal, da je bila ponedeljkova prva nogometna ura neprimerno slabša od petkove proti Poljski.

Sorodna novica Infarktna tekma Keka postarala za deset let

Trpeli, a se niso predali
Med 1. polčasom je Mariborčan burno spremljal tekmo in se ogromno jezil nad svojimi varovanci, zaradi njihovih napak. Najhuje ravno nekaj minut pred vodilnim golom.
"Zavedal sem se, kaj nas čaka. Nekako nam je uspelo priti do polčasa in potem smo slabo začeli drugi polčas, dobili dva gola zunaj 16-m prostora. Vmes se je pa dogajalo. Menjati bi morali že v 30. minuti. Res smo trpeli. Nazadnje se ti pa mora zgoditi, imeti moraš tudi značaj. Marsikdo bi se pri 1:2 ulegel na tla in prejel še kakšen gol. A oni so kar napadali, četudi kdaj brezglavo," je krizne trenutke tekme z Izraelom opisoval selektor.

Tri tedne časa za dvig forme
"Vsekakor bo tekma šla v zgodovino reprezentance. Tukaj je še fenomenalna podpora s tribun. Bistvo tekme je bila
zame neverjetna energija, volja, srce, kar govorim že ves čas. A hkrati je tekma pokazala tudi, koliko dela nas še čaka. Šest točk imamo, na kakšen način, se bo pozabilo. A da poudarim: zasluženo smo zmagali. Upam, da bodo čez tri tedne, ko se spet zberemo, nekateri fantje v boljšem stanju, s tem karakterjem in odnosom se da še marsikaj narediti," upa Kek, da se bodo nekateri reprezentanti v svojih klubih vrnili v reden igralni ritem. Naslednja tekma Slovence čaka čez točno mesec dni ‒ 10. oktobra v prestolnici Severne Makedonije, tri dni pozneje pa domača tekma z Avstrijo.

"Dolgo smo čakali to odločnost, željo, ki je vedno krasila Slovenijo, in to smo danes dobili. Če pa gledam kot trener na tekmo, me zaboli glava," je bil (ne)zadovoljen Kek.

Natho in Zahavi povedla Izrael v vodstvo

Kurtić od grešnega kozla do odrešenika
Dvojno podobo nogometne Slovenije najbolje ponazori primer Jasmina Kurtića. V 63. minuti je globoko na slovenski polovici naredil grobo napako, podaril žogo gostom in najboljši strelec celotnih kvalifikacij Eran Zahavi je dosegel že 9. gol v boju za Euro 2020.

"Poglejmo si njegovo reakcijo ob tisti napaki. Zgodila se je 40 metrov od našega gola, četudi je bila res ta smrtonosna podaja skozi sredino. Mogoče je bilo danes prisotnega preveč strahu pred napakami, zato je zlasti na začetku manjkala odločnost. V organizaciji igre smo bili počasni, neodločni. Vseeno so na koncu napadalci zadeli. Res je, če ne bo fizične priprave, bomo na višji ravni imeli težave. A kot rečeno, če ima kdor koli izmed nas težave, sta to danes izničila Bezjak, Verbič ... Dobili smo Benjamina, četudi tekalno še ni pravi, saj se mu že predolgo vleče ta poškodba," je vzroke slabega začetka tekme in pozitivne plati pojasnil selektor.

Verbič Sloveniji zagotovil zmago

Z 11 točkami resno v igri za prvenstvo
"Slovenija daje gole. Res, da smo jih zdaj preveč dobili. Slovenijo je zdaj zanimivo tudi gledati. Velika pričakovanja lahko prinesejo velika razočaranja, a tudi lepo zgodbo,"
je ponosni Kek razpredal o obujeni pozitivni podobi nogometne reprezentance Slovenije.

"Igralci so vrnili del pričakovanj javnosti, bilo je tudi veliko samopotrditve. Zdaj ima Slovenija 11 točk in je v igri za Euro. Srce in volja ne bosta vedno zadosti. Graditi moramo kakovost igre, prepoznavnost igre, večjo taktično odgovornost, disciplino," je o nadaljnjih korakih za dodatno izboljšanje poudaril Matjaž Kek, ki je prenovil izbrano vrsto. A za zdravico za opravljeno delo v kvalifikacijah, bo treba še zmagovati in osvajati točke v jesenskih dveh mesecih, pri čemer zdaj Slovenija brani vstopnico za Euro 2020.

Besni Herzog ne verjame več

Ob usodnem golu je selektor Izraela Andreas Herzog besnel ob robu igrišča in se znašal nad rekviziti. Tudi v prvem televizijskem pogovoru se je komaj krotil, na novinarski konferenci je bil že bolj miren, a vidno potrt in razočaran.


"Odigrali smo dobro tekmo, pokazali veliko energije, a z napakami smo zapravili točke. Igrali smo proti zelo dobri ekipi, ki je premagala Poljsko, po 2:1 pa bi lahko dobili tri točke, a se nismo dovolj zgostili v obrambi, šli smo preveč naprej. Vsi smo jezni, ker smo po napaki ostali brez točk. Nikoli ne moreš biti srečen, če dobiš tri zadetke.


Pri vodstvu 2:1 na gostovanju je treba vse misli usmeriti na obrambo in na protinapade. Namesto tega smo šli naprej s šestimi ali celo sedmimi igralci in jim omogočili protinapade. Po koncu tekme sem bil besen in vsi igralci v garderobi so besni. Res smo si privoščili veliko napako ob koncu tekme.


Naše možnosti zdaj so minimalne. Pred tednom dni smo bili še na drugem mestu, zdaj pa smo peti. Morali bi osvojiti tri ali štiri točke na zadnjih dveh tekmah, imamo pa le eno. Vse se je spremenilo, a še vedno je treba odigrati štiri tekme. Zdaj je res težko, nekateri igralci so jokali v garderobi, saj so dali vse od sebe 95 minut, ostali pa smo praznih rok."