Robert Koren si bo sredino tekmo ogledal s tribun. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Robert Koren si bo sredino tekmo ogledal s tribun. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Slovaška - Slovenija
Slovenija je v soboto odigrala eno najboljših tekem do zdaj. Foto: MMC RTV SLO
Nejc Pečnik
Nejc Pečnik je proti Slovaški dosegel prvi reprezentančni zadetek. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Ivan Simič
Ivan Simič je bil na začetku svojega mandata predsednika NZS-ja prepričan, da se bo Slovenija uvrstila na SP. Njegova napoved je zdaj blizu uresničitve. Foto: MMC RTV SLO
Robert Koren po veliki zmagi

Na svetovno prvenstvo Slovenijo peljeta remi ali poraz Slovaške na tekmi v Chorzowu, če zmaga Slovaška, pa bo prvo mesto v skupini 3 evropskih kvalifikacij zasedla ona. Slovenski kapetan je po sobotni zmagi v Bratislavi spregovoril posebej za MMC, tudi o delitvi nagrad v primeru uvrstitve na mundial.

Po nekaterih informacijah naj bi nogometaši dobili 50 odstotkov od vseh nagrad v bruto znesku, v soboto pa so se najbrž veselili tudi podvojene premije za zmago (6.000 evrov), o čemer priča tudi posnetek z Borutom Pahorjem v slačilnici, na katerem predsedniku nogometne zveze Ivanu Simiču vzklikajo "Dup-la, dup-la, dup-la!". Simič jim odgovori, da "kar je rekel, drži".


Kako ste sami videli tekmo, ki je praktično odločala o uvrstitvi na svetovno prvenstvo? Vsaj dodatne kvalifikacije so zagotovljene, imate pa tudi še možnosti za 1. mesto v skupini.
Dobro smo se pripravili na to tekmo. Vedno razmišljamo le o vsaki tekmi posebej, tako je bilo tudi v soboto. Dobro smo garali, pustili srce na igrišču. Zelo dobro smo odigrali v obrambi, taktično stali na igrišču tako, kot smo se dogovorili. V napadu smo si poskušali s hitro igro ustvariti čim več priložnosti, na koncu smo dvakrat zadeli in povsem zasluženo zmagali na Slovaškem.

Kot kapetan ste velikokrat spodbujali soigralce, da ste se postavili bolj skupaj in dlje od svojih vrat. Ste zadovoljni s tem, kako je potekala komunikacija na igrišču?
Res smo dobra "klapa" in vedno pred tekmo rečemo, da se bomo ne glede na napake in ne glede na razplet tekme spodbujali vseskozi. Jaz pač tako kot vsi preostali spodbujam soigralce, eden drugemu vlivamo dodatne moči in pomagamo drug drugemu, da se znajdemo v različnih položajih. Zelo dobro se razumemo zunaj igrišča in tako je tudi na igrišču.

Ob koncu tekme se je zgodil prekršek, ki ga je storil Mišo Brečko, rumeni karton pa ste dobili vi, ki ste bili blizu. Zaradi tega ne boste nastopili v San Marinu. Kako komentirate vse skupaj?
Položaj je bil malce čuden. Jaz nisem čutil, da sem naredil prekršek. Glavni sodnik se je odločil za rumeni karton, tako da na naslednji tekmi ne morem pomagati. A tako, kot je bilo do zdaj, bo tudi na tej tekmi: če katerega igralca ni, se pač mora igrati brez njega. Ne vidim nobene težave, da ne bi v San Marinu zmagali.

Nam lahko izdate, kako ste proslavili zmago v slačilnici?
Vsekakor smo tako kot vsako zmago tudi to proslavili in jo še bomo, saj nas čaka štiriurna pot domov. Dali si bomo malo duška, ampak ne preveč, saj nas v sredo čaka nova tekma.

Z igrišča sta vas pospremila tudi premier Borut Pahor in predsednik nogometne zveze Ivan Simič. Kaj sta vam dejala?
Zelo pozitivno je, da se pomembni ljudje iz Slovenije pojavijo na takšnih tekmah. Mi bi si želeli, da pridejo tudi na nekatere druge tekme, nas pozdravijo in povejo, kar mislijo povedati, in sicer ne samo takrat, ko so pomembne tekme.

