Izraz po prvem golu med člani, ki povse skoraj vso zgodbo Reneja Krhina. Foto: EPA
Izraz po prvem golu med člani, ki povse skoraj vso zgodbo Reneja Krhina. Foto: EPA
Rene Krhin
Krhin je v prvenstvu zaigral prvič po 13. krogu, ko je Bologna 27. novembra gostovala pri Cagliariju. Letos je 21-letni vezist zdaj zbral pet nastopov v Serii A, ob tem pa je za "rossobluje" odigral še dve pokalni tekmi. Foto: EPA
Mišo Brečko
Brečko je v reprezentanci podal za gol Andraža Kirma, nato v prejšnjem krogu 1. Bundeslige za zadetek Lukasa Podolskega, zdaj pa še zmagoviti gol Clemensa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Koren
Koren je deset prvenstvenih golov zabil samo še v sezoni 2006, ko je igral za Lillestrom in bil nato izbran za vezista leta na Norveškem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Kot otrok sem sanjal o tem trenutku, bilo je čudovito, toliko stvari je prišlo iz mene," je 21-letnik iz Jakobskega dola le potrdil, kar je bilo vidno vsem na Olimpicu v Rimu, potem ko je v 60. minuti tekme Lazio - Bologna z natančnim diagonalnim strelom z 20 metrov postavil končni izid 1:3 za rdeče-modre goste. Prvi gol v članski konkurenci je Krhin proslavil s slačenjem dresa, kar so ovekovečili tudi fotografi, sodnik pa so ga "nagradili" z rumenim kartonom.
V treh letih šele 14. ligaški nastop
Rene Krhin je pri 16 letih skupaj z Vidom Belcem odšel iz Maribora v sloviti Inter, kjer ga je v šampionski sezoni 2009/10 v prvo moštvo potegnil Jose Mourinho. A kljub Portugalčevi hvali je tri sezone presedel na tribunah in klopeh Interja in Bologne, ki je prvemu za solastništvo poleti 2010 odštela več kot 2 milijona evrov.
"Ni bilo lahko, vedno se trudim, da se izkažem, ko me trener da v igro. Vedno se trudim, da naredim tako, kot mi naroči trener. Vem, da se ni najlažje prebiti, ker sta pred menoj dva velika igralca, toda dajem vse od sebe," je svoj položaj v Bologni ocenil igralec tekme, ki je pred tem nazadnje v klubu igral pred tremi meseci v pokalnem tekmovanju! Vsega skupaj je Krhin do nedelje v treh sezonah Serie A zbral 13 nastopov in skromnih 521 minut igre.

Koper prepričal Piolija v novo priložnost?
Ko ga je selektor Slaviša Stojanović na prijateljski tekmi s Škotsko prvič uvrstil v začetno postavo Slovenije, se je marsikdo spraševal, s čim si je to zaslužil, a na tekmi je bil med najboljšimi, zadovoljstvo nad njegovo predstavo pa je izrazil tudi "Slave": "Kar me pri njemu navdušuje, je to, da želi igrati samo naprej. Ne nazaj ali levo ali desno, temveč naprej."
V Kopru je 189 cm visoki vezist izrazil zaupanje v trenerja Stefana Piolija, ki ga je pozimi tudi prepričal, da ne odide na posodo v drugo ligo. Po zmagi nad Laziom je trener Bologne pojasnil, kako to, da je Slovenec začel tekmo, potem ko ga na zadnjih tekmah sploh ni bilo na klopi. "Kot menjavo za Diega Pereza sem izbiral med njim in Taiderjem in se odločil za Slovenca, ki je bolj organizator igre. Igrali smo tretjo tekmo v tednu dni, na srečo smo dobili Krhina s pomembnim golom."

Odlična predstava v 27. krogu Serie A Krhinu ne prinaša stalnega igranja, a najverjetneje vsaj selitev iz tribune na klop, saj sta na njegovem položaju zacementirana Belgijec Gaby Mudingayi in Urugvajec Diego Perez, ki je s počitkom zaradi kartonov tudi omogočil Krhinov veliki večer.

Brečko vse bolj nevaren v napadu
Od drugih reprezentantov na tujem je še najbolje šlo Mišu Brečku, ki vse od karnevalskega škandala dobro igra tudi v napadu. Že na tretji tekmi zapored se je Trboveljčan vpisal med podajalce, in to za zmagoviti gol Kölna proti Herthi (1:0). Slovenski branilec je najprej začel akcijo, nato pa še po tleh na kratko podal Christianu Clemensu za zadetek. Brečko je na desni strani odlično odigral vso tekmo in poslal v kazenski prostor še nekaj uporabnih predložkov, ki pa jih predvsem Milivoje Novaković ni znal pretvoriti v zadetke.

Dedićev boj z duhovi, Matavžev s porazi
Kljub odlični strelski formi zadnjih tednov se Zlatko Dedić v 2. nemški ligi na tekmi Dynamo Dresden - Ingolstadt tokrat ni proslavil, saj je zapravil kar pet lepih strelov, od tega vsaj dva čista "zicerja". Pri Kickerju so kar v naslov zapisali: "Duhovi strašili napadalca Dedića".

Najslabši teden sezone doživlja Tim Matavž, ki je v tednu dni s PSV-jem doživel tri boleče poraze. Po domači blamaži s Twentejem (2:6), je sledila prva tekma Evropske lige v Valencii (2:4), v nedeljo pa še nov poraz v nizozemskem prvenstvu pri NAC Bredu z 1:3.

