Andraž Kirm je do zdaj zbral 22 nastopov za slovensko reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO
Andraž Kirm je do zdaj zbral 22 nastopov za slovensko reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO
Matej Mavrič
Sredin trening v Kidričevem je minil brez večjih posebnosti. Zaradi bolečin v hrbtu ga je predčasno končal le Matej Mavrič. Foto: Marko Kovič
Andrej Aršavin
Andrej Aršavin je prva zvezda ruske reprezentance. 'Vemo, da sam ne more odigrati vsega. Delal nam bo preglavice, a s kolektivno igro, ki smo jo do zdaj pokazali, ga je mogoče ustaviti,' o njem pravi Boštjan Cesar. Foto: Reuters
Lukas Podolski
Nemški napadalec Lukas Podolski je oktobra lani na kvalifikacijski tekmi v Dortmudu že v 9. minuti premagal ruskega vratarja Igorja Akinfejeva. Nekaj nasvetov je dal tudi soigralcema v Kölnu Milivoju Novakoviču in Mišu Brečku. Foto: Reuters
Kdo so Kekovi asi iz rokava?
Podolski dal nasvete pred tekmo v Moskvi
Ruski novinarji razmišljajo o Sloveniji

25-letni Ljubljančan, ki je še pred dobrimi štirimi leti igral za Svobodo v drugi slovenski ligi, se je s trdim delom "zacementiral" v udarni postavi izbrane vrste Matjaža Keka, za katero je debitiral avgusta leta 2007 v Črni gori (1:1). V kvalifikacijah za SP 2010 je poleg Milivoja Novakoviča edini igral na vseh 10 tekmah.
Kot mravljica pridnemu "dolgoprogašu" in perfekcionistu je poleti iz Domžal (končno) uspel preboj tudi na bolj odmevno sceno, kot je slovenska. Od podpisa petletne pogodbe z Wislo iz Krakova navdušuje v rdečem dresu in je "srce" trenutno vodilnega moštva poljske "Ekstraklase". V soboto bo imel na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za SP priložnost, da nase opozori še veliko večji "avditorij".

Andraž, kakšne so zadnje informacije iz reprezentance? Poteka vse tako, kot ste si zamislili?
Ja, za zdaj je vse v redu. Veseli smo, da smo se spet zbrali. Vzdušje v reprezentanci je zelo dobro, kot je bilo tudi prej. Po tisti tekmi v San Marinu je bilo nekaj razočaranja, kar je normalno, a zdaj smo se umirili in razmišljamo le o tekmi z Rusi.

Čemu ste na treningih posvečali največ pozornosti?
Treningi so enaki, kot so bili do zdaj, sprememb ni veliko. Gre za uigravanje ekipe. Osredotočamo se predvsem na svojo igro.

Je kaj več živčnosti kot pred drugimi tekmami?
Zavedamo se, da sta tekmi zelo pomembni, a živčnosti ni. Počutimo se zelo dobro, smo samozavestni in komaj čakamo, da se tekma začne.

Ste si že ogledali kakšno tekmo Rusov ali analiza še prihaja na vrsto?
Še prihaja na vrsto. Na treningih je selektor omenil njihove karakteristike, videoposnetke pa si bomo še pogledali.

Od kod pretijo največje nevarnosti ruske reprezentance?
Tega niti ni treba posebej poudarjati. Vemo, da imajo zelo dober napad. Igralci, ki igrajo ofenzivno, igrajo v dobrih klubih in imajo tam vidno vlogo. Moramo se pripraviti na celo reprezentanco, posameznikov nima smisla izpostavljati, ker so vsi zelo dobri.

Z njihovimi hitrimi krilnimi igralci boste imeli najbrž veliko opravka tudi vi. Kakšen recept imate za boj z njimi?
Nekega recepta ni. Mislim, da imamo na bočnih položajih kakovostne igralce, ki so na močnih tekmah že pokazali, da lahko ustavijo najboljše igralce. Mislim, da bomo to pokazali tudi zdaj. Na igrišču moramo stati kot celota in ne smemo dopuščati preveč dvobojev ena na ena, ampak moramo pomagati drug drugemu.

Pričakujete, da se bosta z Birso znova občasno menjala na levi in desni strani?
Pred tekmo ne razmišljam o tem. Potek dogodkov pripelje do odločitve, kako in kaj. Verjetno pa se bo tudi zdaj zgodilo, da bova kdaj zamenjala mesti.

Pred tekmo s Slovaško ste dejali, da vaša forma še ni optimalna. Ste zdaj izpilili tudi tiste najmanjše podrobnosti?
Počutim se še boljše kot pred prejšnjim zborom. Na Poljskem dobro igram, dosegel sem tudi prvi gol, zato sem še bolj samozavesten. Mislim, da je forma še na višji ravni kot pred mesecem dni.

Na Poljskem vam gre kot po maslu, nekoliko vas je ustavil le petkov poraz na derbiju proti Legii iz Varšave (0:1). Je bilo kaj slabe volje po tem porazu?
Bilo je, ker je tekma veliko pomenila. Bil je derbi, Legia je eden naših glavnih tekmecev za naslov. Nismo izkoristili naših priložnosti, oni so imeli eno, jo izkoristili in zmagali. A pomembno je, da smo še vedno na prvem mestu in da imamo nekaj točk prednosti ter konkurentom ne dopuščamo, da bi se nam preveč približali.

Je bilo komu od vaših soigralcev v Wisli kaj žal po tisti tekmi proti Slovaški, da vam niso pomagali k neposredni uvrstitvi na SP?
Prva beseda, ko sem vstopil v garderobo, je bila: "Sorry!" ("Oprosti!", op. a.). Poljaki so želeli zmagati na tisti tekmi, imeli so nekaj priložnosti, a tudi veliko smole. Toda pomembno je, da je svoje opravila slovenska reprezentanca. Upajmo, da se bomo čez nekaj dni pridružili Slovakom v Južnoafriški republiki.

Kot ste že omenili, je vzdušje v reprezentanci znova odlično, igralci ste v napovedih optimistični. S kakšnim rezultatom v Moskvi bi bili zadovoljni vi osebno?
Ne vem, rezultata nisem nikoli napovedoval. Tudi zdaj ga ne bi. Želimo odigrati dobro tekmo in iztržiti pozitiven rezultat. Ko igraš prvo tekmo v gosteh, je seveda dobro, da dosežeš gol, saj vemo, kaj pomeni gol v gosteh. A pomemben bo skupni seštevek obeh tekem, pomembno je, kaj se bo zgodilo na koncu.

Se kaj bojite, da bi prejeli drugi rumeni karton in bi morali izpustiti povratno tekmo v Mariboru?
O tem ne razmišljam. Ko se tekma začne, o tem ne moreš razmišljati. Je pa jasno, da mi ne bi bilo lahko, če na drugi tekmi ne bi mogel igrati. A v tej reprezentanci je toliko kakovostnih igralcev, da lahko vsakogar nadomestijo. Pomemben je uspeh reprezentance. Upam, da nam bo uspelo, ne glede na to, kdo bo igral.

Kdo so Kekovi asi iz rokava?
Podolski dal nasvete pred tekmo v Moskvi
Ruski novinarji razmišljajo o Sloveniji