Lars Lagerbäck je izkušen trenerski maček, saj je bil med letoma 2000 in 2009 selektor Švedske. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Lars Lagerbäck je izkušen trenerski maček, saj je bil med letoma 2000 in 2009 selektor Švedske. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Alfred Finnbogason
Napadalec Heerenveena Alfred Finnbogason je z 20 zadetki trenutno tretji najboljši strelec nizozemskega prvenstva: "Pričakujem težko tekmo. Slovenija igra doma in bo pritiskala na nas. Zadovoljni bi bili samo s tremi točkami. Iz nizozemske lige poznam Matavža, ki je dober napadalec. Morali bomo biti zelo pozorni nanj. Nevaren je v kazenskem prostoru." Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Birkir Bjarnason, Alfred Finnbogason in Kolbeinn Sigthorsson
Član Pescare Birkir Bjarnason (levo): "Igral sem že proti slovenskim igralcem. V nedeljo smo se pomerili s Chievom, kjer igrata dva vaša igralca, Cesar in Jokić. Mislim, da je največja odlika Slovenije kompaktno moštvo, nogometaši imajo veliko izkušenj iz dobrih lig. Ne gre izpostavljati posameznikov, ampak je Slovenija v prvi vrsti moštvo, proti kateremu je težko igrati." Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Gylfi Sigurdsson
Prvo ime islandske reprezentance je 23-letni krilni igralec Tottenhama Gylfi Sigurdsson. S Slovenci ima v tej sezoni že kar nekaj izkušenj. V Evropski ligi je oktobra zadel v Ljudskem vrtu proti Mariboru (1:1), pred dvema tednoma pa je v Londonu matiral Samirja Handanovića ob zmagi Tottenhama nad Interjem s 3:0. Foto: Reuters
Iz islandskega tabora pred petkovim obračunom
Islandci optimistični pred dvobojem s Slovenci

64-letni Šved je bil med letoma 2000 in 2009 selektor svoje domovine, s katero se je uvrstil na vsa velika tekmovanja z izjemo SP-ja 2010. Po neuspešnih kvalifikacijah je odstopil in na mundialu v Južni Afriki vodil Nigerijo. Od oktobra 2011 je selektor Islandije, s katero je na prvih štirih tekmah v kvalifikacijah za SP 2014 po dvakrat zmagal in izgubil.
Svoja razmišljanja pred srečanjem proti Sloveniji je razkril v Austria Trend Hotelu, kjer so Islandci nastanjeni že od nedelje. V ponedeljek so zaradi sneženja ostali brez treninga na zelenici. Travnato površino v Stožicah so preizkusili v torek, sicer pa trenirajo na stadionu v Spodnji Šiški.

Dozdajšnje tekme Islandije v kvalifikacijah za SP 2014:
- 7. 9. 2012: Islandija - Norveška 2:0 (Arnason 22., Finnbogason 81.)
- 11. 9. 2012: Ciper - Islandija 1:0 (Makrides 58.)
- 12. 10. 2012: Albanija - Islandija 1:2 (Cani 28.; Bjarnason 19., Sigurdsson 81.)
- 16. 10. 2012: Islandija - Švica 0:2 (Barnetta 66., Gavranović 79.)

O pričakovanjih pred tekmo
Slovenija ima dobro in izkušeno moštvo. Mi imamo malo mlajše moštvo. To bi lahko bil hendikep, toda ti igralci igrajo skupaj že dolgo, poznajo se že iz mlade reprezentance, ki je pred dvema letoma igrala na evropskem prvenstvu na Danskem in s tem dosegla največji uspeh v zgodovini. Mislim, da bo to izenačena tekma med dvema kar dobrima ekipama. Če poenostavim, se bomo morali dobro braniti in dobro napadati. Moja filozofija je, da napadaš, ko imaš žogo, in se braniš, ko je nimaš. Če bi igrali proti Španiji, bi se odločil, da okrepim obrambo ali vezno vrsto, torej bi igral malo bolj obrambno usmerjeno. Toda Slovenija ni Španija. Nekaj naših igralcev je kaznovanih (branilca Gretar Steinsson in Kari Arnason ter vezist Rurik Gislason, op. a.), to ni idealno, toda s tem se moramo trenerji vedno sprijazniti. Tisti, ki so tu, pa nimajo težav in so zdravi. Vedno seveda hočeš osvojiti tri točke, ocene pa vlečeš glede na potek tekme. Če bomo igrali dobro in bomo izgubili, bom zelo razočaran. Če bomo igrali zelo slabo in bo Slovenija igrala veliko bolje, pa bomo morali to sprejeti. Upam, da bomo zmagali, toda težko bo.