Veliko se govori o obljubah, ki naj bi vam jih dala Pahor in Simič. Lahko vi kot kapetan kaj več poveste o tem?
Z gospodom predsednikom potekajo določeni pogovori o določenih zadevah, a to bo ostalo znotraj kolektiva in o tem ne mislimo razpredati naokrog. To je pač del tega športa in del teh kvalifikacij.

Gre tu za delitev finančne pogače, ki bi jo Slovenija dobila z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo?
Igralci smo nekako glavni tvorec te zgodbe in vsekakor smo upravičeni do ustreznega deleža. O vsem skupaj smo se dogovorili pred začetkom kvalifikacij, tako da tu ni nekih dodatnih težav oziroma česa podobnega.

Pogajanja o podrobnostih pa so najbrž vendarle precej težka, kajneda?
Vsi smo zelo veseli, ko se zberemo in igramo s ponosom. Seveda pa, če smo glavni tvorci te zgodbe in če se doseže neki rezultat, mora biti pri tem tudi finančna stimulacija. Kot sem že povedal, pa smo s predsednikom v dobrih odnosih in tukaj ni nobene težave.

Kaj vam je selektor Kek dejal pred tekmo, kako vas je motiviral in pripravil do tega, da ste pokazali svoj maksimum?
Selektor vseskozi opravlja svoje delo enkratno. Tako kot igralci si tudi on zasluži vse pohvale. Kot vedno smo poudarjali, kako je treba igrati v obrambi in kako želimo razviti svojo igro. Predvsem smo vedno osredotočeni sami nase in tako je tudi pri selektorju. Osredotočen je na nas in nam z vsemi informacijami pomaga, da na igrišču pokažemo, kar znamo.

Kaj bi rekli o Slovakih? So vas mogoče razočarali in ste od njih pričakovali več?
Že po tekmi s Poljsko je bilo kar nekaj ljudi, ki so nekako začeli govoriti, da Poljaki niso dobra reprezentanca, ampak tako Slovaška kot Poljska sta izredno močni reprezentanci. Ta naša druščina, naš odnos, čudovita publika in atmosfera, ki se je ustvarila okrog reprezentance, nas ponesejo. Mislim, da smo tako proti Poljski kot tokrat pokazali zelo zrelo igro in velik napredek v naši igri. Potrudili se bomo po naših najboljših močeh, da v tem ritmu nadaljujemo in se z malo sreče uvrstimo na svetovno prvenstvo.

Nejc Pečnik je dosegel prvi gol v reprezentanci. Ste mu pripravili kakšen poseben dogodek ob tem dosežku?
Vsekakor je to zelo pozitivno. V reprezentanci vedno poudarjamo, da ni pomembno, kdo doseže zadetek, ampak vsi skupaj smo izredno veseli, da je Nejcu uspelo zadeti. Verjamemo, da bo v prihodnosti še večkrat zadel. Seveda pa bo plačal pijačo na avtobusu. Čaka nas štiriurna pot domov, tako da bo imel dovolj časa, da počasti ekipo.

Kako mislite, da se bo razpletlo v sredo. Ne dvomimo, da bo Slovenija zmagala, kaj pa pričakujete od tekme Poljska - Slovaška?
Tako kot celotna Slovenija seveda pričakujem našo zmago nad San Marinom, tu ni nobenega vprašanja. Vsi skupaj pa si želimo in pričakujemo, da bo tudi Poljska zaigrala tako, kot zna, in da bo odščipnila dve točki Slovaški, tako da bo na koncu Slovenija prva.

Kaj boste storili, če se uvrstite na mundial v JAR-u?
Najprej bomo pošteno proslavili in se veselili s celotno slovensko javnostjo, nato pa se pripravili na svetovno prvenstvo.

Se boste tudi vi namazali s črno kremo?
Ne, jaz bom kar ostal takšen, kot sem, da se ne bi slučajno zgodilo, da me družina ne bi prepoznala.

Robert Koren po veliki zmagi