Jani Žilnik je igral na Islandiji tri sezone. Foto: MMC RTV SLO
Jani Žilnik je igral na Islandiji tri sezone. Foto: MMC RTV SLO

Pri 25 letih je Celjan sprejel velik izziv. "Kot absolvent sem se takrat podal v neznano. Pričakoval nisem veliko, v bistvu nekakšno avanturo, ki je bila povezana tudi z igranjem nogometa," previ Žilnik. Če ga vprašate danes, je bila Islandija odlična nogometna in življenjska izkušnja. Tam je igral tri sezone in z Vikingurjem nepričakovano tudi osvojil naslov islandskega prvaka.

Žilnika je navdušilo tudi razmišljanje Islandcev, ki jih je šestkrat manj kot Slovencev. "Vsi njihovi uspehi in vse delo temelji na prepričanju, da si majhen toliko, kot sam razmišljaš, da si majhen. Velikega te delajo dela, in ne število ljudi," razlaga Žilnik. Pri Vikingurju je treniral tudi mlajše selekcije in pozneje prenesel znanje na svojo nogometno šolo. Danes je v celjskem Šampionu tudi trener članske ekipe.

Razmere v islandskem nogometu spremlja še danes. "Morda ljudje tega ne vedo, toda na Islandiji ljudje govorijo le o nogometu. Čeprav gre za severno državo, tam ni smučanja, tam ni hokeja, ni skokov," pove Žilnik. Tudi rokomet je zadnje čase v senci nogometa. "Menim, da Slovenija v petek ni favorit. Edini faktor, ki govori v naš prid, je da smo bili večkrat na velikih tekmovanjih. Vse ostalo je na vagi, 50:50," je prepričan Žilnik.

Žilnik je Islandijo nazadnje obiskal pred dvema letoma in bil navdušen, koliko tam vlagajo v nogomet.
Simon Šparavec, Televizija Slovenija

Žilnik med letoma 1990 in 1992 igral na Islandiji
Žilnik med letoma 1990 in 1992 igral na Islandiji