Vsaj dodatne kvalifikacije so si slovenski nogometaši že zagotovili, niso pa daleč niti od neposredne uvrstitve na svetovno šrvenstvo v JAR-u. Foto: Reuters
Vsaj dodatne kvalifikacije so si slovenski nogometaši že zagotovili, niso pa daleč niti od neposredne uvrstitve na svetovno šrvenstvo v JAR-u. Foto: Reuters
Slavje slovenskih navijačev
Slovenske navijače že v sredo čaka novo potovanje v San Marino. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Vuvuzela
Vuvuzele, ki smo jih spoznali ob junijskem Pokalu konfederacij, so tudi v Bratislavi nekaterim parale ušesa. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Bil sem pri tem!
'Bil sem pri tem!', so bili napisi na majicah slovaških navijačev. Če se jim ne bo uspelo uvrstiti na svetovno prevenstvo, bodo prihodnji mesec hitro romale v koš. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Jan Mucha
Jan Mucha ni ustavil strela Valterja Birse. Foto: Reuters
Nejc Pečnik
Nejc Pečnik je prvič zadel v članski reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Slovencem vsaj dodatne kvalifikacije

Slovenski navijači se bodo še dolgo spominjali večera, v katerem so fantje Matjaža Keka naredili morda odločilen korak k prvi neposredni uvrstitvi na svetovno prvenstvo v kratki zgodovini naše male države. San Marino bo padel, to je zagotovo, pomagati nam morajo le še Poljaki in proti Slovakom osvojiti vsaj točko.


V Chorzowu Slovaki "brez obrambe"
Sobotni tekmeci Slovenije se bodo morali torej v sredo še precej potruditi, če ne želijo v dodatne kvalifikacije, kjer jih bodo po zdajšnjih izračunih čakali Rusija, Francija, Portugalska in Grčija ali Švica. Delo v Chorzowu jim bo še otežila odsotnost treh standardnih branilcev, Martina Škrtela, Jana Durice in Radoslava Zabavnika, ki so na Tehelnem polu prejeli drugi rumeni karton. Zaradi istega razloga bo v vezni vrsti manjkal tudi Miroslav Stoch.
Pa tako dobro jim je kazalo pred včerajšnjo tekmo! Njihovi navijači so jih na igrišče pospremili ob huronskem navdušenju in se z mislimi že videli pri junijskem pripravljanju nahrbtnikov za pot v Južno Afriko. Toda slišalo se je tudi slovenske, ki so že ob predstavitvi igralcev vzklikali "Kdor ne skače, ni Sloven'c, hej, hej, hej.". Desno od glavne tribune se je na ograji razprostiral ogromen transparent z napisom "Prekmurje za Slovenijo". "Slovenija, mi smo z vami - Grad na Goričkem," pa je bilo sporočilo z zgornjega dela tribune.

Handanovič svojevrstni "junak"
Tudi eden izmed reševalcev na tekmi se ni mogel upreti skušnjavi in je poleg novinarjev pihnil v vuvuzelo. Že kmalu bi lahko njegove velike upe pokvaril Zlatko Dedič, a izjemna priložnost je splavala po vodi. V 6. minuti so tako privrženci gostiteljev prvič preizkusili mehiški val in nato svoje ljubljence podprli še z vzkliki "Dajte gol, dajte gol!". Po hudi napaki Samirja Handanoviča v 9. minuti bi bili še bolj glasni, če ne bi slovenskega vratarja, ki mu je ušla žoga, (čudežno) rešila leva vratnica. Priložnosti so se tudi v nadaljevanju nizale kot po tekočem traku, dvakrat je nevarno zapretil Marek Hamšik.
To je bil znak za nov mehiški val domačih navijačev, a tudi za to, da Robert Koren znova spodbudi soigralce v obrambi, da stopijo bolj naprej. Sledilo je slovaško poskakovanje na prepolnih tribunah, a so jim Slovenci hitro vrnili z "izvirno" različico znamenite poskočnice. Zadnjo nevarnost za slovenska vrata v prvem polčasu je odgnal Bojan Jokič, ki je v zadnjem trenutku izbil žogo pred Stochom. Matjaž Kek je povsem zadnji počasi in sam zapustil zelenico ter se napotil v slačilnico.