O tem, kako dobro pozna slovensko reprezentanco
Slovenijo je malce težje oceniti, ker ima novega selektorja. Katanec je ekipo postavil malo drugače kot prejšnji selektor. Analizirali smo tekmo proti BiH-u, a ne zgodi se pogosto, da igraš kvalifikacijsko tekmo in imaš pred njo toliko vprašanj. Proti BiH-u so bili Slovenci malce nesrečni, če pogledate število priložnosti. Na trenutke so bili neorganizirani v obrambi, kjer so igrali s tremi branilci. Videli bomo, kaj bo Katanec pripravil za petek. Ne vem, ali bo Slovenija igrala s tremi ali štirimi branilci, toda to ne predstavlja velike težave za nas, saj ne bo preveč vplivalo na našo igro.

O tem, kaj misli o Katancu
Katanec je glede na to, kaj je že dosegel, najbrž dvignil vzdušje v moštvu. Toda ekipni duh je tudi v naši reprezentanci zelo dober. Imamo prave profesionalce, lahko je delati z njimi. Imajo pravi odnos in trdo delajo. Mislim, da smo glede tega vsaj tako dobri kot Slovenija. Ker nismo igrali proti Sloveniji na Euru 2000, se nisem poglabljal v tedanje delo Katanca, sem si pa takrat v živo ogledal eno tekmo. Vsaj malce je seveda dobro poznati filozofijo trenerja tekmecev. Zanimivo bo videti, ali bo po porazu proti BiH-u vztrajal pri svojih idejah ali bo kaj spremenil. Kolikor pa sem slišal, mislim, da je Katanec močna osebnost in bo vztrajal pri tem, s čimer je začel. Seveda pa to ne pomeni, da v začetni enajsterici ne bo sprememb.

O tem, kdo je pri Sloveniji najbolj nevaren
Napadalec iz PSV-ja (Tim Matavž, op. a.) je eden izmed bolj nevarnih. Imate pa tudi zelo dobre igralce na krilu. Tudi oni so pomembni za vašo ekipo, tako v obrambi kot napadu. Vedno se je težko braniti proti nogometašem na krilu. Na splošno gledano imate dobro ekipo. Vedno sem bil navdušen nad ekipami iz nekdanje Jugoslavije, ki imajo dobre in tehnično podkovane ekipe v vseh ekipnih športih.

O poudarku pri igri iz prekinitev
Prekinitve so pomembne na vsaki tekmi. Ko imaš prekinitev v napadu, je to edina priložnost, da lahko res organiziraš ekipo in imaš veliko igralcev v tekmečevem kazenskem prostoru. V igri se le redko zgodi, da imaš pet, šest igralcev pred vrati tekmeca. Na našo srečo smo bili do zdaj v tem elementu zelo uspešni, tudi na treningih sem zadovoljen, kar v tem pogledu kažejo igralci. Iz prekinitev smo že zabili veliko golov, prav tako pa smo tudi v obrambnih akcijah v tovrstnih primerih uspešni, saj smo do zdaj dopustili vsega en gol iz prekinitev. S tem elementom igre sem tako za zdaj zelo zadovoljen.

O bivanju v Sloveniji
Prvič sem v Ljubljani, bil pa sem že enkrat na Obali. Lahko govorim le pozitivno. Ljubljana je lepo mesto. Razen vremena v ponedeljek je za nas zelo dobro poskrbljeno. Nimam se kaj pritoževati. Stadion je lep. Igrišče je bilo včeraj malo mehko, toda glede na zimo, ki jo imate tu, je v redu. Enako bo za obe ekipi. Če bomo Ljubljano zapustili s tremi točkami, bo še toliko lepše.
M. R.

Iz islandskega tabora pred petkovim obračunom
Islandci optimistični pred dvobojem s Slovenci