Matjaž Kek je na 27. tekmi kot selektor dosegel deveto zmago, ob tem ima še pet remijev in 13 porazov. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Matjaž Kek je na 27. tekmi kot selektor dosegel deveto zmago, ob tem ima še pet remijev in 13 porazov. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Robert Koren
Zaradi pomote kaznovani Robert Koren bo v San Marinu v vlogi motivatorja. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Premier na igrišču
Borut Pahor je na igrišču čestital trenerskemu in spremljevalnemu osebju, nato pa je še v slačilnici nagovoril igralce. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Marko Šuler
Marko Šuler je zaradi bolečin le stežka odigral vso tekmo, več o njegovi poškodbi bo znano po pregledu v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Vladimir Weiss
Slovaški selektor je ob vsesplošnem razočaranju komajda omenil zmago nad Poljsko, ki bi Slovaško popeljala v Južno Afriko. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

"Uspeh gre na čast tem čudovitim navijačem, katerim bi rad prav vsakemu izmed njih stisnil roko. Vzeli so si čas, tudi denar in nas prišli spodbujat sem na Slovaško. Zmaga je najlepše darilo vsem tem, ki so nam stali ob strani, in upam, da se bo naša pot še nadaljevala," je pred odhodom na avtobus dejal 48-letni Mariborčan, ki je na Tehelnem polu v teh dneh naravnost izžareval preudarni optimizem in zaupanje v lastne sposobnosti.

Obračun po zadnjem krogu
"Dočakali smo svoj trenutek, zabili in dobro pripeljali tekmo do konca. Fantom čestitam, korak naprej k cilju. Domačinom čestitam, vem, da je težko izgubiti ob taki evforiji. Čaka nas še zadnji krog, po sredi bomo naredili obračun," je razplet obračuna dveh vodilnih moštev v skupini 3 opisal slovenski prvi trener.

Nato je Kek z značilnim glasom pohvalil svoje moštvo:" Zdaj ste vsi videli, da ima ta ekipa nogometno kakovost, tako ekipno kot individualno. Moje misli so že usmerjene k San Marinu, kjer moramo odigrati na visokem nivoju in zmagati. Odigrali smo modro, hrabro, taktično zrelo. Ta ekipa zori iz minute v minuto, iz treninga v trening, upam, da bomo tudi v sredo dosegli cilj, ki smo si ga zadali."

Svetloba in žoga motili "Sarmo"
Pri dveh spodrsljajih Samirja Handanoviča, ki pa nista imela usodnih posledic, je Kek opozoril na drugačno svetlobo kot so je Slovenci vajeni na Ljudskem vrtu ali drugod, ter dodal, da so se tudi številni drugi vratarji pritoževali nad nenavadnim letom žog, uporabljenih na kvalifikacijah za SP 2010.

Takoj po koncu tekme je že na zelenici govoril in sprejel čestitko predsednika vlade Boruta Pahorja, ki se je napotil tudi v slačilnico "trigijev". "Zdaj ga moramo spraviti v San Marino, saj smo vse tekme, ki jih je obiskal, zmagali. Bo treba obrniti kakšen telefon in to urediti," se je o soodvisnosti med zmagami Slovenije in prisotnostjo premierja pošalil Štajerec.

Čestitka Boruta Pahorja slovenskim nogometnim reprezentantom:
"Vsem našim fantom na terenu čestitam za zelo lepo nogometno predstavo. Želim si, da se vam in vsem navijačem uresničijo sanje - uvrstitev na SP 2010 v Južni Afriki. Nad vami je lahko navdušena vsa Slovenija."

Brez kapetan po tri točke
V San Marinu zaradi kartonov ne bo Korena, čeprav je prekršek za karton storil Mišo Brečko. "Zdaj morajo drug nadoknaditi kapetana in igrati tudi zanj. Bo z nami, njemu bo pa najtežje, ko bo moral tekmo spremljati s strani. Zdaj bo videl, kako je meni večino časa," je Kek kapetanu že poiskal novo svetovalno nalogo v moštvu.

Ob koncu novinarske konference je strateg, ki se lahko pohvali z enim nastopom za Slovenijo, razkril še zdravstvena tveganja, ki so se pojavila v zadnjih dneh in na tekmi. "Zelo vprašljiv je Marko Šuler, ki ima težave z ahilovo tetivo in je zdržal z zadnjimi močmi. Zlatan Ljubljankič ima težave z gleženjem, zato je dobil rednost Pečnik. Jutri se bomo prešteli in potem pot pod noge v San Marino."

"Smo športni narod"
"Zmage se seveda veselim. Velike čestitke vsakemu Slovenci in Slovenki posebej, ki so prišli v Bratislavo. Smo športni narod, in navijači so pokazali, da znajo ceniti, ko se s srcem in željo igra za nacionalni dres," je s pomenom zmage nad Slovaško sklenil Kek, ki bo reprezentanco vodil tudi v naslednjem kvalifikacijskem ciklusu.

Weiss potrt na Poljsko
Keka je na vročem stolu zamenjal potrti Vladimir Weiss: "Slovenci so bili hitrejši, imeli so boljši prehod, bolje postavljeno formacijo. Dosegeli so fantastičen gol, na katerega nismo znali najbolje odgovoriti." Globoko razočarani slovaški selektor se je nato obregnil ob sodnika Starka, ki je s strogim kriterijem razbil slovaško obrambo za tekmo s Poljsko, ki jo morajo "janošiki" zdaj dobiti, če se želijo neposredno uvrstiti na svetovno prvenstvo v nogometu.