Brez obračuna Koren - Vučkić
Po potrditvi reprezentančne upokojitve je prvič za Hull City zadel Robert Koren, ki je z značilnim udarcem s kazenskega prostora proti Ipswichu prinesel "tigrom" vodstvo z 2:0, a na koncu je to zadostovalo le za točko. Kljub desetemu golu sezone, s čimer je pri 31. letih na poti h kariernemu letu, slovenski vezist ni bil zadovoljen: "To je že peti remi zapored, kar zaskrbljujoče, saj smo igralci, ki si želimo uspehov. Želimo biti med prvo šesterico, toda zmagali nismo že pet tekem, brez zmag pa ne moreš biti med top šest."

Korenov Hull se bo že v torek pomeril z neposrednim tekmecem za "playoff" in napredovanje v Premier ligo - s Cardiffom, kjer pa ne bo Harisa Vučkića. Novopečeni slovenski reprezentant je bil v soboto v Bristolu sicer vpleten v akcijo, ki se je končala z zmagovitim avtogolom za 2:1.

Vrnitev odvisna od zdravja Newcastla
Ker se je iztekla enomesečna posoja, se je moral Vučkić vrniti v Newcastle, kjer je bil "srakam" na voljo že za ponedeljkovo tekmo Premier lige z Arsenalom, katero je pospremil s klopi. Menedžer valežanskega kluba Malky Mackay je za BBC potrdil, da obstaja možnost, da se 19-letni Ljubljančan vrne v Cardiff. "To si zagotovo želim, to si želi tudi Haris, pa tudi Alan Pardew. Vse je odvisno od zdravja Newcastlovega moštva v naslednjih dneh."

Prvenec Reneja Krhina v Serie A

Prodiranje Brečka po boku Kölna

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (23 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Crotone - Modena 2:2/na klopi
Jasmin HandanovićMariborMaribor - Domžale 2:1vso tekmo/
Samir HandanovićUdinese (ITA)Alkmaar - Udinese 2:0 (EL);
Novara - Udinese 1:0
vso tekmo;
vso tekmo
/

BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Hertha 1:0vso tekmopodaja za 1:0

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Inter 0:2/na klopi
Branko Ilićbrez kluba--v iskanju kluba
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Inter 0:2/izven postave
Dejan KelharSamsunspor (TUR)Samsunspor - Gaziantepspor 0:0vso tekmo/
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Ried - Kapfenberg 3:0/izven postave
Marko ŠulerHapoel Tel Aviv (IZR)Maccabi Haifa - Hapoel TA 1:4vso tekmopodal za 1:2

VEZISTI (8)

Valter Birsa

Genoa (ITA)Genoa - Juventus 0:0/poškodovan
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Roma 0:1od 46' (0:1)/
Andraž KirmWisla Krakov (POL)Wisla - Lech Poznan 0:0do 58' (0:0)

/

Rene KrhinBologna (ITA)Lazio - Bologna 1:3
vso tekmo

v 60' za 1:3 - prvi gol!, 61'

Darijan MatićKrivbas Krivji Rih (UKR)Krivbas - Dinamo Kijev 0:3vso tekmo/
Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)Heracles - Den Haag 0:2vso tekmo/
Dare VršičOlimpija LjubljanaOlimpija - Rudar 2:1do 90' (2:1) v 44' z 11-m za 2:0 - 17. gol
Haris VučkićCardiff (ANG II)Brighton - Cardiff 2:2;
Bristol City - Cardiff 1:2
/;
od 73' (1:1)
na klopi;
podaja pri strelu za avtogol - 1:2

NAPADALCI (5)
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Dynamo - Ingolstadt 0:0vso tekmopet zgrešenih strelov
Zlatan LjubijankićGent (BEL)prosti termin--
Tim MatavžPSV (NIZ)Valencia - PSV 4:2 (EL);
NAC Breda - PSV 3:1
do 67' (4:0)
do 46' (2:1)

/;
/

Nejc PečnikNacional Madeira (POR)Olhanense - Nacional 4:4od 88' (4:4)/
Dalibor VolašMariborMaribor - Domžale 2:1vso tekmo v 61' za 2:1 - 13. gol sezone

"Ladje na obzorju"

Siniša AnđelkovićAscoli (ITA II)Ascoli - Juve Stabia 0:0/na klopi
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Milan 0:4/poškodovan
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Mattersburg - Wacker 0:1vso tekmozačel akcijo za 1:0
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Energie - Braunschweig 1:1do 57' (0:1)/
Robert KorenHull City (ANG II)Hull - Leeds 0:0
Hull - Ipswich 2:2
vso tekmo;
vso tekmo

/; v 54' za 2:0 - 10. gol sezone

Dejan LazarevićPadova (ITA II)Brescia - Padova 1:2/poškodovan
Klemen LavričKarlsruhe (NEM II)St. Pauli - Karsruher 1:0od 79' (1:0)/
Jasmin KurtićVarese (ITA II)Varese - Empoli 0:1do 52' (0:1)

/

Rene MiheličNacional (POR)Olhanense - Nacional 4:4/na klopi
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Köln - Hertha 1:0do 67' (1:0)vrnitev po poškodbi
Jan OblakUniao Leiria (POR)Braga - Leiria 2:1vso tekmo/
Goran ŠukaloDuisburgUnion Berlin - Duisburg 1:1do 84' (0:1)

/