Birsa naj kar strelja tudi z leve strani!
Slovaški selektor Vladimir Weiss je v drugem polčasu napadalca Martina Jakubka, ki je tekmo presenetljivo začel v prvi postavi, zamenjal z vezistom Miroslavom Karhanom, a se je ta preračunljiva poteza izkazala za napačno. Valter Birsa je v 54. minuti nevarno ustrelil proti vratom z glavo in slovenski navijači so začeli vzklikati, da hočejo zmago. 23-letnik je njihovo željo upošteval zelo hitro: 30 metrov od vrat je prejel žogo, si žogo potisnil malo naprej in z izjemnim in neubranljivim diagonalnim strelom matiral Jana Mucho. Če se malce pošalimo, verjetno ni presenetil le te "muhe", temveč tudi tisto, ki se je prav tedaj ujela v pajčevino v levem zgornjem kotu njegovih vrat.

"Vam v igri kot levičarju ne predstavlja težave, da večinoma igrate na desni strani?" ga je po tekmi proti Poljski vprašal eden izmed naših uporabnikov, ko je bil gost spletne klepetalnice MMC-ja. Odgovoril mu je, da ne, ker na desni strani lažje prihaja v priložnost za strel, medtem ko je na levi strani prisiljen dajati predložke.
Tokrat se je na tem položaju v pravem trenutku odločil za strel, pa čeprav je večji del tekme igral na drugi strani. Očitno so Primorci "abonirani" za doseganje odločilnih zadetkov v kvalifikacijah za SP, saj je leta 2001 v Bukarešti med legende že stopil Mladen Rudonja.

Stark pomešal Korena in Brečka
Nekaterih slovenskih navijačev pa ni nič naučila niti najbližja zgodovina (beri: kazen NZS-ju po tekmi s Poljsko), saj so po zadetku na igrišče znova zmetali nekaj bakel. V 61. minuti je za nekaj njihovih težkih vzdihov poskrbel nesporazum med Markom Šulerjem in Handanovičem, a so Slovaki iztržili le kot. "Sarma" si je kmalu zatem privoščil novo napako in spet je imel kar nekaj sreče, da je žoga končala mimo desne vratnice.

Slovaški navijači so vse bolj izgubljali živce. Na trenutke so še bili zelo glasni, a vse več časa so lahko le nemo opazovali dogajanje na igrišču. V 68. minuti so se slišali tudi prvi žvižgi. Še najdejavnejši je bil v zadnjih 20 minutah Vladimir Weiss mlajši, ki je "strašil" po levem boku. Po enem izmed prodorov je v 75. minuti padel na robu kazenskega prostora, a mu je nemški sodnik Wolfgang Stark zaradi simuliranja zasluženo pokazal rumeni karton. Prav zaradi prekrška nad Weissom pa je karton pozneje prejel tudi Koren, a je sina slovaškega selektorja v bistvu zrušil Mišo Brečko. Slovenski kapetan ne bo mogel pomagati kolegom v sredo v San Marinu.

Pečnik dokončno razblinil upe Slovakov
Šele v 78. minuti se je Kek odločil za prvo menjavo pri Sloveniji. In imel dober nos, saj je namesto Dediča na zelnico poslal poznejšega strelca drugega gola Neja Pečnika. Slovenski navijači so komaj čakali konec tekme, vse je bilo pripravljeno za rajanje. Weissu starejšemu tudi sveži napadalec Erik Jendrišek ni več mogel rešiti kože. Zaradi bolj tvegane igre je bilo vse več lukenj v slovaški obrambi. Novakoviča je s prekrškom za rumeni karton najprej ustavil Škrtel, v sodnikovem podaljšku pa so mnogi po njegovem strelu žogo že videli v mreži, a je nekdo še pravočasno podstavil nogo pred golovo črto. Slovenski branilci so zadnje nevarnosti razčistili z izbijanjem žoge daleč iz kazenskega prostora in si dokončno oddahnili ob Pečnikovem prvencu v izbrani vrsti. Nato se je začelo slavje, ki še traja ...

Žalostne ulice v glavnem mestu
Na drugi strani pa je bilo vzdušje slovaških navijačev ravno drugačno, kar priča naslednji posnetek. Zadetek Valterja Birse je v slovaške navijače v glavnem mestu Slovaške vnesel precej slabe volje ...



Iz Bratislave,
Slovencem vsaj dodatne kvalifikacije